ULTIMA ORA
Presedintele Iliescu a revocat decizia de gratierePresedintele Ion Iliescu a decis azi anularea Decretului nr. 1164 din 15 decembrie 2004, privind acordarea unor gratieri individuale, printre care si a lui Miron Cozma, a informat Biroul de presa al Presedintelui Romaniei.
Decizia a fost luata in urma consultarilor dintre presedintele Ion Iliescu si primul-ministru Adrian Nastase, luand in considerare observatiile Ministerului de Justitie, ca si reactiile opiniei publice, a precizat sursa citata.
DIN NOU ARESTAT! Miron Cozma a fost arestat in jurul orei 13:30, in timp ce incerca sa fuga de la vila sa din apropierea Timisoarei.
El a fost imobilizat de politisti si dus in arestul Inspectoratului Judetean de Politie Timis. Miron Cozma a ajuns la Timisoara joi seara, in urma gratierii de catre presedintele Ion Iliescu. Seful statului a decis azi, dupa consultari cu premierul Adrian Nastase, revocarea decretului prin care a gratiat 44 de persoane, printre care si Miron Cozma.
CONSULTARI DECISIVE. Consultarea dintre presedintele Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase a avut un rol determinant in decizia de revocare a decretului de gratiere a fostului lider al minerilor Miron Cozma, a declarat, pentru Realitatea TV, purtatorul de cuvant al Guvernului, Despina Neagoe.
Citește pe Antena3.ro
PRECEDENTUL LUI ILIESCU. Revocarea decretului de gratiere a lui Miron Cozma si a celorlalte 44 de persoane nu reprezinta o premiera, fiind a doua astfel de decizie luata de presedintele Ion Iliescu in timpul ultimului sau mandat. Un decret de gratiere a pedepsei unei persoane condamnate la inchisoare a fost emis de presedintele Ion Iliescu la sfarsitul anului 2001, fiind publicat in Monitorul Oficial. Dupa protestele presei si ale societatii civile, decretul a fost revocat, printr-un alt decret, semnat tot de seful statului.
Urmare a acestora, presedintele Ion Iliescu a revocat, in 7 ianuarie 2002, masura gratierii lui Tanase George, considerand "corecte" semnalarile din presa privind gravitatea faptei savarsite de acesta, in ciuda motivelor care au justificat propunerea de gratiere, legate in principal de starea sanatatii condamnatului si de situatia sa familiala. Potrivit unui comunicat al Presedintiei, Ion Iliescu a apreciat drept "superficial" modul in care s-a analizat cererea de gratiere a lui Tanase George. Seful statului considera ca "fapte asemanatoare celei savarsite nu pot beneficia de clementa gratierii, chiar daca, sub aspectul sanatatii, cel condamnat se afla intr-o stare atestata medical ca fiind deosebit de precara".
REACTII LA DECIZIA DE REVOCARE A DECRETULUI DE GRATIERE. Vicepresedintele PUR Codrut Seres a apreciat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca revocarea decretului de gratiere a lui Miron Cozma "nu il scuteste" pe Ion Iliescu de a prezenta argumentele care au condus la prima decizie.
In conferinta de presa, Seres a precizat ca PUR dezaproba gestul presedintelui Iliescu de a-l gratia "pe unul dintre cei mai mari infractori din istoria Romaniei". Cele 6 mineriade organizate de Miron Cozma au urmarit rasturnarea ordinii de drept a statului democratic: au fost ucisi oameni, au fost raniti, au fost devastate institutii ale statului, au fost blocate in Romania manifestarile democratice, dar si buna functionare a institutiilor statului, a fost rasturnata ordinea de drept a statului prin fortarea demisiei guvernului Petre Roman. Dialogul democratic a fost inlocuit de politica facuta cu "bate si rangi", a aratat el.
"Miron Cozma a fost acuzat pentru una dintre cele mai grave fapte: subminarea puterii de stat, fapta pentru care este intemeiat si deplin moral sa-si ispaseasca pedeapsa, asa cum a fost hotarata de institutiile statului", a mai spus Seres. In opinia sa, gestul de gratiere a lui Miron Cozma de catre Ion Iliescu a aratat "o sfidare" fata de bunul mers al democratiei si fata de dorinta romanilor de a trai liberi intr-un stat in care legile sa fie mai presus de oricare dintre cetateni. "Gestul sau arata ca incalcarea democratiei poate oricand sa fie aprobata si apreciata la cel mai inalt nivel al statului, chiar de catre cei mai inalti functionari ai institutiilor democratice", a mai apreciat el.
