x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rafila, despre PNRR în domeniul Sănătății: „Sudul și estul țării sunt vitregite”

Rafila, despre PNRR în domeniul Sănătății: „Sudul și estul țării sunt vitregite”

17 Feb 2022   •   13:24
Rafila, despre PNRR în domeniul Sănătății: „Sudul și estul țării sunt vitregite”

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila spune că sudul și estul țării sunt vitregite în ceea ce privește investițiile în domeniul sanitar prevăzute în PNRR.

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila susține că în PNRR au fost selectate inițial 49 de spitale din țară, fără un criteriu clar.

„O problemă este legată de lista acestor 49 de spitale care au fost selectate inițial pentru a fi introduse în proiect. Nu există niciun fel de criteriu rațional care să arate de ce au fost alese aceste 49 de spitale, adică criterii legate de nevoia de servicii medicale, de resursele umane disponibile. E o listă înșirată care probabil că a avut ca singur criteriu existența unui studiu de fezabilitate. Din această listă ar trebui să alegem 25 tot pe baza unor criterii, la care lucrăm”, a spus ministrul Sănătății.

Acesta spune că unele zone ale țării sunt vitregite.

„Semnificația din punct de vedere al ofertei de servicii de sănătate pe care aceste instituții ar putea să le ofere populației, distribuția lor teritorială... Sudul și estul țării sunt vitregite în acest proiect, dacă ne uităm la repartiția celor 49 de propuneri”, a adăugat Alexandru Rafila.

El spune că la întocmirea PNRR pe sănătate nu au fost consultate cele 22 de structuri din subordinea ministerului.

„Am consultat toate structurile din Ministerul Sănătății, sunt 22, în ceea ce privește implicarea lor în elaborarea acestui program de redresare și reziliență în domeniul sănătății. Niciuna dintre cele 22 de structuri nu a fost consultată sau nu a participat efectiv la realizarea acestui program. Deci, a fost un program, nu spun că secret, dar necunoscut în Ministerul Sănătății, care trebuia ulterior să-l implementeze”, a precizat Rafila.

În ceea ce privește agenția de investiții, Alexandru Rafila spune că ordonanța care prevede înființarea acesteia este în curs de avizare la Ministerul Sănătății.

„O serie întreagă de spitale ar putea să fie reabilitate și dotate, se face o reformă în domeniul resurselor umane, în ceea ce privește integritatea, toate pachetele astea sunt însoțite de niște pachete de consultanță, iar celebra Agenție pentru Investiții în Domeniul Sanitar trebuie constituită în subordinea Ministerului Sănătății. Noi, după ce am reluat informațiile legate de această agenție, am avut consultări la nivelul Giuvernului, la nivelul cu reprezentanții UE apropo de locul în care e cel mai bine ca această agenție să fie plasată. Și a fost o discuție dacă e oportun sau nu să fie la Secretariatul General al Guvernului sau să fie la Ministerul Sănătății. Vreau să vă spun că și la începutul acestui proiect a existat o asemenea discuție, ca agenția să fie în subordinea SGG. Între timp, toată lumea a căzut de acord că cel mai bine este să fie la MS, în momentul de față ordonanța care aprobă înființarea ei se găsește în procedura de avizare internă la MS, urmând ca aceasta să fie trimisă și celorlalte ministere avizatoare, încât să îndeplinim obiectivele asumate din cadrul PNRR”, a mai declarat Alexandru Rafila.

×
Subiecte în articol: alexandru rafila