x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PSD Covasna: UDMR şi PCM forţează numirea unui subprefect maghiar

PSD Covasna: UDMR şi PCM forţează numirea unui subprefect maghiar

09 Feb 2009   •   00:00

Deputatul Horia Grama, preşedinte al filialei PSD Covasna, este de părere că Executivul ar da dovadă "de o mare slăbiciune" dacă ar numi un subprefect maghiar în judeţ. El a declarat astăzi că mitingul desfăşurat, cu o zi în urmă, la Sfântu Gheorghe ar fi avut drept scop numirea unui subprefect maghiar, informează Agerpres.



"Au făcut această acţiune de protest, au scos oamenii în stradă ca să forţeze mâna guvernanţilor în chestiunea subprefectului", a declarat Grama.
În opinia sa, această numire ar putea fi luată în discuţie numai dacă politicienii maghiari, respectiv cei de la UDMR şi PCM, ar fi dispuşi să le ofere românilor un post de vicepreşedinte la Consiliul Judeţean sau de viceprimar în municipiul Sfântu Gheorghe. "Dacă Guvernul cedează acestor presiuni se va crea un precedent şi ori de câte ori vor dori ceva politicienii maghiari vor scoate oamenii în stradă", a opinat Horia Grama.
El a afirmat că politicienii maghiari 'lucrează cu două jumătăţi de măsură', acţionând 'politic' în afara judeţelor Covasna şi Harghita şi 'etnic' în aceste două zone în care sunt majoritari din punct de vedere numeric. 'Să le aducem aminte că au avut prefecţi, subprefecţi şi o mulţime de directori de instituţii deconcentrate în judeţe în care ponderea numerică a maghiarilor este de nici 10-15%. Dacă ar fi fost să respectăm proporţia etnică, aşa cum cer ei în Covasna şi în Harghita, nu ar fi obţinut atât în celelalte judeţe', a mai spus Horia Grama. Bisericile catolică, reformată, evanghelică şi unitariană au organizat, duminică, la Sfântu Gheorghe, cu sprijinul Uniunii Democrate Maghiare din România, Partidului Civic Maghiar şi mai multe organizaţii civile, un miting la care au participat circa 2.500 de persoane, cu scopul de a împiedica schimbarea maghiarilor de la conducerea instituţiilor de stat. Până în prezent nu s-a făcut nicio schimbare la nivelul acestor instituţii, cu excepţia prefectului Gyorgy Ervin, care a fost înlocuit, la propunerea PSD, de fostul subprefect de Bucureşti Codrin Munteanu. Propunerile pentru numirea celor doi subprefecţi de Covasna vor fi făcute de PD-L. (V.A.)

×
Subiecte în articol: romania