x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Puscasul marin, judecat in SUA

Puscasul marin, judecat in SUA

09 Dec 2004   •   00:00

OBSERVATOR
Ambasadorul Crouch prezinta mersul dosarului

Lui Robert Christopher VanGoethem, puscasul marin care a provocat moartea lui Teo Peter, s-ar putea sa nu i se ridice imunitatea. Cel putin asa a dat de inteles, indirect, ambasadorul SUA, Jack Dyer Crouch II, care a precizat ca autorul accidentului ar putea raspunde in fata unei instante militare americane, indiferent de raspunsul pe care-l va primi Romania la solicitarea de ridicare a imunitatii.
MIRUNA PASA, MAGDALENA COLGIU

Click pentru a mari imaginea
COMPASIUNE. Ambasadorul SUA la Bucuresti se declara constient de suferinta romanilor
In declaratia data autoritatilor romane la putin timp dupa accident, Robert Christopher Van Goethem afirma ca vineri noapte, la intersectia dintre Strada Polona si Bulevardul Dacia, a intrat in coliziune cu o Dacie galbena. Americanul a declarat, ajutat de un traducator, ca imediat dupa producerea accidentului a coborat din jeep si a mers sa verifice cate persoane erau in masina si cat de grav erau ranite. El s-a intors la autoturism si a anuntat incidentul la Ambasada SUA. Surse judiciare precizeaza ca americanul a acceptat toate procedurile care i-au fost cerute, inclusiv testul cu aparatul etilotest.

DECLARATIE. "La data de 4 decembrie am condus autoturismul proprietate a Guvernului SUA, din directia Gradina Icoanei spre Stefan cel Mare. Cand am ajuns in intersectie, in timp ce ma apropiam de bulevard, am vazut luminile galben intermitent ale semafoarelor aprinse pentru toate directiile. Dupa intersectie a aparut din stanga mea un taxi galben si am incercat sa franez pentru a evita coliziunea, dar nu am putut evita impactul. Cand s-a oprit din miscare, masina mea era intoarsa 180 de grade, iar cealalta era rasturnata in spatele masinii mele. Am iesit, am incercat sa dau ajutor si apoi am anuntat dispeceratul de securitate al Ambasadei. Soseaua era uscata, iar eu am mai condus in aceasta zona. Dau aceasta declaratie voluntar, fara a renunta la privilegiile stipulate de imunitatea diplomatica." Aceasta a fost prima si singura declaratie data de puscasul marin in Romania. Cea de-a doua i-a fost luata de conationalii sai la cateva zile dupa ce a fost scos din tara si dus intr-o baza militara americana. Acest document nu a ajuns inca in Romania, dar surse judiciare au declarat ieri ca Van Goethen si-a pastrat pozitia si in fata autoritatilor americane.

Click pentru a mari imaginea
DEPOZITIE. Puscasul marin sustine ca a incercat sa-si ajute victimele

DOVEZI. "De indata ce toate informatiile referitoare la accident vor fi stranse, se va stabili care sunt pasii care ar trebui urmati in privinta puscasului marin. Daca dovezile arata ca a incalcat prevederile legislatiei penale militare, poate suporta consecintele unei actiuni disciplinare, inclusiv un proces penal in fata unei instante militare din Statele Unite. Guvernul meu analizeaza in prezent cererea Guvernului Romaniei de a ridica imunitatea puscasului marin. Premierul Nastase a trimis o scrisoare in acest sens presedintelui Bush. Casa Alba a primit scrisoarea si studiaza cu atentie chestiunile prezentate", a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ambasadorul american J.D. Crouch. "Speram, totusi, ca trecerea timpului va aduce alinare celor indurerati, ii va vindeca pe cei care sufera si va aduce un nou sentiment de incredere in capacitatea noastra de a fi drepti unul cu celalalt", a incheiat diplomatul american.

.

.

PRIVILEGIILE SI IMUNITATILE PUSCASULUI AMERICAN
"Puscasul marin, ca membru al armatei SUA, este sub jurisdictia americana, prin urmare colaborarea dintre o echipa de anchetatori de la Serviciul de Anchete Penale al Marinei Militare a SUA si procurorii romani la acest caz este normala", a declarat ieri ambasadorul american JD Crouch.

Robert Christopher Van Goethem era un membru acreditat al personalului administrativ si tehnic al acestei misiuni. In aceasta calitate si in conformitate cu Conventia de la Viena privind Relatiile Diplomatice (care descrie in mod formal privilegiile si imunitatile pe care tarile semnatare au decis sa le acorde personalului diplomatic al fiecareia dintre ele), acestuia i s-au acordat aceleasi privilegii si imunitati de care beneficiaza diplomatii romani precum si membri ai sectiilor administrative si tehnice din ambasadele oricarui stat, oriunde in lume. Scopul acestui statut, asa cum se arata in Conventie, "nu este sa creeze avantaje pentru persoanele care servesc in cadrul misiunilor diplomatice, ci sa stabileasca reguli despre modul in care statele trebuie sa trateze personalul diplomatic strain stationat pe teritoriul lor si modul in care se pot astepta ca propriul lor personal diplomatic sa fie tratat cand se afla in strainatate", a mai precizat diplomatul.

REGULI

"Scopul acestui statut, asa cum se arata in Conventie, "nu este sa creeze avantaje pentru persoanele care servesc in cadrul misiunilor diplomatice, ci sa stabileasca reguli despre modul in care statele trebuie sa trateze personalul diplomatic strain"

REGRETE SINCERE

"Participarea mea la inmormantare a fost expresia sincera de tristete a Ambasadei, a Guvernului SUA si poporului american. Ne dam seama cat de mult sufera romanii din cauza acestei pierderi"

FARA PERMIS

TStatutul de comandant al Detasamentului Puscasilor Marini, de membru al personalului administrativ si tehnic al Ambasadei Statelor Unite nu reprezinta un permis pentru a comite infractiuni"

JD Crouch, ambasador SUA
×
Subiecte în articol: observator marin