x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Puţini sunt cei care vor la şefia CSM

Puţini sunt cei care vor la şefia CSM

de Valentin Zaschievici    |    Violeta Fotache    |    10 Ian 2008   •   00:00

Membrii CSM îşi aleg astăzi noii şefi, în condiţiile în care expiră mandatele de un an ale preşedintelui şi vicepreşedintelui, Anton Pandrea şi Dan Chiujdea.

Membrii CSM îşi aleg astăzi noii şefi, în condiţiile în care expiră mandatele de un an ale preşedintelui şi vicepreşedintelui, Anton Pandrea şi Dan Chiujdea.

 

MODA CANDIDATURILOR UNICE. Alegerile ar putea avea loc în prezenţa şefului statului Traian Băsescu, nelipsit de obicei de la prima şi ultima şe­din­ţă din an a forului suprem al ju­de­că­to­rilor şi procurorilor. Ca şi anul trecut, se pare că şi de această dată vom avea câte un singur candidat pentru fie­ca­re funcţie. Pentru postul de vice­pre­şe­din­te al CSM, funcţie ce revine unui pro­curor, există o singură candidatură: Graţiana Isac, procuror la Parchetul Instanţei Supreme. Mai mult ca sigur aceasta va întruni numărul cerut de voturi pentru a deveni vicepreşedintele CSM. Pentru postul de preşedinte al Consiliului nu prea se înghesuie nimeni. Cele mai vehi­culate nume erau cele ale magistraţilor Angela Hărăstăşanu, de la Curtea de Apel Braşov, Virgil An­dre­ieş, preşedintele Curţii de Apel Cluj, şi Lidia Bărbulescu (foto), vicepreşedinta Instanţei Supreme.

 

FAVORITA. Judecătoarea Lidia Băr­bulescu, a cărei candidatură unică de­vine tot mai probabilă, nu a putut fi ieri de găsit. Surse din magistratură ne-au pre­cizat că aceasta ar putea fi persoana “cu verb” necesară contracarării ata­cu­ri­lor la adresa CSM, Lidia Bărbulescu re­mar­cându-se prin luările de poziţie îm­po­tri­va modului în care şeful statului “a me­diat” relaţia cu justiţia. Ea s-a remarcat şi prin menţinerea unor legături apro­pia­te cu anumite persoane din PSD, de­ve­nind cunoscută în perioada ministeria­tului Rodica Stănoiu. Totodată, a fost un adversar redutabil al fostului mi­nistru Mo­nica Macovei în disputele pe teme pro­fesionale. Imaginea ei a fost şifonată de fostul ministru al Justiţiei, Macovei ce­rând CSM cercetarea judecătoarei pentru trafic de influenţă. Lidia Bărbulescu a fost acuzată că ar fi intervenit, în calitate de membru al Comisiei de legislaţie a CSM, să fie mo­dificat regulamentul de exa­men de ca­pacitate pentru magistra­tu­ră astfel încât să obţină favorizarea fii­cei sale. CSM a ana­lizat cazul şi a con­si­derat că acu­za­ţiile nu sunt fondate. Ale­gerea Lidiei Bărbulescu ar putea stârni din nou fu­riile contra acesteia şi, prin efect, îm­po­tri­va întregului Consiliu. Con­diţii în care rămâne de văzut dacă mem­brii CSM vor reuşi să nu mai piardă din atri­bu­ţiuni.

×
Subiecte în articol: observator