Totodata, PUR a cerut PSD, in conferinta de presa, sa isi precizeze pozitia oficiala in urmatoarele 24 de ore fata de gestul presedintelui Ion Iliescu.
.
.
Avocatul lui Miron Cozma Viorel Dumitrescu a declarat, la conferinta de presa a PRM, ca va reflecta asupra posibilitatii de a contesta in justitie decretul de revocare a gratierii clientului sau.Dumitrescu a spus ca aceasta contestatie ar putea fi depusa la Curtea de Apel sectia Contencios administrativ.
Avocatul lui Cozma sustine ca, in mod normal, nici presedintele in exercitiu si nici presedintele ales nu ar putea revoca un decret de gratiere dupa ce acesta a fost revocat si aplicat. "
BEC l-a declarat castigator pe Traian Basescu, iar Curtea Constitutionala l-a validat. Ma intreb daca Ion Iliescu mai avea calitatea sa revoce un decret de gratiere. Este fara precedent", a spus Viorel Dumitrescu.
El s-a declarat "de-a dreptul uluit" de decizia prezidentiala si a marturisit ca nu este "pe deplin lamurit".
Miron Cozma a fost prins de Politie, in Timisoara, in apropierea casei fiului sau si a fost dus la sediul IPJ Timis, unde a fost informat in legatura cu revocarea decretului de gratiere a sa de catre presedintele Ion Iliescu.
.
.
Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, a declarat ca decizia presedintelui Iliescu de a revoca decretul de gratiere a liderului minerilor Miron Cozma este la fel de surprinzatoare ca si decizia de a-l gratia.Oficialii Comisiei Europene s-au declarat suprinsi de decizia presedintelui Ion Iliescu de a-l gratia pe Miron Cozma, dar considera ca aceasta decizie tine de prerogativele presedintelui Romăniei si doar romanii pot sa judece un astfel de gest. Comisia Europeana a dorit, totusi, sa reaminteasca importanta respectarii valorilor europene fundamentale, cum sunt democratia si statul de drept, potrivit declaratiilor purtatorului de cuvant al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Angela Filote.
.
.
Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a afirmat la conferinta de presa a partidului, ca rearestarea lui Miron Cozma, pe care o considera "o nedreptate teribila", poate crea din nou "tulburari" in Valea Jiului.CV Tudor sustine ca revocarea decretului survine "unor presiuni teribile" facute asupra lui Ion Iliescu de mai multi "vanatori de capete". "Adrian Nastase crede ca se poate salva pe el daca il infunda pe Miron Cozma, ceea ce e ridicol", a comentat presedintele PRM.
"Mai suntem si noi in tara asta", a avertizat CV Tudor. El spune ca, totusi, l-ar fi sfatuit pe Cozma sa se predea, intrucat legile trebuie respectate.
De asemenea, CV Tudor ii cere presedintelui in exercitiu sa explice, "sa dea o motivatie" de ce a revocat decretul de gratiere.
Liderul PRM a caracterizat reactiile la eliberarea lui Cozma drept "o isterie sinistra declansata de psihopati din politica si presa", prin care Iliescu "a fost pus la stalp", in conditiile in care dorea sa-si exercite un drept constitutional.
CV Tudor a declarat, de asemenea, ca este impotriva rasturnarii ordinii de stat prin forta, dar este de acord cu miscarile revendicative in general.
.
.
Rearestarea lui Miron Cozma reprezinta un act de lasitate din partea presedintelui Ion Iliescu, a declarat Marin Condescu, presedintele Centralei Nationale Miniere (CNM), transmite corespondentul MEDIAFAX.Condescu a afirmat ca presedintele in functie nu a avut curaj pana la capat sa "recunoasca datoriile pe care le avea de platit". Liderul sindical a spus ca presedintele nu a avut curaj sa infrunte reactiile generate de eliberarea lui Cozma si sa-si respecte pana la capat propriile decizii.
