x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rafila: Estimăm o dublare a numărului de cazuri COVID faţă de valul patru

Rafila: Estimăm o dublare a numărului de cazuri COVID faţă de valul patru

04 Ian 2022   •   12:17
Rafila: Estimăm o dublare a numărului de cazuri COVID faţă de valul patru
Sursa foto: Hepta

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, sustine că în valul cinci al pandemiei de SARS-CoV-2 se estimează o dublare a numărului de cazuri faţă de valul precedent, când au fost 400.000 de îmbolnăviri confirmate "prin diagnostic".

"În valul patru am avut circa 400.000 de îmbolnăviri confirmate prin diagnostic. Câte îmbolnăviri vom avea în valul cinci rămâne de văzut. Noi estimăm o dublare a numărului de cazuri. (...) Niciodată în biologie nu poţi să dai verdicte. Este foarte periculos să dai verdicte când discuţi despre microbiologie, despre organisme care evoluează", a spus ministrul într-un interviu la Antena 3.

In opinia ministrului, antiviralele noi care vor sosi în ţară ar putea fi eliberate pe bază de prescripţie medicale în farmacii sau în ambulatorii de specialitate, însă o decizie în acest sens nu a fost încă luată.


"Aceste medicamente vor fi eliberate pe bază de prescripţie şi vor fi eliberate în ambulatoriu. Dacă ele vor fi eliberate de la ambulatoriile de specialitate sau în farmacii, rămâne de văzut din punct de vedere tehnic. Astfel de medicamente au nevoie de ceea ce numim autorizaţie pentru nevoie speciale. Înainte să fie autorizate în UE, noi putem să le aducem pe această autorizaţie pentru nevoi speciale şi o să găsim forma cea mai potrivită, încât ele să poată să fie administrate la persoanele infectate - cu factori de risc, nu oricui. Ele sunt medicamente care sunt toxice. Dacă eşti tânăr şi ai o formă uşoară, este bine să nu iei antivirale, dar dacă ai anumiţi factori de risc care predispun către o formă complicată, atunci să poţi să beneficiezi de astfel de tratament. (...) Probabil că nu vor fi medicamente care să fie cumpărate de cetăţeni, ci vor fi oferite în cadrul unui program pentru cei eligibili în mod gratuit", a explicat ministrul.

 

×
Subiecte în articol: Alexandru Rafila covid 19