Membrii CSM îşi aleg astăzi noii şefi, în condiţiile în care expiră mandatele de un an ale preşedintelui şi vicepreşedintelui, Anton Pandrea şi Dan Chiujdea.
Membrii CSM îşi aleg astăzi noii şefi, în condiţiile în care expiră mandatele de un an ale preşedintelui şi vicepreşedintelui, Anton Pandrea şi Dan Chiujdea.
MODA CANDIDATURILOR UNICE. Alegerile ar putea avea loc în prezenţa şefului statului Traian Băsescu, nelipsit de obicei de la prima şi ultima şedinţă din an a forului suprem al judecătorilor şi procurorilor. Ca şi anul trecut, se pare că şi de această dată vom avea câte un singur candidat pentru fiecare funcţie. Pentru postul de vicepreşedinte al CSM, funcţie ce revine unui procuror, există o singură candidatură: Graţiana Isac, procuror la Parchetul Instanţei Supreme. Mai mult ca sigur aceasta va întruni numărul cerut de voturi pentru a deveni vicepreşedintele CSM. Pentru postul de preşedinte al Consiliului nu prea se înghesuie nimeni. Cele mai vehiculate nume erau cele ale magistraţilor Angela Hărăstăşanu, de la Curtea de Apel Braşov, Virgil Andreieş, preşedintele Curţii de Apel Cluj, şi Lidia Bărbulescu (foto), vicepreşedinta Instanţei Supreme.
FAVORITA. Judecătoarea Lidia Bărbulescu, a cărei candidatură unică devine tot mai probabilă, nu a putut fi ieri de găsit. Surse din magistratură ne-au precizat că aceasta ar putea fi persoana “cu verb” necesară contracarării atacurilor la adresa CSM, Lidia Bărbulescu remarcându-se prin luările de poziţie împotriva modului în care şeful statului “a mediat” relaţia cu justiţia. Ea s-a remarcat şi prin menţinerea unor legături apropiate cu anumite persoane din PSD, devenind cunoscută în perioada ministeriatului Rodica Stănoiu. Totodată, a fost un adversar redutabil al fostului ministru Monica Macovei în disputele pe teme profesionale. Imaginea ei a fost şifonată de fostul ministru al Justiţiei, Macovei cerând CSM cercetarea judecătoarei pentru trafic de influenţă. Lidia Bărbulescu a fost acuzată că ar fi intervenit, în calitate de membru al Comisiei de legislaţie a CSM, să fie modificat regulamentul de examen de capacitate pentru magistratură astfel încât să obţină favorizarea fiicei sale. CSM a analizat cazul şi a considerat că acuzaţiile nu sunt fondate. Alegerea Lidiei Bărbulescu ar putea stârni din nou furiile contra acesteia şi, prin efect, împotriva întregului Consiliu. Condiţii în care rămâne de văzut dacă membrii CSM vor reuşi să nu mai piardă din atribuţiuni.