Presedintele CNM a mai afirmat ca se bucura ca minerii pe care ii reprezinta pot acum sa dovedeasca faptul ca nu ei sunt responsabili pentru faptele rele care li s-au imputat in ultimii 15 ani.
Marin Condescu a mai spus ca abia dupa revocarea gratierii se demonstreaza cata dreptate avea Traian Basescu atunci cand vorbea despre cei 15 ani irositi dupa Revolutie.
De la sediul IPJ Timis, Cozma va fi dus la Penitenciarul Timisoara. Seful IPJ Timis, chestorul Dorel Andras, a declarat ca Miron Cozma urmeaza sa stea o perioada la Penitenciarul Timisoara, pina la finalizarea formalitatilor care trebuie facute in acest caz.
.
.
Presedintele UDMR, Marko Bela , a calificat gestul presedintelui in exercitiu, Ion Iliescu, de a revoca gratierea lui Miron Cozma drept "o incercare disperata, care nu mai poate avea nici un efect". El a admis, pentru Rompres, ca acest lucru este in masura sa influenteze politica de alianta a Uniunii. "Raul a fost facut si nu ma gandesc la efectele juridice. Ma refer la impactul politic", a spus Bela Marko.Liderul UDMR a adaugat ca a fost pus pe ganduri de gestul lui Ion Iliescu, intrucat nu se vede in aceeasi barca alaturi de Miron Cozma si de persoane asemanatoare lui.
.
Purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, a salutat decizia anuntata de administratia prezidentiala. "Aceasta decizie vine pe aceeasi lungime de unda cu punctele de vedere exprimate de diferitele partide si inclusiv de PSD ceva mai inainte", a spus el.
.
Deputatul PNL Mona Musca a fost de parere ca anuntul de gratiere si de revocare a acestuia "este ultimul tun pe care vrea sa-l dea PSD si domnul Ion Iliescu justitiei romane, institutiilor statului si poporului roman". Ea a spus ca nu crede in lipsa de responsabilitate a lui Adrian Nastase, pentru ca fara semnatura acestuia nu putea sa intre in vigoare decretul lui Ion Iliescu. "Cine ar putea sa creada ca domnul Adrian Nastase nu stia ce semneaza? O data ce a acceptat sa dea o asemenea semnatura, inseamna ca si Ion Iliescu si Adrian Nastase sunt coresponsabili". Referitor la decizia de revocare, ea a fost de parere ca, "raul deja facut, cu greu se mai poate repara".
Mona Musca a apreciat totodata drept incalificabil gestul de gratiere, impreuna cu Cozma, si a altor persoane care s-au facut vinovate de represiunea de la Timisoara sau care sunt corupte.
.
Presedintele executiv al PD, Emil Boc, a declarat ca evolutia evenimentelor in cazul Miron Cozma demonstreaza ca, in acest moment, "PSD este incapabil sa mai reprezinte interesul national".
Decretul de gratiere este un act administrativ, care poate fi revocat de emitent in aceleasi conditii in care l-a emis, a spus Emil Boc, care a invocat precedentul din 2002, cand prin Decretul nr. 1 din 7 ianuarie, presedintele Ion Iliescu a revocat masura gratierii individuale intr-un alt caz. "Avand in vedere tacerea textului constitutional si precedentul judiciar existent, presedintele in exercitiu, in aceleasi conditii, sub rezerva contrasemnarii de catre primul-ministru, poate sa revoce decretul de gratiere", a afirmat Emil Boc. In opinia sa, aceasta "balbaiala" nu se poate justifica decat prin "utilizarea institutiilor statului, pe aceasta ultima suta de metri, doar in scopul de a satisface anumite ambitii politice si unele interese de grup".
.
"Decizia lui Ion Iliescu de a revoca decretul prin care l-a gratiat pe Miron Cozma nu repara absolut nimic. Sunt convins ca Ion Iliescu nu a facut acest gest ca urmare a reactiei opiniei publice, ci doar ca urmare a constientizarii faptului ca i-a indepartat pe reprezentantii UDMR si PUR de PSD", a declarat presedintele PNTCD, Gheorghe Ciuhandu.
