Fostul şef al SRI Radu Timofte şi alţi patru foşti şi actuali angajaţi ai Serviciului, au fost deferiţi justiţiei de procurorii DNA, care-i acuză de fals şi abuz în serviciu în legătură cu achiziţionarea locuinţei de serviciu atribuite lui Timofte.
Alături de Timofte, acuzat de instigare la abuz în serviciu şi două fapte de fals, au mai fost trimişi în judecată Virgil Turcu, fostul şef al Direcţiei Logistice din SRI, Dumitru Ionete, fost consilier al adjunctului directorului SRI, ofiţerul SRI Gheorghe Robu şi fostul ofiţer SRI Ion Tudor, cu toţii acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice.
Ultimii trei au fost membri ai comisiei de verificare a îndeplinirii condiţiilor legale de vânzare şi a oportunităţii vânzării locuinţelor de serviciu.
Într-un comunicat de presă în care citează din rechizitoriu, procurorii DNA susţin că în perioada septembrie 2004 - martie 2005, Timofte, în calitate de director al SRI, "l-a determinat" pe Turcu să-i închirieze şi, ulterior, să-i vândă "în regim subvenţionat (mult mai mic decât preţul pieţei libere) locuinţa de serviciu situată în Bucureşti", pe strada Mihai Eminescu.
Procurorii afirmă că, în scopul cumpărării locuinţei de serviciu, în 28 ianuarie 2005, Timofte "a întocmit şi depus la SRI două declaraţii pe proprie răspundere false (din care una în numele soţiei) în care a consemnat informaţii necorespunzătoare adevărului cu privire la situaţia sa locativă".
În aceeaşi perioadă, Turcu, Ionete, Robu, şi Tudor, ultimii trei în calitate de membri ai Comisiei de verificare a îndeplinirii condiţiilor legale de vânzare şi a oportunităţii vânzării locuinţelor de serviciu, "nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu pentru a verifica dacă Timofte îndeplineşte toate condiţiile legale în vederea cumpărării unei astfel de locuinţe".
Potrivit DNA, SRI a fost prejudiciat, în urma acestei tranzacţii, cu suma de 210.203, 35 de lei, reprezentând diferenţa dintre valoarea de inventar a imobilului cumpărat de fostul director SRI şi preţul de vânzare al acestuia.
"Echivalentul în euro al preţului plătit pentru cumpărarea imobilului de către Timofte era în jur de 35.000 euro, în timp ce valoarea de piaţă a unui apartament de acest gen, în cursul anului 2005, era în medie de 200.000 euro", susţin procurorii DNA în comunicat.
Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra apartamentului cumpărat de fostul director SRI Radu Timofte.
Mediafax
Citește pe Antena3.ro