x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rămănem fără apă?

Rămănem fără apă?

de Alexandru Nastase    |    04 Sep 2007   •   00:00
Rămănem fără apă?
Sursa foto: NORBERT MILLAUER/

Foarte multe state UE sunt afectate de secetă şi de lipsa apei. Datele arată că in prezent se inregistrează o risipă de circa 20% din apa disponibilă. Numărul regiunilor şi al populaţiilor afectate de secetă a crescut cu circa 20% intre 1976 şi 2006. Pagubele economice sunt de 8,7 miliarde de euro.


Acestea sunt concluziile Consiliului Informal de Mediu, desfăşurat la Lisabona la sfărşitul săptămănii trecute. In şedinţă s-a afirmat că fenomenele de secetă şi deficitul de apă nu sunt noi, dar au crescut in frecvenţă şi in intensitate in ultimii ani. O evaluare prezentată arată că aceste fenomene severe au afectat anual peste 37% din teritoriul UE (circa 800.000 km2) şi cel puţin 20% din locuitori (100 de milioane). Estimările sugerează pierderi economice de 100 de miliarde de euro in ultimii 30 de ani. Previziunile nu sunt deloc optimiste, motiv pentru care statele membre şi-au manifestat interesul de a adopta căt de curănd măsuri şi acţiuni concertate la nivel european pentru combaterea lipsei de apă şi a secetei, ce vor fi integrate printr-o strategie de acţiune europeană.


MĂSURI.
In urma consultărilor cu părţile interesate şi a evaluării impactului comunicării preşedinţiei Europei asupra secetei, miniştrii Mediului şi experţii CE au analizat oportunitatea promovării unei noi Directive pentru diminuarea efectelor secetei. Din poziţiile susţinute de fiecare stat membru a reieşit că o abordare integrată bazată pe o combinaţie de opţiuni ar fi soluţia cea mai adecvată, incluzănd soluţii bazate pe alimentarea cu apă şi pe instrumentele economice. S-a stabilit ca in lunile următoare să se efectueze noi analize economice şi juridice pentru a determina potenţialul, fezabilitatea şi calendarul posibil pentru fiecare dintre opţiunile avute in vedere.


Miniştrii participanţi au susţinut nevoia de a acorda o atenţie specială adaptării politicilor din agricultură ca soluţie a managementului eficient al apei. Statele membre au considerat că planurile de management necesită o coordonare transfrontalieră şi s-a stabilit de comun acord ca o măsură importantă in managementul secetei la nivel european este infiinţarea unui Observator European de Secetă.


Romănia

Ministrul romăn al Mediului, Attila Korodi, s-aangajat că Romănia va pune la dispoziţie date privind seceta inregistrată in ţara noastră, va dezvolta programe in acest domeniu şi le va implementa. Korodi a subliniat că in bazinul Mării Negre e secetă excesivă, care induce schimbări majore in structura economică, adăncind deficitul de dezvoltare a anumitor domenii şi influenţănd condiţiile sociale. Emigrarea este astfel accentuată de scăderea nivelului de trai, indusă de condiţiile economice, afectate major de secetă.

×
Subiecte în articol: verde!