x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rabla 2013 continuă: 3.000 de noi tichete valorice sunt disponibile de astăzi pentru persoanele fizice

Rabla 2013 continuă: 3.000 de noi tichete valorice sunt disponibile de astăzi pentru persoanele fizice

14 Noi 2013   •   10:30
Rabla 2013 continuă: 3.000 de noi tichete valorice sunt disponibile de astăzi pentru persoanele fizice

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) alocă 3.000 de tichete valorice pentru persoanele fizice, în cadrul Programului 'Rabla 2013' de stimulare a înnoirii parcului auto național, iar distribuirea către colectorii validați în program începe pe 14 noiembrie, conform graficului postat pe site-ul instituției.

Repartizarea tichetelor valorice se va realiza în funcție de numărul mașinilor mai vechi de zece ani din parcurile auto județene, conform statisticilor realizate de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Permiselor.

Distribuirea tichetelor se va face în mod egal între punctele de lucru aparținând colectorilor validați din județul respectiv. Situația distribuirii tichetelor în fiecare județ este publicată pe site-ul AFM. Termenul în care proprietarul unui autovehicul obține certificatele de distrugere, de radiere și tichetul va fi de cel mult zece zile, precizează MMSC, potrivit Agerpres.

Persoanele care doresc să-și achiziționeze un autovehicul nou și dețin un tichet valoric îl pot depune la producătorul sau dealer-ul auto acceptat în program, până la data de 20 decembrie 2013. Nota de înscriere pentru achiziționarea unui autovehicul nou de la un producător sau dealer validat este valabilă până la data de 23 decembrie 2013.

Persoanele fizice care doresc să participe la Programul 'Rabla 2013' pot accesa site-ul AFM, unde pot consulta lista colectorilor validați, precum și pe cea a producătorilor/dealerilor autorizați să participe în 2013 la Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național.

De asemenea, Administrația Fondului pentru Mediu a finalizat analiza dosarelor depuse de persoanele juridice și instituțiile publice în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2013.

În sesiunea desfășurată în perioada 10 iunie — 31 octombrie 2013, au fost depuse 1.451 cereri de finanțare, dintre care 643 au fost acceptate pentru 1.670 autovehicule, cu o sumă aprobată de 10.864.500 lei. Lista persoanelor juridice și a instituțiilor publice acceptate sau respinse în Program este publicată pe site-ul AFM.

Persoanele juridice și instituțiile publice respinse au posibilitatea să depună contestații, în termen de cel mult cinci zile lucrătoare de la data comunicării rezultatelor.

În 2013, se va utiliza un singur tichet valoric pentru achiziționarea unui autovehicul nou, iar valoarea acestuia este de 6.500 de lei. Cumularea eco-tichetului cu tichetul 'Rabla' este posibilă în cazul achiziționării unui autovehicul electric.

Pentru stimularea achiziționării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul, se oferă posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, achiziționarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 grame/kilometru sau achiziționarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid.

La achiziționarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid, se poate acorda, pe lângă prima de casare, o reducere în cuantum de maximum 1.000 lei, rezultată prin cumulul a cel mult două eco-bonusuri.

×