Posibilitatea extrădării in Romănia a cetăţeanului irakiano-american Mohammad Munaf a fost repusă ieri pe tapet in procesul răpirii jurnaliştilor romăni in Irak.
Ziaristul Ovidiu Ohanesian, una din victimele sechestrării, a cerut Curţii de Apel Bucureşti să incerce din nou aducerea lui Munaf in ţară. El a invocat noul tratat incheiat acum patru zile pe această temă intre Romănia şi SUA. Documentul, semnat de ministrul romăn de Justiţie, Tudor Chiuariu, şi de ambasadorul SUA, Nicholas Taubman, simplifică procedurile de extrădare dintre cele două state, atăt din punctul de vedere al condiţiilor de acordare, căt şi al formalităţilor ce trebuie indeplinite. Tratatul va intra in vigoare după ce va fi ratificat de Parlamentul Romăniei, respectiv de senatul SUA, şi după schimbul instrumentelor de ratificare.
PRIMA RATARE. In urmă cu doi ani, prima incercare de extrădare a lui Mohammad Munaf a fost sortită eşecului din cauza situaţiei confuze in care se afla acuzatul. Acesta era deţinut de forţele militare americane, pe teritoriul Irakului (stat care l-a şi condamnat la moarte pentru terorism), intr-o bază militară aflată sub autoritatea Forţelor Aliate (24 de state). Solicitarea trimisă atunci Statelor Unite ale Americii a primit un răspuns negativ pe motiv că inculpatul se afla pe teritoriul unui alt stat, Irak. Procesul lui Munaf in Romănia a trenat din cauza incercărilor nereuşite de a-l audia, prin comisie rogatorie sau prin video-conferinţă. "Colegul" său de dosar, Omar Hayssam, a fost condamnat insă la 20 de ani după gratii.