x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reacţiile analiştilor politici după demisia lui Emil Boc

Reacţiile analiştilor politici după demisia lui Emil Boc

06 Feb 2012   •   21:00
Reacţiile analiştilor politici după demisia lui Emil Boc

Demisia premierului Boc era asteptata, iar ce va urma depinde de mutarile presedintelui Traian Basescu, apreciaza analistii si comentatorii politici contactati de Jurnalul National.


CTP: "Orice premier va fi anuntat, el va fi perceput ca omul lui Basescu"
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu crede ca orice premier va fi anuntat, in locul lui Emil Boc, acesta va fi respins de populatie, pentru ca va fi considerat omul lui Traian Basescu, adaugand ca problema actualei puteri nu este lipsa de competenta, ci lipsa de credibilitate.

"Cum va fi anuntat premierul? Cum se va produce anuntul? Cine va iesi sa-l anunte? Presedintele! Circula un filmulet pe Youtube, care se numea "Ia de la Basescu". Era un caine care nu dorea sa ia acea bucata sub nicio forma. Oricine va fi anuntat in aceasta seara, el va fi perceput ca omul lui Traian Basescu. Oricine ar fi pus acolo, tehnocrat, politician, sef de serviciu secret, am auzit si aceasta posibilitate care mi s-a parut aberanta", a declarat CTP la Stirile ProTv.

"Trebuie sa intelegem problemele din punct de vedere psiho-social. Ce vor oamenii din strada? Ei au depasit de mult situatia de a solicita ceva de la acest Guvern. Orice ofera acum actuala putere, recte Traian Basescu, va fi respins. Strada vrea sa-si exercite dreptul la opinie si actiunie politica, drept care a fost rapit de ani de zile. Dreptul acesta li l-a luat Traian Basescu, care s-a substituit oricariei institutii din tara aceasta", a adaugat jurnalistul.

CTP crede ca nici macar Mugur Isarescu, o persoana in care romanii au incredere, nu ar fi primit pozitiv de strada, daca va fi propus de presedinte.

"Chiar daca persoana e buna... O persoana pe care am propus-o eu, acum doi ani de zile, Mugur Isarescu, cel mai bun tehnocrat din Romania. Propunanda teza fantasmagorica ca ar accepta... Populatia se va uita prin Mugur Isarescu".

Jurnalistul nu crede ca Traian Basescu isi va da demisia, afirmand ca, in cazul in care premierul va fi al opozitiei, presedintele si prim-ministrul vor avea obligatia de a se intelege.

"Ar fi de datoria premierului, daca vine din Opozitie, si a lui Traian Basescu, fata de poporul roman, sa coabiteze. In Franta s-a trait ani de zile in felul acesta. Chiar daca dorim sa ne omoram in particular, vom colabora, pentru ca asa ne spune electoratul".

CTP nu crede nici ca protestele de strada vor inceta, odata cu picarea Guvernului.

"Am trecut de punctul fara intoarcere. Dincolo de acest punct, orice fel de interpretari economice, administrative, sociale, nu-si mai au rostul. Masa de oameni este chitita pe actuala putere si nu se va opri pana nu pleaca. Daca ar fi mentinut domnul Predoiu, toata energia ostila din strada se va canaliza asupra lui Traian Basescu. Daca mai striga cineva "Jos Guvernul", acum toti vor striga "Jos Basescu". Nu cred ca va striga cineva jos Predoiu. Problema e a legitimitatii. Nu se mai pune problema ca esti competent sau nu. Problema este sa aiba lumea incredere in tine", a mai spus jurnalistul.

Stelian Tanase: Traian Basescu poate jongla cu partidele, dar nu si cu strada
"Emil Boc a demisionat foarte tarziu, in ultima clipa. De altfel, a gresit si cand a candidat la sefia partidului. Boc era practic epuizat politic. Este o mutare tarzie, disperata. Eu cred ca vor sa dea o satisfactie strazii, Pietei Universitatii, si sa nu uitam ca nu e prima lupta pe care strada o castiga cu actuala putere. Piata Universitatii a avut succes. Sa nu uitam ca Traian Basescu poate jongla oricand cu partidele politice, dar nu poate jongla cu strada. A trebui sa dea o satisfactie strazii. Apoi mai sunt si alegerile. Basescu nu putea sa mearga cu Boc pana la alegeri. Pierdea puncte importante si risca sa nu intre in Parlament. Vor veni probabil cu un premier tehnocrat. USD vrea de altfel un Guvern de tehnocrati, pentru ca se apropie alegerile si nu mai exista incredere in PDL. Ezit sa spun ce varianta de premier vom avea, pentru ca depinde de ceea ce isi doreste Basescu. Depinde daca vrea alegeri la termen sau vrea un Guvern de sacrificiu sau priveste pana in 2014, cand i se incheie mandatul. Nu l-am citit inca. Partidele inclina spre Guvern de tehnocrati. UDMR a spus ca nu doreste premier tehnoctrat. Pe de alta parte, Frunda a spus ca este ultima sansa a UDMR-ului de a schimba tabara. Daca UDMR nu mai merge cu actuala coalitie se va schimba automat raportul si am putea ajunge la anticipate. Trebuie sa asteptam consultarile de astazi si sa vedem cu ce carte merg partidele", ne-a declarat analistul politic Stelian Tanase. (Iulia Barbu)

