x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Raiul eurovanatorilor

Raiul eurovanatorilor

de Anca Aldea    |    10 Ian 2007   •   00:00

Presa europeana nu conteneste sa ne arate cu degetul. Bucurestiul este sfatuit sa profite de frumuse-tile Romaniei, si nu de bogatiile ei. Romania este portretizata de ziarul francez Liberation ca fiind "paradisul vanatorilor europeni".

O ALTA FATA A INTEGRARII - Avem cele mai multe animale salbatice
Daniel Mihailescu/AFP PHOTO/MEDIAFAX
SITUATIE. Mii de nemti, francezi sau italieni vin in Romania anual sa vaneze ursi, lupi, porci mistreti si vulpi

La cateva zile de la integrare, presa europeana nu conteneste sa ne arate cu degetul. De data aceasta, Bucurestiul este sfatuit sa profite de frumusetile Romaniei, si nu de bogatiile ei, pentru a-si promova turismul.

Romania este portretizata de catre ziarul francez La Liberation ca "paradisul vanatorilor europeni". Un diplomat occidental aflat la Bucuresti ne transmite ca partidele de vanatoare nu trebuie socotite drept obiective turistice. "In societatea noastra, vanatoarea este privita ca un act gratuit de cruzime impotriva animalelor. Ar fi pacat ca Romania, care dispune de un potential turistic magnific, sa fie cunoscuta in Europa numai pentru partidele de vanatoare organizate de oameni de afaceri occidentali care cauta animale pentru a le vana", a declarat diplomatul sub protectia anonimatului.

CONTESTARI. In fiecare an, mii de nemti, francezi sau italieni vin in Romania sa vaneze ursi, lupi, porci mistreti, vulpi. De cele mai multe ori, vanatorii isi termina partidele de impuscat animale ajungand pe prima pagina a ziarelor romanesti. De pilda, scrie Liberation, "in urma cu doi ani, in timpul unei partide organizate de bogatasul Ion Tiriac, la care au participat oameni de afaceri straini si fostul premier Adrian Nastase, au fost ucisi 185 de porci mistreti in doua zile. «Masacru!» au titrat ziarele locale. «Nicidecum», le-a raspuns Tiriac, care a tinut sa precizeze ca in rezervatia sa se aflau 600 de porci mistreti, cu 200 mai multi decat ar fi fost normal. «Eu organizez o singura partida de vanatoare pe an»", a mai spus Ion Tiriac.

Un alt caz de notorietate s-a intamplat in 2004, cand regele Spaniei, Juan Carlos, aflat in vizita in Romania, a ucis cinci ursi si doi porci mistreti la o singura partida de vanatoare.

Din pacate, in Romania nu a reactionat decat presa. Ca de fiecare data, Guvernul de la Bucuresti a tacut malc. Reactia s-a lasat asteptata chiar si dupa interventia actritei franceze Brigitte Bardot, care a acuzat Executivul roman ca incurajeaza uciderea speciilor amenintate. Si presedintele Frantei, Jacques Chirac, s-a sesizat, purtand chiar o discutie pe aceasta tema cu fostul premier Nastase. Chirac s-a aratat ingrijorat de amploarea pe care a luat-o turismul vanatoresc in Romania, existand riscul tot mai mare ca unele specii sa dispara complet din Carpati. Nastase s-a rezumat in a comenta ca, de fapt, strainii sunt de vina: "Asociatiile ecologiste straine ne dau sfaturi in legatura cu ursii, desi in tarile lor aceste animale au disparut de mult timp". In radiografia publicata de

Liberation se aminteste ca Romania a propus Frantei sa primeasca gratuit cinci ursi pentru a popula Muntii Pirinei, dar Parisul a preferat niste specii slovene de ursi. Orice motiv ar fi avut Franta, cert este ca nu a fost impiedicata de numarul de ursi din tara noastra. Pentru ca - scrie Liberation, citandu-l pe fostul secretar de stat in Ministerul Agriculturii, Vasile Lupu - in Romania traiesc 6.700 de ursi, numar care reprezinta "cu 60% mai mult decat numarul optim" ce ar trebui sa ne populeze padurile. Parerile sunt insa impartite.

UN GEST IRESPONSABIL
Fara sa contrazica cifrele, rectorul Universitatii de Ecologie din Bucuresti, Mircea Dutu, incearca sa schiteze realitatea, afirmand ca in ultima vreme comportamentul ursilor a devenit tot mai agresiv la adresa oamenilor. "Inainte, ursul fugea de om." Pe de alta parte, dupa 1989, au fost retrocedate terenurile cu paduri. Ceea ce a permis ca omul sa patrunda "in habitatul natural al ursului brun, construindu-si cabane in paduri", sustine Dutu. Comportamentul agresiv al ursilor se poate observa an de an la Brasov, unde s-au inregistrat chiar si atacuri mortale la adresa oamenilor. Animalele sunt "atrase de turistii care le ofera mancare. Este un gest iresponsabil!", opineaza profesorul.
×
Subiecte în articol: observator romania urşi