x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator “Rămâne de văzut dacă Băsescu a înţeles mesajul” alegerilor (Der Standard)

“Rămâne de văzut dacă Băsescu a înţeles mesajul” alegerilor (Der Standard)

de Istvan Deak    |    Marina Constantinoiu    |    13 Dec 2012   •   14:49
“Rămâne de văzut dacă Băsescu a înţeles mesajul” alegerilor (Der Standard)
Sursa foto: C. B. Schmelter
“Investitorii speră într-o tranziţie lină”, scrie Financial Times

“Ar putea sfârşitul unui an sumbru să aducă speranţă pentru o Românie posomorâtă? Pieţele au salutat victoria zdrobitoare a coaliţiei de guvernământ în alegerile de duminica trecută, sperând că ţara va obţine un nou acord cu FMI, accelerând, în  schimb, reformele. Dar oare au luat în calcul investitorii provocările care se aşteaptă sau fluidul peisaj politic din România?”, se întreabă Andrew MacDowall, semnatarul articolului publicat de Financial Times la secţiunea beyondbrics. Autorul notează că moneda românească, leul, s-a apreciat cu 0,3% în raport cu euro, după victoria USL în alegeri şi obţinerea a două treimi dintre locurile din noul Parlament.

“Reacţiile arată uşurare pentru faptul că USL, condusă de premierul Ponta, are un mandat clar pentru un nou acord stand-by cu FMI şi UE. Actualul acord, în valoare de 5 miliarde de euro, expiră la sfârşitul lui martie 2013, iar un nou acord ar întări încrederea investitorilor”, scrie autorul analizei. El adaugă că înaintea alegerilor, mulţi s-au temut că un rezultat ceva mai puţin clar ar fi putut aduce turbulenţe politice. “Dacă USL ar fi obţinut mai puţin de jumătate din locurile din Parlament, preşedintele Traian Băsescu, un rival al lui Ponta şi apropiat al Opoziţiei, ar fi format un Guvern incluzând populiştii şi excluzând USL”, este de părere autorul analizei. “Aceasta nu înseamnă că succesul este garantat pentru Ponta. Băsescu ar putea refuza să-l renumească în funcţia de premier, forţând o confruntare, dar acest lucru pare puţin probabil având în vedere amploarea victoriei USL”, mai notează Andrew MacDowall. “Investitorii speră într-o tranziţie lină şi ca USL să nu folosească victoria sa ca pe o scuză pentru a relua atacurile la adresa lui Băsescu şi altora”, potrivit analistului. “USL îşi datorează succesul parţial opoziţiei populare faţă de măsurile de austeritate impuse de Guvernele anterioare, pro-Băsescu, printre care şi o reducere cu 25% a salariilor bugetarilor. Aceste măsuri au dus la declanşarea de proteste de stradă la începutul anului şi la căderea a două Guverne sprijinite de Băsescu”, aminteşte analistul Andrew Mac Dowall.

“Şi chiar dacă victoria sa este un vot împotriva austerităţii, nu este de aşteptat să abordeze diferit situaţia”, susţine autorul articolului. “Mai provocator ar fi să realizeze reformele pe care FMI le va recomanda probabil României - în special privatizarea unor întreprinderi mari de stat, cum ar fi compania aeriană Tarom, CFR Marfă şi combinatul Oltchim”.

“PIB-ul României este de aşteptat să crească cu 1% în acest an şi cu 2,5% în 2013, potrivit FMI - o performanţă notabilă în condiţiile date”, potrivit sursei citate. “USL are mandatul de a face să avanseze o agendă care să genereze creşterea veniturilor reale şi de a aborda problemele neglijate în timpul boom-ului din ultimul deceniu. Rămâne de văzut dacă îşi va asuma acest risc mai degrabă decât să se complacă în şi mai multe dispute politice”, subliniază la final Andrew MacDowall.

Cotidianul elveţian Basler Zeitung susţine că “rezultatele alegerilor ar putea amplifica conflictul politic din România. “Victor Ponta ar vrea să înceapă imediat negocierile cu concurentul Băsescu, însă preşedintele nu pare dispus să îi cedeze puterea”.

