Oraşul Copşa Mică, intrat în istorie drept cel mai poluat oraş al Europei, este de două zile singurul oraş din România în care apa de la robinete a fost sistată total. Decizia luată de proprietarul grec al SC SOMETRA SA Copşa Mică a luat prin suprindere autorităţile locale, judeţene şi regionale care se întrec în corespondenţe urgente şi foarte urgente, în timp ce localnicii fac cozi la cişmele şi cisternele care aduc apă de la Mediaş. Prefectura Sibiu a găsit de cuviinţă că situaţia este atât de gravă încât abia luni a convocat o şedinţă de urgenţă abia pentru data de 12 aprilie, adică luni.
Construită ca suport de dezvoltare a oraşului, SC Sometra SA Copşa Mică se află în situaţia privilegiată de a cuprinde pe lângă toată forţa economică a zonei şi centrala de apă care asigură atât fluxul de producţie, cât şi necesarul de apă potabilă pentru locuitorii oraşului. Primarul oraşului Copşa Mică, Tudor Mihalache, declară că patronatul grec de la Sometra SA foloseşte de mai multă vreme apa în scopul de a şantaja fie autorităţile locale, cât şi cele judeţele. "Am fost puşi de mai multe ori în situaţia de a nu avea apă la robinete în tot oraşul pentru că Sometra poate abuza de faptul că centrala este la ei în curte şi mai mult le aparţine. Suntem legaţi de mâni în această situaţie", spune primarul care astăzi a formulat o ordonaţă preşedinţială la Judecătoria Mediaş pentru a soma SC Sometra SA să reia alimentarea cu apă a oraşului.
GRECII TAIE APA LA ROMÂNI
În condiţiile în care oraşul Copşa Mică are peste 6.000 de locuitori, mulţi dintre ei măcinaţi de saturnism şi efectele poluării cu cadmiu, zing şi plumb, problema apei potabile curente nu pare să fie o urgenţă pentru autorităţile judeţene. Potrivit unei adrese emise de Administraţia Naţională "Apele Române", Administraţia Bazinală de Apă Mureş, la data de 2 aprilie a.c. Prefectura Sibiu, Consiliul Judeţean Sibiu, Primăria Copşa Mică şi SC Sometra SA au fost notificate că începând cu data de 7 aprilie administraţia apelor va reduce cu 50% debitul de apă în condiţiile în care, beneficiarul, SC Sometra SA, nu se prezintă pentru negocierea noului tarif pentru anul 2010.
Purtătorul de cuvând al Administraţie Bazinale de Apă Mureş, Călin Fokt, a declarat azi că de mai bine de trei luni sunt lansate apeluri către SC Sometra SA şi către autorităţile judeţului Sibiu fără ca acestea să răspundă la documente. "Noi am avertizat că vom reduce cu 50 debitul de apă la beneficiar, însă nu am avut cum să ştim că societatea Sometra va sista complet furnizarea apei către populaţie." Chiar şi aşa, în condiţiile în care în termen de şapte zile de la ultima somaţie lansată nu se va proceda la negocierea noului contract, Administraţia Bazinală de Apă Mureş a anunţat că va sista total furnizarea de apă şi a avertizat autorităţile să găsească surse alternative de apă. Termenul de şapte zile expiră astăzi, 14 aprilie 2010.
AUTORITĂŢI FĂRĂ GRABĂ
În faţa acestei situaţii, Prefectura Judeţului Sibiu a considerat că nu sunt motive de îngrijorare. Printr-o adresă lansată astăzi, prefectul judeţului, Constantin Trihenea, propus recent secretar de stat la Ministerul Economiei, a chemat Primăria Copşa Mică, SC Sometra SA şi Administraţia Bazinală de Apă Mureş la discuţii abia la data de 12 aprilie. Cu alte cuvinte, oraşul poate rămâne încă trei zile fără apă.
"Având în vedere posibila apariţie a unei situaţii de urgenţă datorate nealimentării cu apă a oraşului Copşa Mică, prefectul judeţului, în calitate de preşedinte al Comitetului judeţean pentru Situaţii de urgenţă, propune ca obiectivul întâlnirii să fie identificarea măsurilor necesare pentru alimentarea cu apă a populaţiei...", se arată în mesajul prefectului Trihenea.
Singurii care s-au deplasat la Copşa Mică pentru a cerceta situaţia au fost reprezentanţii SDP Sibiu, care au aplicat o amendă de 2.000 de lei reprezentanţilor SC Sometra SA pentru că au întrerupt furnizarea apei fără anunţ prealabil.
REPREZENTANŢII SOMETRA SE ASCUND
Solicitaţi să exprime un punct de vedere cu privire la evenimente, reprezentanţii SC Sometra SA Copşa Mică au refuzat să comenteze situaţia, argumentând că Dimitrios Samaras, reprezentantul Holdingului Mytilineos, va face o declaraţie publică. Nu se ştie când, nu se ştie unde.
Într-un mesaj oficial emis la data de 8 aprilie către autorităţile judeţene, SC Sometra SA pasează responsabilitatea sistării apei către Administraţie Bazinale de Apă Mureş care "a acţionat în sensul închiderii porţilor barajului la un nivel care nu permite captarea apei brute din râul Târnava Mare şi în consecinţă provoacă imposibilitatea alimentării cu apă în scop menajer a oraşului Copşa Mică şi împrejurimi". În comunicatul semnat de directorul general Samaras şi directorul administrativ, Elena Cioban, se menţionează că furnizarea apei către populaţie va fi reluată abia când cei de la Mureş vor "corecta situaţia alimentării cu apă brută".
În condiţiile în care Administraţia Bazinală de Apă Mureş nu are contract încheiat cu SC Sometra SA Copşa Mică, este uşor de înţeles că fără o intervenţie de urgenţă a administraţiei localnicii vor fi nevoiţi să stea la coadă pentru apă.