PUNCTUL DE VEDERE AL CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII REFERITOR LA PROTESTUL MAGISTRAŢILOR
Plenul CSM a analizat astăzi situaţia critică în care se află sistemul judiciar. Această situaţie a fost determinată de mai mulţi factori, acumulaţi în timp:
- subfinanţarea cronică a sistemului judiciar,
- volumul mare de activitate şi incoerenţa legislativă,
- umilirea şi terfelirea publică a magistraţilor, care are loc de circa cinci ani de zile.
Consiliul Superior al Magistraturii consideră că revendicările sunt justificate, ele au ca temei legea şi hotărârile judecătoreşti pronunţate, care au putere de lege şi trebuie executate.
Consiliul înţelege că suntem într-o perioadă de criză şi înţelege care este situaţia financiară a ţării în momentul de faţă, motiv pentru care reiterăm o invitaţie mai veche celorlalte puteri ale statului la dialog şi solicităm medierea Preşedintelui României - domnul Traian Băsescu.
Fac un apel la guvern şi parlament, aşa cum l-am făcut şi în scrisoarea deschisă de acum două zile, să rezolve problemele financiare din sistemul judiciar, astfel încât acesta să ajungă să funcţioneze măcar la un nivel de avarie.
Înţelegem disperarea magistraţilor, dar fac un apel la calm şi la raţiune, am încredere în echilibrul şi responsabilitatea lor şi sper ca actul de justiţie să nu aibă de suferit.
Consiliul Superior al Magistraturii rămâne alături de magistraţi în rezolvarea problemelor sistemului judiciar, în principiu, şi a drepturilor lor care nu au fost sau nu sunt recunoscute, deşi sunt consacrate prin lege sau prin hotărâri judecătoreşti.
Răspuns la întrebarea reporterului: Singurul în măsură să aprecieze modul în care se derulează o şedinţă de judecată este magistratul. Magistratul este suveran să suspende sau să conducă şedinţa de judecată. CSM nu poate interveni sub nici o formă în modul de desfăşurare a unei şedinţe de judecată.
Răspuns la întrebarea reporterului: Eu am vorbit de o stare critică în care se află sistemul judiciar, motiv pentru care aşa cum am mai făcut-o şi altă dată am apreciat că este nevoie de o discuţie între cele trei puteri ale statului sub medierea domnului preşedinte.
Răspuns la întrebarea reporterului: Intervenţia domnului preşedinte trebuie să fie în limitele Constituţiei. Domnia sa are dreptul şi obligaţia să medieze orice disfuncţionalitate între cele trei puteri ale statului. Eu cred că va fi o mediere aşa cum se înţelege prin acest termen rolul de mediator - de echilibru, echidistanţă, arbitru între cele trei puteri ale statutului.
Răspuns la întrebarea reporterului: Este un semnal bun dar foarte târziu. Noi solicităm de urgenţă un act normativ prin care taxele de timbru să fie transferate acolo unde le este locul, la justiţie, în sistemul judiciar. Ele nu au ce căuta la primării pentru că între sistemul judiciar şi autorităţile locale nu există nici o legătură.
Răspuns la întrebarea reporterului: Trebuie luate imediat măsuri în baza memorandumului adoptat de către guvern, act ce a preluat cele nouă măsuri propuse de noi, prin care considerăm că se rezolvă în momentul de faţă problemele din sistemul judiciar. Nu putem aştepta până la toamnă.
Vă mulţumesc.
Declaraţia a fost dată la sediul Consiliului Superior al Magistraturii în 9 iulie 2009