x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Război total pe Bordei

Război total pe Bordei

de Monica Andrei Capatos    |    04 Iul 2007   •   00:00
Război total pe Bordei
Sursa foto: Vlad Dumitrescu/

Scandalul iscat in jurul Parcului Bordei a incins ieri spiritele. După o acţiune de protest in faţa Primăriei Capitalei, Videanu şi Vanghelie s-au contrat dur. Paula Iacob l-a informat pe primarul general că există un proces in care este cerută anularea titlului de proprietate al lui Constanda.



'Parcul Bordei era superb, avea alei şi bănci frumoase'

Scandalul iscat in jurul Parcului Bordei a incins ieri spiritele. Avocata Paula Iacob a decis să se implice in acest caz apărănd drepturile bucureştenilor. Ea l-a informat pe primarul Videanu, in urma unei discuţii, că in prezent mai există un proces pe rol in care se cere anularea titlului de proprietate
al lui Constanda.


Oameni obişnuiţi care s-au plimbat in tinereţe prin Parcul Bordei, dar şi politicieni şi revoluţionari care n-aveau nici o legătură cu subiectul, singurul lor scop fiind acela de a-şi face imagine, s-au adunat ieri in faţa Parcului Cişmigiu pentru a protesta faţă de distrugerea Parcului Bordei. Senatorul Marian Marinescu, care s-a implicat in acest caz, coleg de partid cu primarul general Adriean Videanu, a spus că municipalitatea ar comite un abuz dacă ar da curs deciziei instanţei care permite omului de afaceri Costică Constanda să construiască un ansamblu rezidenţial pe cele 3,3 hectare de teren din Parcul Bordei.

Declaraţiile picante au venit insă de la primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, care, deşi n-avea legătură cu subiectul, a venit la acţiune, catalogănd schimbul de terenuri dintre Municipalitate şi Constanda drept "o escrocherie de proporţii imense".

"Constanda a primit terenul in baza unei dispoziţii de primar, fără ca aceasta să fie validată de Consiliul General", a spus Vanghelie. El a mai acuzat Primăria Capitalei că nu şi-a apărat corect şansele in instanţă, dănd astfel posibilitatea omului de afaceri să obţină 18 milioane de euro despăgubiri, dar şi dreptul de a construi intr-un parc.

"Pe lăngă faptul că acest Constanda primeşte 18 milioane de euro, iar - ca să fac o paranteză - bugetul Primăriei Sectorului 5 este de 20 de milioane de euro, i se permite şi distrugerea parcului. Este un abuz fără precedent comis de Primăria Capitalei", a adăugat Vanghelie.


AMINTIRI. Printre cei prezenţi la protest s-au numărat şi oameni care au copilărit in zona Bordei şi care au subliniat incă o dată că acolo a fost tot timpul parc.

"Cănd eram mică, vă daţi seama acum am 71 de ani, alergam pe aleile Parcului Bordei, era superb. Parcul avea alei şi bănci frumoase, era parc in toată regula, la fel ca Herăstrău, Cişmigiu", povestea o femeie care a locuit foarte aproape de zona verde.

O cunoscătoare a Bordeiului este şi avocata Paula Iacob, care s-a alăturat protestatarilor.

"Trebuie să se facă dreptate bucureştenilor. E viaţa noastră in joc. Spaţiile verzi sunt pe cale de dispariţie. Parcul Bordei a fost o splendoare. M-am plimbat pe aleile parcului, era o zonă superbă", a spus Iacob.

După căteva minute de discuţii pe această temă, o delegaţie s-a dus la primarul Videanu. Din alai a făcut parte, evident, şi primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, care a fost "poftit afară" din birou de edilul-şef pe motiv că nu avea legătură cu subiectul aflat in discuţie. Iar replicile dure nu s-au lăsat aşteptate.

