x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Raport INFP: Seismele produse în zona Galaţi sunt exclusiv de natură tectonică

Raport INFP: Seismele produse în zona Galaţi sunt exclusiv de natură tectonică

16 Oct 2013   •   10:43
Raport INFP: Seismele produse în zona Galaţi sunt exclusiv de natură tectonică

Cutremurele produse în zona Galați, în perioada 23 septembrie - 15 octombrie 2013, sunt exclusiv de natură tectonică, fenomenele fiind neobișnuite pentru această regiune prin amploarea lor, reiese din analiza specialiștilor Institutului Național de Fizică a Pământului (INFP), publicată pe site-ul instituției.

Conform studiilor efectuate de către echipele de specialiști seismologi, în perioada analizată, cutremurele produse nu au fost determinate de alți factori precum inundații sau exploatări de petrol.

'Roiul seismic este neobișnuit pentru zona Galați prin amploarea sa (magnitudine și durată) dacă ne raportăm la datele disponibile (începând cu secolul 20). Nu excludem apariția în trecutul istoric a unor secvențe similiare în zonă neidentificate din lipsa stațiilor seismice de înregistrare', se notează în raportul INFP.

Potrivit sursei citate, succesiunea numărului mare de cutremure din zona Galați nu este unică, aceasta fiind întâlnită în alte zone de pe Glob precum Bohemia de Vest, dar și în România (zona Sinaia).

'În România, însă, din datele instrumentale, roiul de la Galați este semnificativ mai mare, atât ca durată, cât și ca număr de evenimente față de manifestările similare din alte zone. În multe alte cazuri de roiuri seismice au fost semnalate efecte sonore de tipul celor înregistrate în satul Izvoarele ('boom earthquakes')', arată concluziile specialiștilor seismologi.

Cele mai noi date relevă faptul că, în prezent, activitatea seismică în zona Galați s-a redus semnificativ, frecvența de producere și magnitudinile scăzând din data de 11 octombrie 2013.

Localizarea cutremurelor din zona analizată indică un aliniament orientat NE-SV de-a lungul unui sistem de falii active cunoscute în perimetru la adâncimi focale situate, în proporție de 95%, în intervalul 1-7 km.

În ceea ce privește situația din satul Izvoarele, cutremurele de magnitudine până în 4 grade pe scara Richter înregistrate în zonă au putut fi determinate de o serie de factori, precum: condițiile solului, topografia locului, dar și calitatea foarte precară a unor case.

Pe de altă parte, INFP precizează că, 'având în vedere presiunea mare din partea mass-media în legătură cu o posibilă influență a exploatărilor de petrol în diferite zone geografice ale țării, propunem includerea în procedura de aprobare a exploatării/extracției a monitorizării seismice în zona respectivă pe întreaga durată a acestor procese'.

Toate informațiile prezentate în prezentul raport reprezintă date revizuite de către specialiști privind parametrii evenimentului. Acestea pot diferi de cele preliminare publicate pe pagina de internet a INFP imediat după producerea cutremurului.

Potrivit INFP, mai mult de 250 de cutremure s-au produs în zona Galați în perioada menționată, 19 evenimente cu magnitudinea peste 3 grade pe scara Richter. 'Activitatea seismică a scăzut începând cu data de 9.10.2013, frecvența de producere fiind mult mai mică iar magnitudinile seismelor sub 2.5 grade', precizează raportul citat.

×