Activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a înregistrat, în
2008, progrese, numărul şi calitatea anchetelor efectuate de procurorii
acestei structuri în cauze complexe de mare corupţie continuând să
crească, se arată în raportul privind activitatea DNA pe anul trecut,
informează Agerpres.
Bilanţul pe 2008 al DNA este prezentat, astăzi, de procurorul-şef al Direcţiei, Daniel Morar. În deschiderea şedinţei, Morar a subliniat că anul trecut a fost bun în ceea ce priveşte cadrul legislativ în sensul că s-a înregistrat o relativă stabilitate în acest domeniu. Rezultatele obţinute de DNA au fost subliniate de Comisia Europeană (CE) în Raportul din iulie 2008, precum şi în recentul raport intermediar din 12 februarie, a precizat Morar.
Potrivit procurorului-şef, Comisia Europeană a apreciat că DNA "continuă să înregistreze un parcurs pozitiv şi stabil de instrumentare a cazurilor de corupţie la nivel înalt". Daniel Morar a prezentat situaţia cazurilor soluţionate de Direcţie în 2008, comparativ cu anul precedent. "În anul 2008 procurorii DNA au avut de soluţionat 3959 de cazuri, faţă de 3319, cât au avut în 2007. Dintre acestea, 3302 au fost soluţionate", a declarat Morar, adăugând că "infracţiunile de evaziune fiscală au crescut de la 10, în 2007, la 60 în 2008". "Instanţele au achitat prin hotărâri definitive un număr de 23 de inculpaţi", a mai anunţat preşedintele DNA.
Daniel Morar a precizat că cea mai mare ameninţare pentru DNA a fost aprobarea Ordonanţei Guvernului 60/2006 pentru modificarea şi completarea Codului de procedură penală. 'Dacă ar fi intrat în vigoare ar fi blocat în mare parte anchetele, nu doar ale procurorilor DNA, ci toate investigaţiile procurorilor din Ministerul Public. Din fericire, ea a fost declarată neconstituţională şi probabil că nu se va mai pune problema reglementării ei în condiţiile în care a intrat pe rolul Parlamentului noul Cod de procedură penală', a afirmat Morar. Şeful DNA a arătat că Legea 115/1999 privind răspunderea ministerială a avut în 2008 parte de noi interpretări de către Curtea Constituţională, aceasta clarificând concret cui trebuie să se ceară avizul în cazul miniştrilor sau foştilor miniştri care au şi calitatea de parlamentar.
'Sunt aşteptate de către noi modificări legislative în perioada următoare cu scopul de a grăbi soluţionarea unui dosar penal fie a urmăririi penale, fie a judecăţii cauzei. În primul rând, mă refer la acea dispoziţie legală care prevede că ori de câte ori se ridică în instanţă excepţia de neconstituţionalitate, procesul se suspendă', a menţionat procurorul şef. Daniel Morar a observat că senatorii din Comisia juridică au aprobat să nu se mai suspende acest proces şi consideră că odată cu intrarea în vigoare a noului Cod de procedură penală, care introduce instituţia judecătorului de cameră preliminară, se va accelera judecarea procesului în faţa instanţei.
Kovesi critică DNA pentru activitatea redusă
Procurorul general Laura Codruţa Kovesi a criticat, astăzi, la prezentarea bilanţului de activitate al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), faptul că activitatea procurorilor Direcţiei este destul de redusă în condiţiile în care pe parcursul anului trecut cei 121 de procurori ai instituţiei au întocmit doar 163 de rechizitorii. 'Acesta nu este un argument al eficienţei în lupta anticorupţie', a spus Kovesi. Procurorul-şef al DNA, Daniel Morar, i-a dat replica acesteia, afirmând că nu contează numărul rechizitoriilor, deoarece cauzele sunt foarte complexe şi contează numărul de inculpaţi trimişi în judecată, care a fost, anul trecut, de circa 700. Pe de altă parte, Laura Codruţa Kovesi a apreciat pozitiv activitatea DNA în 2008, amintind că aceasta a fost marcată în raportele Comisiei Europene, precum şi în rapoarte interne. 'Am apreciat pozitiv pe acei procurori care au avut cauze complexe', a spus Kovesi. Procurorul general al României le-a cerut procurorilor DNA să respecte anumite priorităţi, cum ar fi să acorde o atenţie deosebită trimiterilor în judecată, să dea atenţie detaliilor procesuale, să nu depăşească termenele rezonabile la instrumentarea unui dosar, să elaboreze strategii locale de adaptare a activităţii în zonele în care lucrează, să trateze cu atenţie sporită recuperarea prejudiciilor. Totodată, Kovesi le-a transmis procurorilor DNA că şi combaterea corupţiei în sistemul judiciar este doar de competenţa lor şi i-a asigurat că, atâta vreme cât respectă legea, procurorul general este alături de ei.
Citește pe Antena3.ro