x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Raed Arafat se întoarce la Ministerul Sănătăţii

Raed Arafat se întoarce la Ministerul Sănătăţii

de Magda Marincovici    |    16 Ian 2012   •   21:00
Raed Arafat se întoarce la Ministerul Sănătăţii

Raed Arafat a revenit marti la Ministe­rul Sanatatii pe postul de subsecretar de stat la o saptamana dupa ce de­misio­nat din functie din cauza ne­multumirilor referitoare la medicina de urgenta din proiectul legii sanatatii si a criticilor formulate la adresa lui de presedintele Traian Basescu.

'Motivul pentru am plecat nu mai este: proiectul legii sanatatii a fost retras si se va discuta o noua forma', a explicat doctorul Raed Arafat. De altfel, chiar inainte de a demisiona, doctorul Arafat spunea ca, daca nu mai exista motivul, el revine. Raed Arafat a marturisit ca a fost impresionat in aceste zile de faptul ca lumea are incredere in sistemul de urgenta actual. 'Personal am fost socat de sustinerea populatiei si de incre­derea pe care o are populatia in doctorul Raed Arafat. Ce s-a intamplat dupa plecarea mea mi-a aratat ca lumea are incredere in sistemul de urgenta', a spus subsecretarul de stat.

Decizia revenirii la Ministerul Sanatatii a fost luata dupa un sir de discutii. Prima discutie a fost luni seara cu ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, iar marti dimineata Raed Arafat a discutat, separat, cu pre­sedintele Traian Basescu si cu premierul Emil Boc. 'M-a contactat cand eram la Targu-Mures. A fost o discutie foarte ok, mare parte a fost pe documente si date. A durat apro­ximativ o ora. A fost o discutie foarte ok, ca intre oameni adulti', a caracterizat doctorul Arafat intalnirea cu presedintele Traian Basescu. In legatura cu atitudinea lui Basescu, care doar cu cateva zile in urma il numea 'dusman', doctorul Arafat a refuzat categoric sa faca precizari, indicand ca toate intrebarile sa-i fie adresate direct presedintelui.

In ceea ce priveste protestele ce au urmat dupa anuntarea demisiei, doctorul Raed Arafat a declarat: 'Primele au fost sustineri publice la care nu m-am asteptat. Protestele ulterioare sunt social-politice care nu mai au legatura cu Raed Arafat si care trebuie re­zolvate de catre social-politic. Mesajul meu este sa se evite violenta'.
Scopul primei intalniri a doctorului Arafat cu presa, dupa revenirea in functia de subsecretar de stat, a fost sa sublinieze ca se implica 'mai ales pe parte de urgenta in Comisia care va elabora noua legislatie'. In conditiile in care 'ministerul este cel care propune o lege a sanatatii', doctorul Arafat a anuntat ca se va implica mai ales in domeniul de expertiza pentru dezvoltarea sectorului pu­blic de urgenta.

Potrivit acestuia, exista lucruri care pot sa fie imbunatatite in proiectul noii legi pentru a avea un sistem public puternic. 'Putem imbunatati proiectul ca sa avem un sistem de urgenta public puternic. La ora actuala, legea accepta ca parte­ner sistemul privat, am spus-o de mai multe ori, dar cred ca aici erau lucrurile neintelese. Sistemul este deschis si pentru sistemul privat, o dovada este aceea ca Serviciul de Ambulanta Bucuresti ? Ilfov a avut intr-un an peste 30.000 de solicitari rezolvate de ambulantele private. Obligatia este sa continuam pe cati bani avem sa dezvoltam sistemul public. Vom invita la discutii toata lumea, inclusiv reprezentantii sectorului privat', sustine dr. Arafat.

In opinia lui Arafat, proiectul legii sanatatii propus de Ministerul Sanatatii va cuprinde articole care sa asigure dezvoltarea sistemului public de urgenta in folosul ceta­tenilor atat in unitatile de primiri urgente, a ambulantelor, a SMURD etc. De asemenea, vor fi extinse serviciile de ambulanta in zonele rurale si va fi schimbat modul de bugetare a acestora.

Andrei Georgescu revine la 'Municipal'
Doctorul Andrei Georgescu (foto), seful Unitatii de Primiri Urgente a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, numit subsecretar de stat in locul doctorului Raed Arafat, a declarat: 'Am considerat, vazand presiunile care se fac, ca e mai bine sa plec eu daca il accepta din nou pe Raed Arafat. Consider ca am venit intr-un moment critic la Mi­nisterul Sanatatii (MS), cred ca am facut un lucru bun atunci, dar pentru a aplana discutiile care s-au ivit pe marginea noii legi de sanatate, pentru ca domnul doctor Arafat sa fie cooptat in echipa MS, am considerat ca e mai bine sa plec si sa-i las locul medicului Arafat.

Ca e bine, ca e rau, veti vedea dumnea­voastra in urmatoarele luni. Dar asta e viata. Demisia mi-am dat-o inainte de a anunta premierul'. Doctorul Andrei Georgescu a mai precizat ca i s-a propus functiua de consilier al ministrului, dar 'am refuzat-o'.

'Nu vad de ce sa nu lasam profesionistii sa isi continue activitatea'
Dupa intalnirea de la Palatul Victoria cu Raed Arafat, premierul Emil Boc spunea: 'Eu am avut o discutie de peste 30 minute cu Arafat. Cred ca este un om potrivit la locul po­trivit si ca reforma in domeniul sanatatii trebuie facuta. Dorinta de a con­tinua a fost din toate partile, iar in acest context, toti factorii fiind intruniti, nu vad de ce sa nu lasam profesionistii sa isi continue acti­vitatea'. La randul sau, minis­trul Sanatatii, Ladislau Ritli (foto), a declarat: 'Atat eu, cat si UDMR, am sustinut necesitatea ca domnul Raed Arafat sa faca parte din echipa ministeriala. Ii urez bun revenit la minister pentru o contributie majora la dezvoltarea si orga­nizarea sistemului de urgenta'.

×