x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Publisind ameninţă Executivul

Publisind ameninţă Executivul

de Diana Scarlat    |    10 Feb 2010   •   00:00



Federaţia Sindicatelor din Administraţia Publică "Publisind" avertizează Guvernul României să nu facă nici un pas greşit din punct de vedere legal atunci când va trece la disponibilizarile de personal în sectorul public, ameninţând că fiecare caz de abuz va aduce cu sine deschiderea câte unui proces împotriva Executivului.

Publisind a anunţat că juriştii şi avocaţii federaţiei, împreună cu cei ai Blocului Naţional Sindical vor verifica în cele mai mici detalii fiecare desfacere a contractului de muncă ce implică un membru afiliat, iar atunci când se va constata cea mai mică abatere de la textul legilor în vigoare, se va trece la deschiderea de procese.

"Cum nu există încă nici o strategie coerentă din partea Guvernului axată pe necesitatea de informare, pe obligaţiile privind transparenţa decizională şi dialogul social, ţinând cont de lipsa oricăror estimări realiste în privinţa organigramelor şi activităţilor desfăşurate pentru a vedea exact unde există personal excedent şi unde este nevoie de suplimentarea numărului de angajaţi, Federaţia Publisind a alertat sindicatele membre şi a început să facă pregătirile necesare pentru a sancţiona autorităţile prin mijloacele legale pe care le are la dispoziţie", se precizează într-un comunicat al federaţiei sindicale. De asemenea, sindicaliştii au anunţat că vor trece la proteste de stradă dacă se va decide disponibilizarea de personal din sectoare reprezentate de Publisind, unde numărul de posturi este deja subdimensionat. "Ne exprimăm disponibilitatea să colaborăm cu Guvernul pentru a pune capăt haosului, dar am început deja să ne organizăm pentru a sancţiona deciziile aberante ce pot afecta funcţionarea instituţiilor cheie ale statului", se arată în acelaşi comunicat.

SINDICATUL DISPONIBILIZAŢILOR. Publisind mai precizează că disponibilizările ar trebui să fie precedate de programe de reconversie profesională, conform prevederilor Codului Muncii. Pentru protecţia celor care vor rămâne fără locuri de muncă, Publisind anunţă că a început deja demersurile pentru constituirea unei organizaţii speciale care se va numi Sindicatul Disponibilizaţilor din România "Noua Şansă". La această organizaţie vor putea adera toţi cei daţi afară din sistemul public, fără a plăti taxe. SDR "Noua Şansă" "va avea grijă să le pună la dispoziţie toate mijloacele necesare pentru o luptă lungă prin tribunale cu Guvernul", se mai arată în comunicatul Publisind. Urmează ca SDR "Noua Şansă" să se concenteze pe găsirea de soluţii alternative pentru cei disponibilizaţi, cum ar fi facilitarea reconversiei profesionale şi includerea membrilor la cursuri de formare care să le ofere noi abilităţi şi şanse mai mari în ocuparea unui loc de muncă.

×
Subiecte în articol: observator