x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Răzvan Cuc: Nu i-am cerut doamnei Mezei să ţină niciun avion la sol; am întrebat-o ce parlamentari zboară

Răzvan Cuc: Nu i-am cerut doamnei Mezei să ţină niciun avion la sol; am întrebat-o ce parlamentari zboară

18 Oct 2019   •   21:07
Răzvan Cuc: Nu i-am cerut doamnei Mezei să ţină niciun avion la sol; am întrebat-o ce parlamentari zboară

Ministrul interimar al Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat vineri seara că nu i-a solicitat fostului director general de la TAROM, Mădălina Mezei, să reţină avioane la sol, precizând însă că a întrebat-o pe aceasta ce parlamentari zboară şi dacă totul este în regulă.

„Nu i-am cerut să ţină niciun avion la sol, nici nu aveam cum să îi cer doamnei (Mădălina Mezei, n.r.) să ţină avioanele la sol. Ca să ţii un avion la sol trebui să aibă nişte probleme tehnice. Dacă se va întâmpla la un moment dat ca un avion să aibă probleme tehnice nu este vinovat ministrul Transporturilor. Nu puteam eu...Cui să cer? Să mă duc eu la piloţi? Să mă duc eu la mecanici? Să mă duc eu să scot o piuliţă, un senzor, ce să fac eu la avioane? (...) Am întrebat-o, într-adevăr, pe doamna pe Mezei ce parlamentari zboară şi dacă totul este în regulă şi dacă vin cursele cum trebuie. Aflasem şi eu pe surse, ca toată lumea, de la opoziţie, că aş opri eu avioanele”, a explicat Răzvan Cuc, într-o conferinţă de presă susţinută la Ministerul Transporturilor.

Pe de altă parte, Cuc a subliniat că Mezei se încurcă în minciuni în condiţiile în care prima dată aceasta a vorbit de anulări de curse apoi de reţineri la sol.

„Doamna se încurcă în propriile minciuni. Am văzut că a zis prima dată de anulări de curse, apoi de reţinere la sol, că e vorba de patru sau de cinci aeronave. Sunt sigur acum că decizia Consiliului de Administraţie a fost cea mai bună decizie pe care a luat-o, pentru că astfel am scos, după cum aţi văzut în tot acest scenariu, compania din ghearele influenţei PNL. Doamna Mezei uită că cei din familia ei au dorit pentru ei sau pentru grupurile lor de interese numai funcţii de conducere? Chiar soţul dânsei a fost pus în funcţia de director general adjunct al TAROM, cu sprijinul celor de la PNL, şi după şase luni a fost dat afară, presupun că tot pentru incompetenţă”, a subliniat Cuc.

Potrivit acestuia, ceea ce i se reproşează fostului director general al TAROM este faptul că nu a semnat contractul pentru achiziţia noilor aeronave ATR, în ciuda faptului că acest lucru a fost aprobat în Consiliul de Administraţie şi că au fost începute negocieri cu altă firmă pentru alt tip de avioane.

„Contractul pentru achiziţia noilor aeronave ATR nu a fost semnat, deşi a fost aprobat de Consiliul de Administraţie cu trei luni în urmă, astfel nu s-a putut începe livrarea noilor ATR-uri. Primul trebuia să intre în flotă luna aceasta, modernizarea flotei de scurt curier fiind o măsură urgentă pe care doamna director o avea ca principală sarcină. În schimb, am aflat că doamna director a început negocierile cu altă firmă pe care a insistat să-i primesc chiar la minister. Dorea să achiziţioneze 12 aeronave fără a avea o împuternicire de la Adunarea Generală a Acţionarilor sau de la Consiliul de Administraţie. Aici aş putea să intru şi eu în zona speculaţiilor şi să afirm că această achiziţie ar fi favorizat un membru al familiei sale, care are licenţă doar pe acest tip de aeronavă. După cum ştiţi, la TAROM lucrează şi soţul doamnei Mezei şi fratele doamnei Mezei. Aşa cum a afirmat şi doamna Mezei, eu am cerut redresarea companiei, dar cred că doamna, prin măsurile pe care le-a luat, s-a gândit doar la familia ei. Vă voi da un exemplu legat de marile realizări ale doamnei Mezei: vă arăt ataşat actul la contractul de muncă care a fost făcut de doamna Mezei imediat ce a ajuns la TAROM. Este vorba despre un membru al familiei, care, de la salariul de 1.822 de euro, ce să vedeţi, prima măsură: creşte salariul la 2.400 de euro", afirmă Răzvan Cuc.

