x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Radu Tudor: "O decizie nemernica a lui Ciolos impotriva jurnalistilor. Si nu numai"

Radu Tudor: "O decizie nemernica a lui Ciolos impotriva jurnalistilor. Si nu numai"

07 Sep 2016   •   22:23
Radu Tudor: "O decizie nemernica a lui Ciolos impotriva jurnalistilor. Si nu numai"

Hotarat lucru, premierul Dacian Ciolos e decis sa faca mult rau, daca bine nu prea poate.

In contexul unor dificultati financiare fara precedent in domeniul presei, atat pentru angajatori cat si pentru angajati, primul ministru gireaza o decizie care va dubla impozitarea pentru cei din urma. Vor urma dureri de cap imense oricum pentru toti.

Desi are bani mai multi la buget prin cresterea economica dovedita, desi domeniul mass media (presa scrisa, radio, tv) este sufocat de probleme serioase, Julien al nostru da o copita celor aflati si asa in suferinta, prin cresterea birurilor.

Cele cateva din mult laudatul Codul Fiscal sunt astfel modificate si ne intoarcem la biciuirea si pedepsirea celor cu profesii liberale, exact pe vremea regimului Basescu-Boc.

Dupa ce ne-am luptat ani de zile pentru drepturile noastre cu mafia portocalie, care vroia sa ne sufoce pentru a nu mai dezvalui cate miliarde fura din bugetul statului, acum tot efortul persoanelor cu profesii liberale este aruncat la cos prin semnatura pixului mic si stramb al premierului.

In afara jurnalistilor, multi altii cu profesii liberale vor fi afectati : IT-isti, avocati, artisti, specialisti in creatie din zona culturala si publicitara. 

Asta ati invatat ani de zile la Bruxelles, dle Ciolos? Sa ingenuncheati profesiile liberale prin dublarea impozitarii peste noapte? Ati discutat cu reprezentantii celor ce muncesc in acest domeniu, sa intelegeti ce dificultati majore sunt, sa evaluati impactul deciziei aberante pe care o luati?

Inteleg ca ordonanta care se pregateste loveste si un bugetul Casei Nationale de Sanatate, pentru ca impozitele suplimentare se vor duce la bugetul de stat, nu la cel al Casei, care gestioneaza 90% din programele nationale de sanatate.

Abuzul nepermis de ordonante de urgenta din partea acestui cabinet este evident. Ordonanta pentru modificarea Codului Fiscal este o aberatie legislativa. Nu se dau ordonante pentru autostrazi, spitale noi si alte domenii unde suntem grav inapoiati. Se pun la cale tot soiul de mizerii, utilizand acest instrument absolut nedemocratic – ordonanta. Care intra in vigoare inainte ca Parlamentul sa-si exprime votul de aprobare sau respingere.

Dupa 9 luni de balbaiala, cu 9 ministri schimbati in 9 luni si decizii anapoda, impotriva populatiei, mai vede cineva vreo diferenta intre titanul de la Cluj si goliatul de Zalau?!

————————————-

Contribuțiile de asigurări sociale (CAS) ale angajatului vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%, potrivit proiectului de ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea Codului fiscal obținut de Profit.ro. În schimb, angajatorii vor fi scutiți de CAS pentru condiții normale de muncă, precum și de CASS. Măsura va afecta persoanele cu activități independente care, în prezent, datorează 10,5% și 5,5%. Povara taxării se va dubla în cazul lor.

Angajatorii vor achita doar CAS pentru condiții deosebite sau speciale de muncă, de 4,2%, respectiv 8,2%. Astfel, contribuțiile sunt aproape integral mutate în sarcina angajatului sau a persoanei fizice cu activități independente, cum sunt Persoanele Fizice Autorizate (PFA) și profesiile liberale, printre care si cea de jurnalist. Pentru a atenua impactul majorării contribuțiilor asupra salariaților, proiectul prevede măsuri care vizează salariul mediu brut. Totuși, atâta timp cât contribuțiile sunt transferate preponderent persoanei fizice, există riscul ca impactul să fie resimțit asupra salariilor negociate la valoarea brută.

În prezent, contribuțiile sunt defalcate între angajat și angajator, astfel:

  • Angajatul datorează 10,5% – CAS, 5,5% – CASS, 0,5% – șomaj
  • Angajatorul datorează 15,8% – CAS în condiții normale de muncă (se adaugă  5 pp pentru condiții deosebite și 10 pp pentru condiții speciale), 5,2% – CASS, 0,5% – șomaj.

Prin proiect, contribuțiile vor fi:

  • Angajatul va datora 21,7% – CAS, 8,9% – CASS
  • Angajatorul va datora 4,2% pentru condiții deosebite și 8,2% pentru condiții speciale de muncă – CAS, 0,8% – șomaj

Angajatorii mai plătesc contribuții pentru fondul de concedii medicale, fondul de accidente de muncă și fondul de creanțe salariale. Și aceste contribuții sunt în ușoară scădere. Prin urmare, contribuțiile datorate de angajatori se reduc, în timp ce se majorează cele individuale.

Per total, rata de taxare se micșorează, însă pentru persoanele cu activități independente va fi o majorare semnificativă care va resimțită pentru că vor datora 21,7% și 8,9% față de 10,5% – CAS și 5,5% – CASS. În prezent, pot opta pentru plata cotei individuale de pensie de 10,5% sau a celei complete de 26,3%. Practic, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor Codului fiscal rata de taxare a PFA se va dubla și va ajunge la un nivel similar cu cel al salariilor. În cazul pensiilor CAS este menținută la 5,5%.

Sursa: radu-tudor.ro

 

×
Subiecte în articol: radu tudor dacian ciolos