x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Realitatea Media, acuzată de evaziune

Realitatea Media, acuzată de evaziune

03 Iun 2010   •   00:00

Inspectorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) au constatat "elementele constitutive ale infracţiunii de evaziune fiscală" în timpul controlului realizat la Realitatea Media, nefinalizat încă, şi au sesizat organele de urmărire penală, informează un comunicat al ANAF.



"Inspecţia fiscală generală la SC Realitatea Media SA este în derulare, iar în conformitate cu Codul Fiscal, până la finalizarea inspecţiei se pot întocmi acte privind constatările preliminare, care au caracter bilateral, cum sunt procesele-verbale în care sunt consemnate stări de fapt fiscale. Pe parcursul verificărilor, organele fiscale au constatat că societatea nu a evidenţiat, calculat şi plătit obligaţiile fiscale datorate, prejudiciind în acest fel bugetul general consolidat. (...) Aspectele constatate întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de evaziune fiscală şi au fost sesizate organele de urmărire penală", se arată în comunicatul ANAF.

Inspecţia fiscală parţială la Realitatea s-a declanşat în 28 septembrie 2009, în urma solicitării societăţii de rambursare a TVA, înscrisă în decontul pe luna iunie 2009. ANAF menţionează că, "din datele existente la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în august 2009, societatea figura în procedura de deschidere a insolvenţei, fapt ce constituie (...) element de risc fiscal ridicat, iar pe cale de consecinţă rambursarea TVA se realizează după efectuarea inspecţiei fiscale".

În timpul inspecţiei parţiale, ANAF a constatat că "societatea înregistra la sfârşitul anului 2008 pierdere fiscală semnificativă", că obligaţiile fiscale reprezentând impozite şi taxe datorate bugetului general consolidat declarate au un "cuantum redus", iar "tranzacţiile economico-financiare derulate cu persoane afiliate, constând în cumpărări şi vânzări de bunuri şi prestări de servicii", au un "volum semnificativ". Din aceste motive, inspecţia parţială s-a transformat în inspecţie fiscală generală.

Control ANAF nu este singura problemă pe care o are trustul lui Vântu. Agenţia britanică de ştiri Reuters a cerut insolvenţa societăţii Realitatea Media SA şi agenţiei de presă NewsIn, care fac parte din trustul de media Realitatea - Caţavencu, pentru o datorie de doar 60.000 de lei. Reuters a depus la 5 martie la Tribunalul Bucureşti două dosare în care se cere declanşarea "procedurii de insolvenţă" a societăţilor Realitatea Media SA şi SC NewsIn Media SRL.

Unul dintre dosarele de insolvenţă depuse la Tribunalul Bucureşti de Reuters este îndreptat împotriva societăţii Realitatea Media SA, care deţine licenţele audiovizuale pentru posturile de televiziune Realitatea TV, The Money Channel, ActionStar, CineStar, ComedyStar şi pentru posturile de radio Realitatea FM, Radio Guerrilla şi Radio Alpha. Celălalt dosar de insolvenţă vizează SC NewsIn Media SRL, care operează agenţia de presă NewsIn. Primul termen de judecată a avut loc ieri la Tribunalul Bucureşti.


"In ultimele sase luni, compania Realitatea Media SA este tinta unor presiuni constante din partea actualei puteri politice. Astfel, imediat dupa alegerile prezidentiale de anul trecut, mai exact pe 10 decembrie 2009, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a demarat un control general care continua si astazi.

Intr-un comunicat trimis astazi, ANAF continua seria abuzurilor impotriva companiei noastre si cu iresponsabilitate maxima afirma ca "se intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de evaziune fiscala".
victor gabriel ciutacu: Nu numai ca ANAF nu are competenta sa stabileasca daca o fapta este sau nu infractiune dar, actionand la comanda politica, aceeasi institutie a statului dezinformeaza public ca la Realitatea Media s-ar fi facut evaziune fiscala. Nu mai departe de 27 februarie 2009, ANAF concluziona printr-un act de control ca aceleasi practici de plata utilizate de Realitatea Media cat si de intreaga presa din Romania erau perfect legale, prin urmare nu s-a constatat atunci niciun fel de prejudiciu. De altfel, practica platii pe drept de autor este una comuna in toata industria media din Romania.

Comanda politica primita de ANAF este dovedita clar de faptul ca, in urma cu doar doua zile, Ministrul Elena Udrea preciza intr-o emisiune in direct la Realitatea TV suma exacta pe care Realitatea Media ar datora-o statului roman, desi ANAF a anuntat clar ca acest control este inca in desfasurare si toate aceste informatii intra sub incidenta secretului fiscal. Mai mult, niciunul dintre reprezentantii legali ai companiei noastre nu a fost instiintat pana acum in legatura cu aceasta suma.

Asa cum am mai precizat, au existat mai multe scurgeri de informatii si documente care intra sub aceeasi incidenta a secretului fiscal si care au aparut in media apropiata puterii in ultima perioada.

Realitatea Media atentioneaza opinia publica de faptul ca, pentru prima oara dupa Revolutie, se afla in fata unui abuz fara precedent al puterii politice impotriva unei institutii media. Compania noastra nu se va lasa intimidata si va sesiza instantele competente."

Realitatea Media

×