x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Razboi pe serviciile secrete

Razboi pe serviciile secrete

de Oana Stancu Zamfir    |    Radu Tudor    |    17 Noi 2005   •   00:00
Razboi pe serviciile secrete

Basescu si Tariceanu au deschis un nou front: conducerile serviciilor secrete, in care Basescu se pregateste zilele acestea sa faca schimbari. Inlocuirile vor viza insa numai pe adjunctii directorilor, prin intermediul carora seful statului sa controleze serviciile fara a mai avea nevoie de avizul Parlamentului. Liberalii cer insa demiterea capilor Timofte si Fulga si revendica Serviciul de Informatii Externe.

Traian Basescu se pregateste sa schimbe conducerile serviciilor de informatii. Nu pe Timofte si Fulga, asa cum cer liberalii, ci pe adjunctii acestora, prin intermediul carora sa controleze SRI si SIE, fara a mai avea nevoie de avizul Parlamentului. Liberalii revendica insa postul de director al SIE, pentru care il propun pe Catalin Harnagea.

De la preluarea mandatului de presedinte de catre Traian Basescu, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) s-ar putea intruni maine, a doua oara de drept si a treia oara, daca se ia in calcul si sedinta din timpul crizei ostaticilor. Surse oficiale sustin ca pe ordinea de zi a sedintei ar figura efectuarea unor schimbari in cadrul serviciilor secrete, dar si prezentarea proiectului privind infiintarea comunitatii de informatii. Schimbarile din servicii ar viza insa doar nivelul doi, respectiv pe unii adjuncti ai directorilor Timofte si Fulga, pentru care Basescu nu trebuie sa ceara votul Parlamentului. In conditiile in care PNL i-a cerut presedintelui printr-o rezolutie demiterea capilor SRI, SIE, STS si SPP, pentru ca au fost numiti de PSD, acestia ar ramane in functie momentan. Sursele citate mai spun ca presedintele refuza sa desemneze coducerea serviciilor pe criteriu politic, conform algoritmului, nedorind sa acorde PNL vreunui serviciu.

PROPUNERE. Potrivit unor surse din interiorul Aliantei DA, Partidul National Liberal are deja redactata o propunere scrisa catre presedintele Romaniei pentru preluarea sefiei Serviciului de Informatii Externe. Este vorba de Catalin Harnagea, cel care a mai condus spionajul romanesc in perioada 1997-2000, dupa ce a fost cateva luni consilier prezidential sub mandatul lui Emil Constantinescu. Propunerea este aprobata de premierul Calin Popescu Tariceanu.

Harnagea este cercetat in dosarul Rompetrol si este un apropiat al lui Dinu Patriciu si al primului-ministru. Dar tensiunile dintre liberali si presedintele Basescu se vor reflecta mai mult ca sigur si in privinta numirii unor noi conduceri ale serviciilor secrete. De catva timp umbla prin Alianta liste cu personaje mai mult sau mai putin competente pentru conducerea SRI, SIE, STS, SPP. Cert este ca si in acest domeniu exista grupuri puternice de interese care doresc sa-si plaseze oamenii in posturi-cheie. Nici Partidul Democrat nu face abstractie de astfel de jocuri.

Mai mult, liberalii ar dori sa-si impuna un om si la conducerea serviciului de informatii al Armatei - DGIA, fapt care ar consemna o premiera periculoasa : controlul politic asupra serviciului militar de informatii, aflat prin traditie in afara jocului politic. Ramane de vazut daca presedintele va accepta o astfel de varianta.

SOLUTIA LUI BASESCU
Cea mai plauzibila dintre solutiile vehiculate la Cotroceni pentru conduceri noi ale serviciilor de informatii este numirea unor noi adjuncti (care au rang de secretar de stat) la SRI, SIE, SPP. Presedintele ar urma sa semneze decrete privind eliberarea din functie a directorilor, urmand ca adjunctii sa conduca nemijlocit serviciile respective. Numirea unor noi directori ar putea fi amanata, pentru ca, in momentul de fata, un vot in Parlament nu este foarte sigur pentru aprobarea unor noi titulari la SRI si SIE.
×
Subiecte în articol: observator