Tot din Elvetia, Tagblatt titrează “Preşedintele este în încurcătură”. “După rezultatele alegerilor parlamentare, lupta pentru putere s-a intensificat. Există previziuni pentru o continuare a conflictului cu Uniunea Europeană”, mai scriu jurnaliştii elveţieni.

În Austria, Der Standard alocă două editoriale alegerilor din România, semnate de Adelheid Wolfl. În primul, intitulat “Înfrângere pentru Băsescu”, Wolfl subliniază că “românii au păstrat trendul de la referendum”. “Majoritatea românilor s-a săturat de Traian Băsescu şi de partidul său. Motivul este politica de austeritate care a sărăcit România. USL nu a avut timpul necesar să se facă nepopular în rândul alegătorilor şi a fost reconfirmată la putere. Noua majoritate clară poate aduce stabilitatea politică de care România are mare nevoie. Rămâne de văzut dacă Traian Băsescu a înţeles mesajul. Este previzibil ca Băsescu să refuze nominalizarea lui Ponta în funcţia de premier. În acest caz, Guvernul ar putea iniţia o nouă moţiune de suspendare. Tocmai de aceea, Comisia Europeană încă este cu ochii pe România. Şi Ponta este în vizorul UE pentru modul în care îşi tratează adversarii politici. De aceea este important, ca şi după şase ani de la aderarea la Uniunea Europeană, presiunea de la Bruxelles asupra României să rămână constantă”, notează Wolfl.

Al doilea editorial al jurnalistei din Der Standard se referă la liderul PP-DD. “Dan Diaconescu, acest Silvio Berlusconi al României, este un politician TV care se joacă cu sărăcia românilor. Grupul său parlamentar este a treia forţă din România, deşi primul P din PP-DD stă pentru populism. În campania electorală el a promis fiecărui român 25.000 de euro şi o locuinţă cu chirie de doar 25 de euro pe lună. Omul nu are nicio reţinere când vine vorba de încălcarea limitelor etice, morale şi jurnalistice”, scrie Wolfl.

Jurnaliştii de la Wiener Zeitung titrează: ”Majoritate absolută pentru Ponta, dar deja au apărut primele conflicte în interiorul coaliţiei. Ponta a semănat furtună în USL prin anunţul că negociază o colaborare cu UDMR, reprezentanţii minorităţii maghiare care au îndemnat la boicotarea referendumului pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Coaliţia cu UDMR ar putea avea rolul de a ţine în şah liderii PNL. Ponta a asigurat românilor un final al războiului politic”.
 
Wirtschaftsblatt remarcă faptul că “Guvernul rămâne, la fel şi şantierele”. “11 colaboratori ai Securităţii au fost aleşi în noul Parlament. România primeşte cel mai mare număr de parlamentari din istoria ei. Cel puţin 20 dintre ei se află în conflict de interese sau incompatibilitate cu mandatul de parlamentar. Cel puţin 10 parlamentari sunt implicaţi direct sau prin parteneri în contracte cu statul valorând peste 500 de milioane de euro”, scrie cotidianul financiar austriac.

Jurnaliştii germani de la cotidianul socialist Neues Deutschland se întreabă:” Românii îl aleg pe Ponta, de pe cine alege Băsescu?”.

Din Ungaria, Hirado.hu scoate în evidenţă că, deşi au trecut doar câteva zile de la victoria USL, membrii PSD se acuză reciproc de trădare. “Măsurile de austeritate rămân în vigoare. Victor Ponta continuă politica de austeritate începută în urmă cu doi ani de Guvernul Boc”, scrie Magyar Hirlap.
Magyar Nemzet subliniază că, “deşi au obţinut două-treimi în Parlament, USL s-a aşezat deja la masa tratativelor cu UDMR”. “Băsescu încă aşteaptă”, este titlul cu care Nepszabadsag caracterizează zilele care au urmat victoriei USL în alegeri. “Ponta îl presează pe Băsescu să îl numească premier”, consideră, la rândul său, cotidianul Nepszava.

×
Subiecte în articol: financial times basescu