"Ăsta e un măgar, un hoţ şi un nemernic. A zis că nu face nici un demers, că nu discută in demersuri demagogice. Păi e demers demagogic, că se fură milioane de euro, cănd se cheltuiesc 3.500 de euro metrul pătrat pe grădiniţe căzute, că nu vrea să atace hotărărea (Curţii de Apel privind cazul Bordei - n.r.) şi că nu negociază cu oameni politici?", a afirmat Marian Vanghelie după ce a ieşit de la Videanu din birou. El a mai spus că va face toate demersurile politice pentru a impiedica distrugerea parcului. "Toţi consilierii municipali PSD vor cere exproprierea pe cauză de utilitate publică a terenului. Consilierii PSD vor ataca pe căile extraordinare pentru sistarea aplicării deciziei Curţii. Mai mult, o să cer colegilor parlamentari să convoace o sesiune extraordinară in Parlament pentru modificarea Legii 10, in privinţa zonelor verzi", a mai spus Vanghelie.


REPLICĂ. Pe de altă parte, Videanu a evitat să comenteze afirmaţiile la adresa sa, formulate de Vanghelie. "Cu un om care este lipsit de educaţie şi care n-are cei şapte ani de acasă este foarte greu să porţi un dialog civilizat. Am purtat, in schimb, o discuţie civilizată cu doamna Paula Iacob şi cu celălalt coleg care a intrat la mine in birou. Am inţeles ceea ce dănşii doresc, iar, in baza competenţelor pe care le am şi in urma unei solicitări in scris, in timpul cel mai scurt am să le răspund", a spus primarul general, care a adăugat că trecerea din domeniul public in domeniul privat al unui teren este strict apanajul Consiliului General. Primarul general a mai spus că va incerca să poarte o discuţie cu consilierii municipali, insă nu pentru a impiedica construirea unui ansamblu rezidenţial in Parcul Bordei, ci pentru a le obţine acordul de a transforma in parc terenul pe care se află in prezent depoul RATB din spatele Guvernului.

"O soluţie de compromis este ca cele 3,8 hectare pe care Primăria le are la depoul Victoria să le transformăm in parc. Amenajăm un spaţiu verde in acea locaţie, in compensaţie pentru acest teren. Căt priveşte exproprierea... Această operaţiune se face după o dreaptă şi justă despăgubire. Ceea ce inseamnă că cineva trebuie să-şi asume responsabilitatea să cheltuiască o sută de milioane de euro pentru un parc de 3,3 hectare, cănd cu banii ăştia se pot amenaja 300 de hectare", a mai spus Videanu.


Miting pentru susţinerea zonei verzi

Avocata Paula Iacob a venit cu o informaţie suplimentară in acest caz. "In prezent mai este un proces pe rol, inaintat de organizaţia nonguvernamentală «Eco-Civica», in care este cerută anularea titlului de proprietate al lui Constanda. Un motiv ar fi actul de vănzare-cumpărare din 1932 prin care Primăria Capitalei a cumpărat terenul pe care se află Parcul Bordei de la Banca Marmorosch Blank, dăndu-i destinaţia de utilitate pulică. Practic, judecătorii vor trebui să compare cele două titluri de proprietate, pe de o parte, a lui Constanda, de cealaltă parte, a Primăriei Capitalei", a spus Paula Iacob. Revoltător este faptul că juriştii Primăriei Capitalei nu au descoperit la momentul potrivit, adică in 2003, atunci cănd s-a făcut schimbul de terenuri, acest act de vănzare-cumpărare din 1932, publicat şi de Jurnalul Naţional. Tot avocata Iacob a precizat ieri că primarul Videanu a fost de acord de data asta cu un miting de protest pe tema Parcului Bordei, care va fi organizat vineri, rămănănd a se stabili locul.


Bucureşti verde

Căteva zeci de mii de bucureşteni şi-au dat acordul ieri pentru salvarea Parcului Bordei şi promovarea unui plan de conservare şi extindere a zonelor verzi din Capitală in cadrul campaniei "Sectorul 1 de Verde pentru un Bucureşti verde", iniţiată de primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.
"In doar două zile am reuşit să străngem in jur de 30.000 de semnături ale bucureştenilor. Cu o astfel de susţinere, in mod cert vom reuşi să impunem un program de inverzire a Capitalei", a spus Chiliman.




×