Liderul taranist a precizat totodata ca refuza in continuare sa primeasca de la Ion Iliescu Ordinul National "Pentru Merit" in grad de cavaler oferit pentru devotament in slujba cetatenilor.
.
.
.
.
Scandal - Iliescu, ultima bomba: Miron Cozma, gratiat
OBSERVATOR
Pe ultima suta de metri a mandatului de sef al statului, Ion Iliescu il gratiaza pe Miron Cozma, condamnat definitiv in doua dosare. Liderul minerilor scapa astfel de 11 ani de puscarie. Miron Cozma a si plecat ieri dupa-amiaza spre casa, fiind luat de la penitenciar de nasul sau, Fane Spoitoru.
Miron Cozma a parasit Penitenciarul Rahova
Pe ultima suta de metri a mandatului de sef al statului, Ion Iliescu a semnat ultimul act de clementa. Miron Cozma a fost gratiat si a parasit ieri dupa-amiaza, in jurul orei 16:30, Penitenciarul de maxima securitate Rahova, unde si-a petrecut ultimii sapte ani de viata.
MIRUNA PASA, ANDREEA TUDORICA
TRIUMFUL DE ODINIOARA. Candva, Miron Cozma schimba dupa plac guverne
|
CLEMENTA. Ultimul decret de gratiere semnat de Ion Iliescu in calitate de presedinte al tarii mai include alte cateva zeci de persoane condamnate pentru diferite fapte. Astfel, nu a mai fost necesara o contrasemnare din partea premierului in exercitiu, Adrian Nastase. Potrivit art. 94, lit. d, din Constitutie, premierul contrasemneaza doar gratierile individuale. Premierul Nastase declara in cursul zilei de ieri ca nu are informatii despre decizia presedintelui. "Am auzit, dar nu am informatii despre asa ceva si nu pot sa comentez", a declarat Nastase intr-o conferinta de presa. Decizia lui Iliescu vine in contradictie cu pozitia Ministerului Justitiei, care in aprilie a.c. a dat aviz negativ cererii de gratiere formulate de Cozma. De altfel, potrivit legii, opinia ministerului are doar caracter consultativ.
LIBER. Situatia juridica actuala a lui Miron Cozma pare, cel putin teoretic, confuza. In virtutea actului de clementa, liderul minerilor a scapat de doua condamnari definitive: cea de 18 ani pentru fapte comise in timpul mineriadei din septembrie 1991 si cea de sapte ani pe care a primit-o pentru evenimentele petrecute la Stoenesti in 1999. Cozma mai are un proces aflat inca pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru care nu poate beneficia de efectele gratierii. Este vorba despre judecarea evenimentelor petrecute la Costesti, in 1999. In acest dosar, liderul minerilor a fost condamnat in prima instanta la zece ani de inchisoare pentru subminarea puterii de stat, dar apararea a declarat recurs. Astfel, declarandu-se recurs, prima sentinta nu poate fi pusa in executare. Mai mult, in acest dosar nu exista un mandat de arestare emis pe numele lui Miron Cozma, ne-au declarat surse judiciare. Urmatorul termen de judecata in dosarul Costesti a fost fixat pentru data de 7 februarie 2005. In concluzie, liderul minerilor scapa astfel de cele doua condamnari definitive si, in lipsa vreunui alt mandat de arestare emis in alt dosar, poate fi eliberat dupa publicarea in Monitorul Oficial a decretului de gratiere.
CINE ESTE COZMA? Nascut in 1954 la Bihor, Cozma a devenit in 1990 liderul Ligii Sindicale a minerilor din Valea Jiului. La sase luni de la Revolutia din decembrie 1989, un mars al minerilor veniti in numar mare la Bucuresti impune numele unui lider constituit ad-hoc, Miron Cozma. Mineriada din iunie 1990 a fost, prin gravitatea evenimentelor si, mai ales, prin efectele sale pe termen mediu si lung, cel mai negru moment de dupa decembrie 1989 in Romania.
1991. Invadatorii Bucurestiului isi iau un ragaz la Palatul Victoria. Urmeaza asediul cu victime de ambele parti. In mijlocul ortacilor, Cozma face planuri de lupta
|
.
.