Cristian Parvulescu: Basescu ar putea propune un premier cu trecut in PSD sau PNL
Analistul politic Cristian Parvulescu a declarat pentru Jurnalul National ca demisia premierului Boc era previzibila, fiind asteptata de cateva saptamani. In opinia sa, Traian Basescu, PDL si UNPR au facut toate sacrificiile pentru a obtine rezultate bune la alegerile locale si parlamentare. Din acest motiv, alegerile anticipate sunt de neacceptat pentru ei, deoarece ar insemna o infrangere dezastruoasa, avand in vedere starea de spirit a populatiei. "Ca urmare, vom avea o confruntare foarte dura, pe de o parte, intre Traian Basescu si PDL si USL, pe de alta parte. USL este interesata de anticipate si are si sprijinul strazii. Miscarea determinanta este a lui Traian Basescu, care va incerca sa obstructioneze USL prin propunerea pe care o va face pentru postul de prim-ministru. Va trebui sa fie o pro­punere surprinzatoare, prin care sa creeze probleme USL", spune Cris­tian Parvulescu. In opinia sa, Traian Basescu va cauta un candidat cu un trecut politic in PSD sau PNL. In acest caz, mai spune Parvulescu, USL nu va renunta la anticipate, dar nici nu va avea argumente impotriva propunerii facute de Basescu. "Un tehnocrat fara trecut politic nu va putea decat sa gestioneze un Guvern care sa organizeze alegeri anticipate, iar acestea nu se pot organiza decat in trei-patru luni", a mai spus Cris­tian Parvulescu. (G.A.)

Adrian Ursu: "Asistam la razboiul decisiv intre basistii si antibasistii din PDL"
Jurnalistul Adrian Ursu conside­ra ca demisia Guvernului Boc "a fost probabil ultima etapa din planul de decompresie a presiunii publice pe care il pregatise la un moment dat Traian Basescu, in speranta ca fiecare dintre aceste etape va fi cea de ajuns. Intoarcerea lui Raed Arafat, eli­minarea lui Baconschi, cedarile in privinta legii sanatatii au fost gandite probabil in speranta ca, dandu-le tot timpul impresia celor din strada ca au castigat ceea ce cereau, ii va putea linisti. S-a dovedit ca, dimpotriva, din victorie in victorie, atat protestatarii din strada, cat si cei care urmareau de acasa ceea ce se intampla in plan politic au capatat incredere si curaj, considerand ca mai e putin pana la victoria finala, inlaturarea lui Traian Basescu de la Palatul Cotroceni. Ca urmare, ceea ce am vazut astazi mi se pare parte din acest plan, care insa va genera foarte multe complicatii. In interiorul PDL, aceasta miscare nu a fost agreata si ea va duce la o ruptura majora in doua tabere, care, probabil, in aceasta seara se vor confrunta inainte de a ajunge la Pala­tul Cotroceni, in timpul discutiilor de acolo si probabil si dupa, pentru ca exista doua curente in clipa de fata: cei care socotesc ca PDL a pierdut prea mult stand la guvernare si o retragere din prim-planul Executivului i-ar face bine pentru a mai recastiga inainte de alegeri ceva cre­dibilitate si o alta care e convinsa ca trebuie sa ramana pana in ultima secunda, pentru a obtine beneficiile directe pe care le aduce guvernarea, contracte, bani, ele putandu-se ulterior transpune in voturi. Cred ca asistam in clipa de fata la Razboiul decisiv intre basistii si antibasistii din PDL, ceea ce probabil va duce si la distrugerea completa a Partidului Democrat Liberal. In viitoarele alegeri va intra pro­babil sfasiat intern, dupa ce a fost practic spulberat de felul in care a administrat politic tara". (A.N.)

Bogdan Teodorescu: "La nivelul aliatilor au aparut dubiile"
Analistul politic Bogdan Teodorescu a declarat pentru Jurnalul National ca demisia premierului era asteptata, Emil Boc fiind sacrificat deoarece nu mai avea sprijin. "Nu e nimic nou", a spus Bogdan Teodo­rescu despre demisia premierului, remarcand insa o oarecare surprindere in randurile PDL, semn ca nu era totul pus la punct. In opinia sa, in locul Guvernului Boc nu va veni un guvern de tehnocratI, deoarece UDMR nu accepta, iar in acest caz, PDL nu va avea majoritate sa-l treaca prin Parlament. "Este de vazut daca presedintele Traian Basescu reuseste sa genereze un prim-ministru care sa stranga majoritatea in jurul lui, deoarece la nivelul aliatilor au aparut dubiile. Opozitia nu da semne sa se inteleaga cu puterea, iar daca UDMR trece de partea USL, atunci apare o noua majoritate", spune Bogdan Teodorescu. El a adaugat ca se merge spre alegeri anticipate, chiar daca Traian Basescu nu le doreste si prin opozitia lui ar putea sa le intarzie. (G.A.)

Sorin Rosca Stanescu: Anticipatele, singurul lucru necesar si normal
"Aceasta demisie a primului-mi­nistru este o capitulare a sa, corecta, in urma faptului ca si-a asumat ras­pun­derea pe o lege declarata ne­con­sti­tu­tionala, legea de comasare a ale­ge­rilor", spune Sorin Rosca Stanescu despre demisia premierului Boc. In opinia sa este vorba si despre o infran­gere a presedintelui Traian Basescu, deoarece Emil Boc a facut tot ceea ce a facut la comanda sefului statului. "Este o recunoastere implicita a esecului unei guvernari", a adaugat el. In opinia sa, ne indreptam catre anticipate. "Traian Basescu face incercari disperate pentru a nu se ajunge la anticipate si incearca o alta solutie. O alta solutie decat demisia Guvernului si a sa nu este in conditiile in care in tara s-a cerut in primul rand demisia lui. Orice va incerca va fi dat peste cap de cetateni si de opozitie. Singurul lucru necesar si normal este organizarea de alegeri anticipate pentru Parlament in luna mai si apoi se intra in calendar cu alegerile locale in iunie", a conchis Sorin Rosca Stanescu. (G.A.)

×