Subcomisia parlamentară de anchetă în cazul Sterling a aprobat, astăzi, cu 13 voturi "pentru" şi trei abţineri, raportul în care se stabileşte termenul de 60 de zile de la aprobarea acestuia de către plen pentru ca Guvernul să decidă dacă reziliază sau renegociază contractul cu firma Sterling.
"Comisia a decis ca în termen de 60 de zile de la data aprobării Raportului în plenul Camerei, Guvernul să decidă modalitatea prin care va rezilia sau renegocia contractul de bază, anulând acest contract adiţional şi anulând, astfel, în Ordonanţa de Urgenţă articolele care făceau posibilă Hotărârea de Guvern", a declarat preşedintele subcomisiei de anchetă, deputatul PSD Iulian Iancu, citat de Mediafax.
El a subliniat, totodată, că în cadrul Raportului s-a stabilit ca organele de anchetă să preia analiza acestui caz, stabilind la nivelul persoanelor direct implicate atribuţiuni şi responsabilităţi în ce priveşte legalitatea întocmirii actelor normative în cauză.
În favoarea raportului s-au pronunţat deputaţii PSD şi PDL, care au cumulat 13 voturi. Cele trei abţineri au aparţinut reprezentanţilor PNL şi UDMR. Nu a existat niciun vot împotrivă.
Raportul a conluzionat că actul adiţional numărul 11 a fost întocmit în condiţii ilegale, că ANRM nu a avut un mandat din partea Guvernului României, că nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern care a legalizat acest act adiţional a fost întocmită cu date şi informaţii nereale şi că atât compania Sterling cât şi ANRM nu şi-au îndeplinit obligaţiile prevăzute în contractele adiţionale anterioare.
Astfel, potrivit preşedintelui subcomisiei de anchetă, Iulian Iancu, raportul constată că printre datele şi informaţiile false se află nota de fundamentare, unde apare ca o cantitate probabilă de exploatare de circa 2 miliarde de metri cubi, în timp ce, în realitate, în faţa comisiei de anchetă s-a vorbit de 51 miliarde de metri cubi de gaz.
Totodată, nota de fundamentare întocmită în baza unor date nereale prevedea existenţa a zero milioane tone de ţiţei, în timp ce, în realitate, la comisia de anchetă s-a stipulat existenţa a 278 milioane tone.
Iancu a arătat că Raportul constată şi o serie de nereguli, referitoatre la faptul că nu a existat o carte tehnică petrolieră a lucrărilor, că nu s-au făcut controale niciodată şi că nu s-a putut proba suma invocată de Sterling ca fiind una reală în documentele companiei.
Iancu a precizat, totodată, că membrii comisiei au propus ca toţi cei care au oferit informaţii nereale în cadrul audierilor să fie deferite anchetei instanţelor judiciare.
Iancu a arătat, în acest sens, că în Raport apar responsabilităţi la nivelul persoanelor semnatare ale notei de fundamentare privind promovarea Ordonanţei de Urgenţă, semnatare ale notei de fundamentare a Hotărârri de Guevrn, precum şi la nivelul semnatarilor şi contrasemnatarilor Hotărârii de Guvern.
El a a rătat că astfel de responsabilităţi apar şi la nivelul persoanelor din cadrul ANRM, cât şi la nivelul companiei Sterling, care nu au respectat prevederile legale contractuale, neîndeplinind atribuţiunile legale prevăzute în sarcinile de serviciu.
Iancu a spus că Raportul va fi trimis Biroului Permannent al Camerei. Astfel, dacă acest for va decide, există posibilitatea ca săptămâna viitoare Raportul să intre în plen luni sau marţi. În caz contrar, Raportul va fi votat în prima sesiune parlamentară din septembrie.