x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Război declarat zgârie-norilor

Război declarat zgârie-norilor

de Diana Scarlat    |    28 Iun 2009   •   00:00
Război declarat zgârie-norilor
Sursa foto: Alexandru Molovata/Jurnalul National

Incendiul care a mistuit vineri noapte o mare parte din uriaşa clădire de birouri construită la numai câţiva metri distanţă de biserica Armenească din centrul Capitalei a pus pe jar şi autorităţile. Toţi coloşii din Bucureşti vor fi verificaţi cu "simţ de răspundere", pentru a nu se mai repeta astfel de accidente.

În ciuda scandalului iscat de începerea construcţiei de lângă Biserica Armenească, uriaşa clădire, cu o înălţime de 110 metri şi o fundaţie de 28 de metri adâncime, pe un sol instabil, a primit la vremea respectivă toate avizele necesare din partea autorităţilor. Lucrările s-au desfăşurat cu rapiditate, iar clădirea de birouri Millenium Business Center a fost dată în folosinţă în toamna anului 2006.

Clădirea are o suprafaţă totală de peste 25.000 de metri pătraţi şi este evaluată la aproximativ 40 de milioane de euro. Temerile comunităţii armeneşti s-au dovedit întemeiate, biserica fisurându-se în trei locuri într-o singură noapte, însă conflictul, ajuns până la preşedinţie, a fost aplanat printr-o intervenţie a constructorilor, care au plătit integral reconsolidarea şi renovarea monumentului istoric.

PROBĂ DE FOC
Scandalul a reizbucnit însă vineri noapte, când clădirea din oţel şi sticlă s-a dovedit extrem de vulnerabilă după proba focului. A ars aproape în întregime, aprinzându-se în mod inexplicabil de la un banal panou publicitar electric, amplasat foarte aproape de clădire, punând în pericol încă o dată biserica. Incendiul a izbucnit cu puţin înainte de miezul nopţii de vineri spre sâmbătă, cuprinzând mai multe etaje ale clădirii.

Focul a fost stins de pompieri după aproape trei ore, în jurul orei 2:30. La faţa locului s-au deplasat 24 de echipaje ISU. Şi mai inexplicabil este faptul că această construcţie uriaşă din centrul Capitalei nu a fost prevăzută cu zone de acces pentru pompieri din mai multe puncte vulnerabile, ca şi cum nu ar fi reprezentat pericol de incendiu.

Din fericire, accidentul nu a făcut victime, dar colosul reprezintă în continuare un real pericol atât pentru biserică şi pentru celelalte clădiri din zonă, cât şi pentru trecători.

AUTORITĂŢILE ÎN ALERTĂ
Vineri noapte, la locul incendiului au ajuns premierul Emil Boc, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, primarul Sectorului 2 al Capitalei, Neculai Onţanu, şi ministrul Culturii, Theodor Paleologu. S-a aprins imediat scandalul între autorităţi, Neculai Onţanu acuzând Ministerul Culturii pentru avizul pe care l-a dat la construirea colosului, iar pe actualul ministru, de faptul că şi-ar face campanie electorală prin apariţia în public în această situaţie.

Premierul Emil Boc a declarat, tot la locul incidentului, că toate clădirile de acest fel vor fi controlate amănunţit după incendiul de lângă Biserica Armenească - măsură bine-venită, dacă va fi şi aplicată în cel mai scurt timp şi dacă se vor lua şi măsuri, însă tardivă şi cu puţine şanse de îmbunătăţire a situaţiei, după ce Capitala a fost sufocată deja de coloşi din beton şi sticlă, mulţi construiţi pe foste spaţii verzi, în total contrast cu arhitectura zonelor în care au fost ridicaţi. 

ANCHETĂ ÎN DERULARE
Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) a demarat o anchetă în cazul incendiului izbucnit la clădirea de birouri Millenium Business Center. Prima măsură care s-a luat este interzicerea accesului în clădire. Inspectorul general de stat, Adrian Balaban, a declarat că incendiul ar fi putut afecta structura de rezistenţă a clădirii, aceasta fiind metalică. 

 

Ipoteza vehiculată de acesta este cea a incendierii intenţionate a clădirii, deoarece, teoretic, nu ar fi trebuit să se extindă focul între etaje. Ancheta ISC ar trebui să fie finalizată luni, în funcţie de rezultate urmând să se facă o estimare procentuală a pagubelor, cea valorică necesitând mai mult timp.

TRAGEDIE LA GEMENI
Nici n-a-nceput bine scandalul zgârie-norilor din Bucureşti şi un alt tragic accident a amintit de clădirile gemene din faţa centrului Romexpo. Un muncitor a murit ieri la prânz, iar altul a ajuns la spital în stare gravă, după ce un mal de pământ neasigurat s-a prăbuşit peste ei în timp ce executau o lucrare pentru cablurile electrice din faţa şantierului. Accidentul a fost anunţat la serviciul unic de urgenţă 112 la ora 13:30, iar echipaje SMURD s-au deplasat urgent la faţa locului.

Prea târziu însă pentru una dintre victime, decesul survenind foarte repede în astfel de situaţii din cauza lipsei aerului. Zona a fost izolată de echipele Jandarmeriei şi ale Poliţiei, iar inspectorii Inspecţiei Teritoriale a Muncii Bucureşti s-au deplasat la locul accidentului pentru a începe investigaţiile. Supravieţuitorul a fost stabilizat de echipele SMURD şi transportat la Spitalul Elias.

 

Alţi coloşi, acelaşi echipaj
Dacă incendiul puternic de lângă Biserica Armenească nu a făcut victime, echipajul de pompieri care a stins focul din clădirea Millenium Business Center s-a deplasat ieri la şantierul din apropierea Casei Presei pentru a-i salva pe cei doi muncitori prinşi în timpul lucrului sub malul de pământ.

Rezultatele anchetei iniţiale, realizate la locul accidentului, arată că vinovat pentru moartea unuia dintre muncitori şi rănirea gravă a celuilalt este constructorul, care nu a asigurat lucrarea. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bucureşti a demarat o anchetă în cazul accidentului de la turnurile gemene din faţa complexului Romexpo, suspendând pentru moment lucrările. Conform procedurii, concluziile anchetei ITM vor fi prezentate după finalizarea cercetărilor, în termen de zece zile.

Prefectura Capitalei a început, la rândul său, anchete pe mai multe şantiere din Bucureşti, pentru a vedea în ce condiţii se execută lucrările de acest fel. "E clar neglijenţă în muncă. Din nefericire, nu s-a învăţat nimic din lecţia de data trecută, în cazul accidentului care a avut loc luna trecută la pasajul de la Băneasa", a declarat prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaie, prezent la locul accidentului.

Neglijenţa angajatorilor a mai răpit o viaţă la numai o lună după accidentul de la pasajul Băneasa, în urma căruia au murit trei muncitori din cauza inconştienţei constructorului care se grăbea să termine lucrarea la termen. În cazul accidentului de ieri, anchetatorii au constatat că pe marginea şanţului care i-a înghiţit pe cei doi se afla cupa unui excavator, prăbuşirea malului putând fi provocată chiar de greutatea utilajului.

×
Subiecte în articol: observator