Referitor la DNA, ministrul interimar a subliniat că nu are nimic de ascuns şi aşteaptă să fie chemat.

„Referitor la DNA, nu am nimic de ascuns şi aştept să fiu chemat, voi da declaraţii, voi prezenta şi eu acte, voi cere şi eu lămuriri pentru că văd că, mai nou, toată lumea se duce la DNA. Foarte bine, dar du-te la DNA când ai dreptate, nu te du în momentul când arunci pe piaţă nişte lucruri false”, a precizat oficialul MT.

Acesta a menţionat, totodată, că a primit mesaje de la piloţi care l-au felicitat pentru decizia luată, respectiv pentru demiterea acesteia de la conducerea TAROM, arătând, de asemenea, că Mădălina Mezei ar fi trebuit să protejeze TAROM nu familia şi prietenii pe care îi are în companie.

„Trebuia să protejeze compania TAROM. Mai departe, aştept să văd ce se va întâmpla săptămâna viitoare, să fiu chemat, dacă voi fi chemat undeva. Mai departe, încă o dată vă spun: principala ocupaţie a dânsei a fost strict să asculte de membrii familiei ei, le-a mărit salariul. Am văzut că a spus că nu este adevărat, că nu a semnat. Bun, n-ai semnat, dar erai director. Eu un conflict de interese în primul rând moral, că sunt oameni la sol, de exemplu la Direcţia de Sol, care au 2.000 de lei salariul, 2.500 de lei, ori eu cred că 1800 de euro nu era un salariu atât de mic încât să necesite creşterea la 2.400. Cam cu asta s-a ocupat doamna Mezei în mandatul dânsei şi vă spun că regret şi i-am spus şi Consiliului de Administraţie că ar fi trebuit să fi luat această decizie mai devreme”, a precizat sursa citată.

În opinia ministrului, prin decizia de revocare din funcţie a Mădălinei Mezei au fost deranjate foarte multe grupuri de interese.

„Văd că prin decizia Consiliului de Administraţie foarte multe grupuri de interese au fost deranjate, aşa cum ştiu foarte bine că deciziile pe care le-am luat în tot acest mandat, care a fost în favoarea românilor, au deranjat foarte, foarte mulţi şmecheri şi în sensul acesta am fost avertizat că s-ar putea la un moment dat să plătesc preţul pentru măsurile pe care le-am luat: rezilieri de contracte, demiteri din funcţii, pe care nu le face ministrul, le face Consiliul de Administraţie, mare atenţie, dar eu ca ministru trebuie să monitorizez activitatea companiilor şi să văd că măsurile pe care le-am trasat sunt duse la bun sfârşit”, a afirmat el.

De asemenea, Răzvan Cuc a afirmat că actualul director general interimar al TAROM a primit ameninţări şi i-a transmis Mădălinei Mezei că „a intrat într-un joc al unor grupuri de interese pe care cu siguranţă nu-l va putea duce la bun sfârşit”.

„Ca să elucidăm şi misterul curselor: eu nu am spus că nu m-am întâlnit cu doamna Mezei. M-am întâlnit cu doamna Mezei miercuri seara, dar nu i-am cerut un astfel de lucru. Cum puteam eu să opresc de la zbor cinci aeronave? Gândiţi-vă logic, mai multe tipuri de aeronave. Nici nu ştiu ce operau în ziua aceea: Boeing, ATR, Airbus? Era imposibil să opresc cinci tipuri de aeronave. Încă o dată, se încurcă în minciuni, dar dânsa a intrat într-un joc al unor grupuri de interese pe care cu siguranţă nu-l va putea duce la bun sfârşit. Acum tot scenariul pus la cale de familia Mezei a prins contur pentru mine. Am văzut că a ieşit şi un pilot la atac. Ironia sorţii este că doamna Mezei îmi spusese cu ceva timp în urmă că intenţiona să-l înlocuiască pe domnul Florin Susanu de la Direcţia de zbor cu acel pilot. Directorul actual al TAROM, vorbesc de domnul Gvinda, mi-a comunicat în această dimineaţă că a primit mesaje de ameninţări la adresa dânsului şi a familiei dânsului. Nu tolerez astfel de lucruri. Şmecherii să plece acolo de unde au venit, n-au loc în compania TAROM”, a avertizat şeful interimat de la MT.

Întrebat de jurnalişti de ce a contactat cu o seară înainte de votul moţiunii de cenzură pe cineva de la Serviciul Român de Informaţii, Cuc a răspuns: „Eu nu am contactat pe nimeni de la SRI”.

