x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UPDATE. De ce PSD are SANSE MICI SA BLOCHEZE NUMIREA LUI MRU

UPDATE. De ce PSD are SANSE MICI SA BLOCHEZE NUMIREA LUI MRU

de Dan Constantin    |    24 Iun 2015   •   14:16
UPDATE. De ce PSD are SANSE MICI SA BLOCHEZE NUMIREA LUI MRU
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

UPDATE - Prin MODIFICARILE LA CONSTITUTIE DIN 2003, CAMERELE REUNITE ale PARLAMENTULUI APROBA prin vot numirile sefilor serviciilor de informatii. 

Aceasta prevedere se regaseste in art 65, paragraf h. alConstitutiei Ea a fost aplicata LA NUMIRILE DE DUPA ANUL 2004 si discutiile au relevat ca legea dupa care functioneaza SIE nu a fost pusa in acord cu prevederile Constitutiei.

Numirea lui Mihai Razvan Ungureanu se va face ,asadar, in urma votului, fiind necesara majoritatea celor prezenti in sedinta comuna a Camerelor.
 
Balanta va fi data de votul UNPR, formatiune care prin premierul interimar Gabriel Oprea a declarat ca sustine propunerile presedintelui in domeniul sigurantei nationale. VOTUL SECRET RAMANE ULTIMA SPERANTA A PSD pentru blocarea lui MRU

Știrea inițială - Nominalizarea lui Mihai Razvan Ungureanu pentru functia de director al Serviciului de Informatii Externe a luat prin surprindere PSD. Liderul senatorilor PSD , Ilie Sarbu a declarat ca PSD nu il va vota pe Ungureanu.Sarbu a adaugat ca Victor Ponta nu stia nimic despre nominalizarea facuta de Presedintele Iohannis.

Va putea bloca PSD revenirea lui MRU la conducerea SIE?
 
Legea de functionare a SIE stipuleaza la capitolul ll, art1 : conducerea SIE se asigura de catre un director, cu rang de ministru, NUMIT DE CSAT, la propunerea Presedintelui.
 
Hotararea Parlamentului de infiintare si functionare a comisiei speciale de control  a activitatii SIE, stipuleaza la atributii, Cap ll, art 6 ca'' audiaza persoana propusa pentru conducerea SIE, prezinta un aviz consultativ care va fi trimis Presedintelui.''
 
 Legal, decizia  de numire revine  CSAT, unde hotararile se iau PRIN CONSENS.
 Este nevoie deci de UNANIMITATE. Pe ACEST MECANISM se bazeaza probabil prima reactie a PSD , de respingere a propunerii presedintelui. 

×
Subiecte în articol: psd mru sie serviciul de informatii externe