Alexandru Rafila a afirmat că Ministerul Sănătății nu are o responsabilitate directă în cazul centrelor din Ilfov, însă s-a mobilizat pentru că „este vorba despre persoane cu probleme medicale, unele dintre ele serioase”.
S-au constituit echipe ad hoc din data de 8, cu ajutorul Dr. Gabriel Diaconu, medic specialist psihiatrie, al managerului Serviciului Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Alice Grasu, și al directorulului de la „Obregia”, Andrian Țîbîrnă.
„Am organizat cu sprijinul spitalului Obregia echipe medicale care au examinat toți pacienții care se găseau în diversele centre de primire a persoanelor fără adăpost din București. Au fost examinate în total 82 de persoane care au primit asistență medicală, li s-a corectat tratamentul dacă era necesar, au fost trimise către alte unități sanitare etc. și cred că am ajuns cu toții la o anumită concluzie: dincolo de tragedie, cred că discutăm despre faptul că acești oameni au nevoie de asistență medicală serioasă, iar starea lor de sănătate trebuie monitorizată permanent, tratamentele trebuie adaptate”, a afirmat Rafila.
Potrivit ministrului, trebuie găsită o procedură ca în aceste centre cu persoane cu dizabilități autoritățile să fie sigure că asistența medicală este asigurată corespunzător: „este foarte important să putem să facem acest lucru, pentru că discutăm despre persoane bolnave și foarte multe din ele cu patologii de natură psihiatrică”.
În contextul controalelor masive anunțate de premierul Marcel Ciolacu, Rafila a afirmat că își dorește să fie găsite printre centrele controlate câteva care ar putea să constituie baza unui proiect pilot: „ne gândim dacă unele dintre aceste centre ar putea să găzduiască pacienți cu patologie psihiatrică mai serioasă și care ar putea să fie considerate secții exterioare ale spitalelor de psihiatrie să reprezinte un soi de paliație care se adresează acestor pacienți”.
Dacă proiectul ar avea succes, ar putea fi extins la nivel național.
(sursa: Mediafax)