„Doamna Mezei a venit cu tot felul de poveşti şi a spus că a fost contactată de cineva de la SRI, care i-a spus de nişte aeronave care vor fi ţinute la sol şi i-am spus: «Doamnă, nu ştiu şi nu mă interesează». Eu, la rândul meu, am un contact instituţional cu SRI şi dacă există o asemenea informaţie sunt convins că în primul rând m-ar fi înştiinţat pe mine şi am cerut doamnei Mezei să îmi prezinte numele persoanei de la SRI care a sunat-o să îi spună de aceste curse, atâta tot, şi dânsa nu mi-a mai răspuns la niciun mesaj. Era foarte important să vedem dacă cineva încearcă un astfel de lucru să se petreacă înaintea moţiunii. Eu un lucru ştiu sigur: că toţi parlamentarii, o să cer şi eu o situaţie de la TAROM să văd câţi parlamentari au zburat în acea dimineaţă, pentru că rezervări se pot face foarte multe dar propriu-zis zboruri ... O să vedem câţi au venit şi pe ce curse au venit, pentru că văd că asta trebuie să investigăm. Dar eu am văzut că toate cursele au aterizat la timp, nu a fost niciuna întârziată, niciun minut măcar”, a adăugat el.

De asemenea, întrebat de ce a vrut să afle dacă vine un deputat de la Satu Mare cu o cursă TAROM, el a susţinut că nu a intenţionat acest lucru.

„Am întrebat-o într-adevăr pe doamna Mezei ce parlamentari zboară şi dacă totul este în regulă şi dacă vin cursele cum trebuie, fiindcă aflasem şi eu pe surse, ca să spun aşa, şi se lamentase toată lumea de la opoziţie că aş opri eu avioanele”, a arătat acesta, neputând să spună când a vrut să afle acest lucru.

Ministrul interimar a admis că s-a întâlnit cu Mădălina Mezei miercuri seara în faţa casei acesteia, la solicitarea ei.

„Eu am vorbit cu doamna Mezei inclusiv seara, ne-am întâlnit undeva la ora 9-9,30. Dânsa m-a contactat, m-a rugat să ne vedem că trebuie să-mi transmită nişte lucruri foarte importante”, a subliniat Răzvan Cuc.

La întrebarea de ce s-a întâlnit cu fostul director al TAROM şi dacă era o discuţie care putea fi purtată doar în faţa casei acesteia, oficialul MT a spus: „De ce? Este interzis să mă întâlnesc cu un director de companie? Doamna Mezei exact cu o seară înainte mi-a spus că vrea să îl înlocuiască pe domnul Susanu cu unul dintre piloţi, care acum văd că a ieşit la atac. Şi tot timpul o întrebam acelaşi lucru, de câte ori vorbeam cu dânsa: Când vine primul ATR? Pentru că eu ştiam că primul ATR trebuie să intre în luna octombrie în flota TAROM”.

Totodată, Cuc consideră să se poate întâlni oriunde cu directorii companiilor din subordine.

„Dar eu pot să mă întâlnesc cu directorii oriunde. Nu cred că am vreo constrângere. Zvonul acesta cu reţinerea avioanelor la sol a apărut încă de la începutul săptămânii trecute. S-au aruncat tot felul de speculaţii. Eu auzisem de la tot felul de indivizi că vom face filtre în trafic.(...) În rest, pot să mă întâlnesc oricând cu orice director să vorbesc absolut orice problemă legată de strategia ministerului. Eu vă asigur un lucru: indiferent şi când va fi votul de învestitură, dacă se va ajunge, al viitorului guvern şi voi mai fi în funcţia de ministru interimar până când se intră cu noul guvern, personal o să mă ocup să văd că toată lumea ajunge la timp”, a explicat el.

Ministrul Răzvan Cuc s-a încurcat şi el în propriile declaraţii, astfel că, după ce a spus că vorbea des cu Mădălina Mezei, a precizat că, de fapt, nici nu prea vorbea cu ea. Întrebat de ce nu a sunat-o în momentul în care a auzit zvonurile, Cuc a răspuns: „Eu v-am spus că în general nici nu prea vorbeam cu dânsa, ci vorbeam cu oamenii care sunt competenţi de la TAROM”.

Când jurnaliştii i-au atras atenţia că mai devreme afirmase că aveau convorbiri dese, iar acum spune că vorbeau foarte rar el a subiniat: „Păi, dar normal că aveam întâlniri şi care e problema?. Nu, n-am spus că vorbeam foarte rar, ci am spus că am avut întâlniri dese şi mă pot întâlni oriunde vreau cu orice director din cadrul ministerului. Asta am spus”.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Răzvan Cuc tarom