x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Raspuns CSAT - Magistratii si "Serviciile"

Raspuns CSAT - Magistratii si "Serviciile"

de Miruna Pasa Petru    |    12 Apr 2006   •   00:00

Un procuror si un judecator au fost cadre ale Serviciului de Informatii Externe (SIE) si alti doi procurori s-au aflat in evidenta Directiei Contrainformatii Militare (DCM) in perioada stagiului militar, dar nu au furnizat nici o nota informativa. Acesta este rezultatul verificarilor efectuate de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) cu privire la realitatea declaratiilor pe proprie raspundere depuse de toti judecatorii si procurorii din tara.
Potrivit Legii 303/4004 privind Statutul judecatorilor si procurorilor, acestia nu au voie sa fie lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii. Asa ca judecatorii si procurorii trebuie sa depuna anual o declaratie din care sa rezulte ca nu au vreo colaborare cu serviciile secrete. Realitatea sustinerilor este verificata apoi de CSAT.

FARA URMARI. Legea prevede ca sanctiune excluderea din magistratura pentru cei care se dovedesc a fi si colaboratori ai serviciilor secrete, dar nu ii sanctioneaza in vreun fel si pe cei care au avut candva vreo legatura cu "serviciile". Asadar, concluziile CSAT, nu vor avea si urmari pentru cei patru magistrati, deoarece documentele atesta ca acestia au fost, nu ca sunt inca lucratori la SIE sau DCM. Cat despre cei care au facut politie politica, opinia publica trebuie sa mai astepte, deoarece Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii nu a raspuns inca solicitarilor CSM. Potrivit Mediafax cei doi fosti lucratori ai SIE ar fi procurorul Mihai Timis, seful sectiei personal de la Parchetul General si judecatorul Marin Carcel de la Curtea de Apel Bucuresti.

×
Subiecte în articol: observator