MINERIADA 1991. Venirea minerilor in Bucuresti in septembrie 1991 a fost rezultatul final al tenisunilor sociale acumulate in Valea Jiului printre mineri. Ortacii condusi de Miron Cozma au provocat atunci lupte crancene in plina strada si zeci de distrugeri. Bilantul evenimentelor consemna maltratarea a 238 de militari in termen, elevi ai scolilor militare, subofiteri sau ofiteri si nenumarati civili. In timpul razmeritei minerilor au murit si trei persoane: soldatul Nicolae Lazar, Aurica Crainiceanu si studentul Andrei Frumusanu. Ucigasii lor au ramas pana acum nedescoperiti, desi initial pentru omorarea celor doi civili a fost acuzat si condamnat ofiterul SPP Vasile Gabor. Efectul mineriadei a fost caderea guvernului condus de Petre Roman.
.
AREST. Liderul minerilor a fost arestat pentru prima data la 10 ianuarie 1997, pentru subminarea puterii de stat, incalcarea sigurantei circulatiei pe caile ferate si nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Prima condamnare pe care a primit-o in 1998 pentru evenimentele din 1991 a fost insa socanta: un an si jumatate de inchisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri si tulburarii linistii publice. Pentru ca ispasise deja condamnarea, Cozma a fost pus in libertate in iulie 1998. Judecatorul care l-a considerat pe Cozma un simplu cetatean turbulent a demisionat ulterior din magistratura. Sentinta a fost atacata, iar procurorii Parchetului General au cerut condamnarea liderului minerilor pentru instigare la subminarea puterii de stat. In procesul de la Curtea Suprema de Justitie, aparatorii lui Cozma au incercat sa sustina ca acesta a cazut prizonier al presiunii sociale. Instanta suprema a decis condamnarea lui Cozma la 18 ani de inchisoare. Dupa pronuntarea sentintei, la inceputul anului 1999, revoltele violente ale minerilor au reinceput, demonstrand astfel influenta extraordinara pe care imaginea lui Cozma o avea asupra ortacilor.
.
.
ULTIMUL EPISOD. Dupa ce au trecut podul peste Jiu, minerii condusi de Miron Cozma au terorizat Ramnicu Valcea, asaltul final cu scutierii fiind dat la Stoenesti
|
.
COSTESTI. La aproape zece ani de la mineriadele din 1990-1991, ortacii din Valea Jiului au recurs iar la venirea la Bucuresti pentru rezolvarea cererilor salariale. Protestul din ianuarie 1999 al minerilor a venit pe fondul nemultumirilor generate de decizia Ministerului Industriei de inchidere a activitatii la trei mine din Valea Jiului. Dupa doua saptamani de greva si dupa un simulacru de referendum privind plecarea spre Bucuresti, minerii si-au radicalizat protestul, aproape 10.000 dintre ei pornind spre Capitala, in dimineata zilei de 18 ianuarie. Ministrul Transporturilor, Traian Basescu, a anticipat parca ceea ce avea sa urmeze si a suspendat atat circulatia trenurilor, cat si a autovehiculelor prin Valea Jiului.
STOENESTI. La o luna de la incheierea protocolului de la Cozia, Curtea Suprema de Justitie a hotarat condamnarea lui Miron Cozma la 18 ani de detentie, pentru instigarea minerilor la destituirea guvernului, in septembrie 1991. Aceasta decizie a provocat adunarea sustinatorilor lui Cozma, care au pornit din nou spre Bucuresti. Ei au fost opriti la Stoenesti (Olt), dupa ciocniri violente cu politistii si jandarmii, care de data aceasta au reusit sa le impiedice inaintarea.
.
.
.
.
Marinela Nitu: "Am tipat, am sarit in sus de bucurie"
|
DESTIN. Timp de doi ani, Marinela s-a dus in vizita de cate doua ori pe luna sa-l imbarbateze pe iubitul ei aflat in puscarie. Drept rasplata, Cozma i-a scris poezii de dragoste. "I-am scris 78 de poezii. Ea le spune "comoara ei".
