
„Lista de așteptare de 3.000 de persoane care există în momentul de față, în mod evident, nu poate fi rezolvată într-un timp rezonabil, având în vedere că discutăm de câteva zeci de donatori în fiecare an. Sigur că au scăzut de la 86 la 73, dar până la urmă această scădere nu este significativă, pentru că ar trebui să avem cel puțin sute de donatori în fiecare an, cât să putem să discutăm despre o activitate de transplant eficientă", a explicat Rafila.
Cu toate acestea, ministrul a subliniat și aspecte pozitive, menționând că România dispune de numeroase spitale care fac proceduri de transplant. Printre cele mai frecvente intervenții se numără transplantul renal, cel hepatic și cel cardiac.
Pentru îmbunătățirea situației, Rafila a evidențiat importanța colaborării între mai multe entități: „Transplantul rămâne pentru noi o prioritate, ne gândim cum să îmbunătățim finanțarea, să îmbunătățim comunicarea, dar nu putem face lucrul ăsta decât împreună cu profesioniștii din domeniul sănătății, cu universitățile de medicină și farmacie și, în ultimul rând, cu mass-media".
(sursa: Mediafax)
