x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rafila: Stomatologii primesc 6000 de lei pe lună. Este insuficient

Rafila: Stomatologii primesc 6000 de lei pe lună. Este insuficient

de Redacția Jurnalul    |    25 Mar 2024   •   22:30
Rafila: Stomatologii primesc 6000 de lei pe lună. Este insuficient
Sursa foto: Lucian Alecu

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat luni, că în România este nevoie de programe de prevenție pentru sănătatea cavității orale, pentru că bolile ce derivă din lipsa de educație în acest domeniu cauzează afecțiuni majore. Stomatologii primesc de la CNAS doar 6.000 de lei pe lună.

Rafila a spus că la începutul anilor 2000 a existat un program prin care se utiliza o apă florurată cu care se făceau clătiri la elevi din 4 județe din România. Apoi, stomatologii din București au demarat ei un program de prevenție, care ar trebui replicat.

„Rezultatele au fost bune (cele cu apa florurată - n.r.) și au fost consemnate printr-o cercetare științifică făcută la Iași, însă cam asta a fost, s-a încheiat programul și ulterior au fost multe intenții. Trebuie să remarc un lucru important: Colegiul Medicilor Stomatologi din București a demarat un astfel de program de prevenție cred că acum un an sau doi și ar fi bine ca astfel de programe să fie continuate și replicate la nivel național. Lipsa de educație, lipsa de informare este cred una dintre principalele cauze ale celor trei afecțiuni majore (...): caria, paradontopatiile și consecința lor, respectiv edentația”, spune Rafila.

Ministrul Sănătății afirmă că în România, accesul la servicii de stomatologie este limitat, pentru că este o activitate eminamente privată, iar medicii stomatologi care sunt în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate au o sumă limitată la aproximativ 6.000 de lei pe lună pentru serviciile stomatologice.

„Este în mod evident o sumă mică, o împărțim pe zile, cam câte persoane ar avea adresabilitate și vă dați seama că lucrul acesta este insuficient. Se poate vedea și în raport cu alocările care există pentru acest tip de activitate procentual, nu ca și sumă, în alte țări din UE. Noi ce putem să facem de la MS, și avem nu doar dorința, ci și determinarea să o facem (...) este să dezvoltăm programe de prevenție începând cu cele care se referă la screening pentru copii, continuate cu tratamentul cariilor simple, sigilarea (...). Așteptăm propuneri concrete ca să putem să începem dacă se poate de anul acesta pentru că, în mod evident, timpul este important mai ales că discutăm de o patologie care afectează în primul rând copiii, dar abordarea trebuie să înceapă în copilărie”, a mai spus Alexandru Rafila.

Acesta i-a sfătuit pe stomatologi să ia în calcul și suportul autorităților locale.

„Vă sugerez, dacă se poate, să invitați la reuniunile dvs. și reprezentanți ai autorităților locale, fie că vorbim de Asociația Comunelor din România, Asociația orașelor mici, pentru că acolo sunt problemele cele mai mari, accesul la servicii este foarte limitat, iar sprijinul sau conlucrarea cu autoritățile locale poate să ducă la dezvoltarea unor servicii fie în școli, fie la sediul unităților adminsitrativ-teritoriale se pot face servicii de medicină dentară pentru că există și resurse pentru investiții și putem să gândim împreună un program care să facă accesibile aceste servicii. Mai mult, apreciez extrem de mult faptul că există dorința de a participa voluntar, benevol la aceste activități din aceste specialități medicale conexe acestei profesiuni a medicului stomatolog și cred că putem să avem un răspuns concret, pentru că dincolo de evaluări (...), interesul din aprtea noastră există, împreună putem să încercăm sau să începem rezolvarea acestei probleme care prin impactul pe termen mediu și lung poate fi într-adevăr o problemă de sănătate publică și diverse tipuri de patologii, inclusiv infecțioase sunt legate de cavitatea orală și de lucrurile sau măsurile pe care noi putem efectiv să le facem”, a mai spus ministrul Sănătății.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Alexandru Rafila stomatologie