Mi-am descoperit o gena poetica pe care nu stiam ca o am", marturisea liderul minerilor in urma cu trei ani. Cozma dorea sa se casatoreasca cu Marinela si sa aiba cel putin un copil. "Daca Dumnezeu nu ne va ajuta ca, pana in aprilie 2002, sa ne casatorim afara, ne casatorim si aici", mai spunea Miron, care spera atunci ca va iesi repede din puscarie. Povestea de iubire a luat sfarsit fara prea multe regrete. Cozma a continuat sa scrie poezii care aveau alte subiecte insa, iar Marinela si-a reluat concertele prin strainatate. (Monica C. Andrei)
.
.
.
.
Iliescu a gandit gratierea de un an
OANA STANCU
LIBER! Presedintele Iliescu, intr-un ultim gest de clementa
|
"EXAGERATA". O zi mai tarziu, la Cotroceni, cand il decora pe Adrian Paunescu, seful statului a reluat pledoaria pro-Cozma, spunand ca el nu are dreptul la o initiativa de gratiere a liderului minerilor, amintind ca un rol important il are comisia de la Ministerul Justitiei care analizeaza gratierile. Aceeasi comisie care a emis acum avizul negativ, un aviz ce-i drept consultativ. Ion Iliescu a enumerat mesajele care vin de la cetateni pentru eliberarea lui Cozma si a repetat convingerea ca sentinta data acestuia e exagerata. "Nu era singurul responsabil pentru ceea ce a fost judecat. A fost doar unul dintre factorii activi", a declarat presedintele.
"ABUZ". Ultimul episod s-a consumat in urma cu o luna, pe 2 noiembrie, cand Presedintia a adresat o scrisoare de raspuns sindicatelor miniere franceze, care cereau gratierea unor lideri ai minerilor romani, printre care si Miron Cozma. "Reaua credinta si abuzurile" guvernului anterior nu pot sluji pentru acuzarea actualului regim, era concluzia lui Iliescu. "Din analiza Acordurilor de la Cozia rezulta intr-adevar ca, in cuprinsul acestora, este inscrisa si clauza potrivit careia "Guvernul Romaniei nu va initia demersuri de nici o natura impotriva participantilor si a liderilor de sindicat la manifestarile revendicative din perioada 4-22 ianuarie 1999"", se arata in raspunsul Presedintiei Romaniei. Administratia prezidentiala sustinea insa ca "asumarea iresponsabila a unui asemenea angajament, urmata de nerespectarea lui de catre guvernul aflat in functie sub vechiul regim, nu pot fi imputate actualei puteri politice".
O zi mai tarziu, Iliescu raspundea ziaristilor ca "e timp" pentru eliberarea liderului minerilor.
EXPLICATIA
|
Ion Iliescu a explicat ieri ca decizia sa survine primirii numeroaselor solicitari atat din partea fostului lider al minerilor din Valea Jiului, cat si a organismelor internationale. "Am lasat un timp de reflectie asupra acestei decizii. Am considerat ca e cazul sa apelam la aceasta gratiere, care nu inseamna disculparea. Gratierea este un act de clementa. A executat sapte ani. Am primit referinte privind comportamentul din inchisoare al lui Miron Cozma", a afirmat Iliescu. Totodata, el a spus ca gratierea "nu are legatura cu sustinerea PRM-ului". "Ma apropii de finalul de mandat si am reflectat asupra acestei chestiuni si am considerat utila aceasta decizie de vointa politica si de clementa", a mai spus Iliescu. Intrebat daca isi aminteste cat de greu a fost capturat si arestat Miron Cozma, el a raspuns: "Si mineriadele au avut si ele motivatiile lor". Cat priveste momentul ales gratierii, Iliescu a spus: "Altul nu mai era decat acum. Nu am luat decizia inainte de alegeri, am lasat sa se linisteasca lucrurile si sa fiu descarcat".
|
.
.
|
|
.
.
