x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Putin şi Băsescu, al doilea telefon pe tema crizei gazelor. Între timp, Europa îngheaţă

Putin şi Băsescu, al doilea telefon pe tema crizei gazelor. Între timp, Europa îngheaţă

de Veronica Micu    |    14 Ian 2009   •   00:00
Putin şi Băsescu, al doilea telefon pe tema crizei gazelor. Între timp, Europa îngheaţă

Preşedintele Traian Băsescu a fost sunat de premierul rus Vladimir Putin, pentru a-l informa despre situaţia livrărilor de gaze ruseşti, a declarat ieri seară purtătorul de cuvânt de la Cotroceni, Valeriu Turcan, citat de Mediafax.



"Vă pot confirma că preşedintele Traian Băsescu a fost sunat de premierul Vladimir Putin pentru o informare cu privire la furnizarea de gaze de către Federaţia Rusă", a arătat Turcan. Guvernul rus a dat publicităţii mai multe detalii despre convorbirea dintre cei doi lideri. "Putin i-a transmis preşedintelui României că Ucraina blochează gazul care tranzitează teritoriul său şi care este destinat clienţilor europeni, că gazul rusesc al cărui tranzit a fost reluat parţial marţi dimineaţă nu trece prin reţeaua de distribuţie ucraineană, care rămâne închisă", a anunţat serviciul de presă al Guvernului rus, citat de agenţia rusă RIA Novosti, în pagina electronică. Potrivit site-ului Ria Novosti, preşedintele României i-ar fi spus lui Putin că ţara noastră împărtăşeşte opinia Moscovei conform căreia Kievul este responsabil pentru blocarea tranzitului gazului rusesc către Europa.

Gazul rusesc se lasă aşteptat

Autorităţile de la Kiev acuză Rusia că a introdus gaz doar într-o conductă, care nu este prevăzută pentru export, ci pentru consumul intern, informează Antena3. Vicepreşedintele companiei ruse de stat Gazprom, Alexandr Medvedev, a explicat că Rusia a ales staţia Sudja pentru reluarea livrărilor de gaze naturale către Europa tocmai pentru că această conductă are legături directe spre mai multe ţări din Estul Europei.
Pe de altă parte, premierul rus Vladimir Putin a sugerat că ucrainenii nu vor să permită ca gazul rusesc să le tranziteze teritoriul. "Dacă gazul pur şi simplu nu trece de teritoriul ucrainean, ar trebui să ne gândim, împreună cu partea ucraineană, ce alte măsuri trebuie luate pentru ca noi să putem da drumul gazelor. Poate conductele din această ţară nu au capacitatea tehnică de a permite tranzitul gazului. Este posibil, dar dacă acest lucru se întâmplă, trebuie să ni se spună direct şi cu sinceritate", a declarat premierul Rusiei, Vladimir Putin. Partea ucraineană este, însă, de o cu totul altă părere. Conducerea de la Kiev susţine că nu poate asigura tranzitul gazelor către Europa deoarece acest lucru ar însemna să lase fără gaze patru regiuni. Şi asta pentru că, spun ucrainienii, Moscova a alimentat un gazoduct care nu este conectat la reţeaua de export. Analiştii susţin că sunt de aşteptat noi divergenţe între ruşi şi ucraineni, în condiţiile în care Kievul şi Moscova sunt de părere fiecare că cealaltă parte trebuie să furnizeze aşa-numitul gaz tehnic, circa 21 de milioane de metri cubi pe zi necesari pentru a menţine presiunea în gazoductele ucrainene.
În timp ce doi se bat, Europa îngheaţă de frig. Reprezentanţii Slovaciei si Bulgariei, ţări care depind în proporţie de 100% de gazele ruseşti, au plecat la Moscova pentru a discuta problema tranzitului cu premierul Vladimir Putin.

×
Subiecte în articol: romania