Reactii partide
Gestul presedintelui Ion Iliescu de a-l gratia pe fostul lider al minerilor, Miron Cozma, a declansat imediat reactiile liderilor partidelor politice. Presedintele ales, Traian Basescu, a declarat ieri ca, daca decretul gratierii lui Cozma nu este contrasemnat si de premierul Adrian Nastase, nu este legal. "Oricare dintre cei doi si-a pus semnatura pe un asemenea decret arata cat de jos poate sa coboare institutiile pe care le-au condus. Daca este vorba de presedinte si de prim-ministru, arata cat de jos pot sa coboare institutiile pe care le conduc. Daca e vorba doar de presedintele Iliescu, arata cat de jos poate sa coboare institutia prezidentiala", a declarat Basescu. Intrebat daca poate sa anuleze decretul, Basescu a spus ca trebuie sa se documenteze.PUR. Purtatorul de cuvant al umanistilor, Bogdan Pitigoi, a declarat ca "de principiu, PUR se declara impotriva gratierilor persoanelor care au fost acuzate si condamnate pentru acte de anarhie sau pentru acte care au dus la slabirea institutiilor statului". "In particular, pentru cazul Miron Cozma, daca domnia sa nu sufera de vreo boala incurabila sau nu se afla intr-o faza finala a vreunei boli serioase, nu vedem motivele pentru care ar iesi de sub incidenta legii. Noi nu cunoastem motivele pentru care Ion Iliescu l-a gratiat pe Miron Cozma si din aceasta cauza nu ne putem referi decat la principii", a mai spus Pitigoi.
PRM. Prim-vicepresedintele PRM, Corneliu Ciontu, a precizat ca gestul presedintelui de a-l gratia pe Cozma este unul normal, iar Iliescu a incercat, in acest fel, "sa iasa din scena cu inima impacata". "Este dreptul constitutional al presedintelui tarii, in conformitate cu atributiile pe care le are, sa analizeze atent o serie de cereri de gratiere si acolo unde considera ca este momentul sa dea acest decret de gratiere, sa-l dea". In cazul lui Cozma, "cu atat mai mult", dupa cum a spus liderul PRM, pentru ca "el a ispasit cativa ani seriosi de pedeapsa". "Personal, la data deciziei finale, mie mi s-a parut ca i s-au dat prea multi ani, avand in vedere ca nu el a fost singurul vinovat si ca o incercare de lovitura de stat, conform prevederilor din dreptul penal, nu poate fi facuta de o singura persoana. Deci, erau si alti vinovati acolo, nu numai Miron Cozma. Unul dintre vinovati, din punctul meu de vedere, era si Guvernul, care, datorita proastei administrari, a condus la acea explozie sociala, nerezolvand solicitarile oamenilor din Valea Jiului", a incheiat Corneliu Ciontu.
UDMR. Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat ieri Mediafax ca decizia presedintelui in exercitiu, Ion Iliescu, de a-l gratia pe Miron Cozma este "conjuncturala", apreciind ca, daca actualul sef al statului era convins ca trebuie facut acest gest, trebuia sa-l faca mai devreme. Marko Bela a mai spus ca decizia de gratiere a lui Cozma nu este buna si ca el considera ca nu trebuia facut acest gest.
PNTCD. Taranistii considera ca, prin semnarea decretului de gratiere a lui Miron Cozma, presedintele in exercitiu, Ion Iliescu, "isi arata adevarata fata" si "nu face altceva decat sa se recunoasca partas la crimele mineriadelor". Vicepresedintele partidului, Mihai Marinescu, considera ca "in cazul lui Iliescu este valabil proverbul "Prietenul la nevoie se cunoaste", mai ales cand acel prieten i-a fost alaturi, a coordonat mineriade, a incalcat legile tarii, a molestat si omorat oameni".
AP. Fostul presedinte al Romaniei, liderul Actiunii Populare, Emil Constantinescu, a comentat gratierea lui Cozma ca pe "un gest care dovedeste, prin momentul ales, lasitatea lui Ion Iliescu, o recunoastere publica a complicitatii dintre presedintele Iliescu si Miron Cozma in organizarea mineriadelor indreptate impotriva statului de drept". El a mai spus ca impactul acestui gest in opinia publica interna si internationala va fi din nou "dezastruos" asupra Romaniei.
FD. Fostul premier Petre Roman s-a declarat, "foarte suprins" de eliberarea lui Miron Cozma, decizie pe care o considera "cel putin controversata". "Am fost foarte suprins de decret, ceea ce in politica mi se intampla destul de rar", a comentat Roman. El a spus ca se astepta sa fie anuntat de Ion Iliescu, avand in vedere ca miercuri a avut doua intalniri cu acesta. (Oana Stancu, Dana Piciu, Aniela Nine)