Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă pentru completarea Legii 119/2010, stabilind că Procesul de recalculare a pensiilor militare va fi prelungit până la sfârşitul anului.
Deşi pare că s-a rezolvat problema militarilor în rezervă, cei care vor fi nemulţumiţi de recalculare vor alerga singuri – în măsura în care pot face asta – să facă rost de adeverinţe şi să le depună la dosar pentru o nouă recalculare. Din textul ordonanţei de urgenţă aflăm că pensiile militare recalculate vor putea fi revizuite şi la cererea beneficiarului, în baza actelor doveditoare prezentate de acesta, din care să rezulte alte date decât cele utilizate la recalculare, referitoare la drepturi cu caracter salarial şi perioade suplimentare la vechimea în serviciu. Formulat aşa, textul legislativ lasă loc pentru o situaţie deja obişnuită în sistemul de pensii de stat, care pune pe drumuri, de mulţi ani, pensionarii care-şi depun dosare pentru recalculare, aleargă după adeverinţe, aşteaptă uneori câţiva ani sau dau Casa de Pensii în judecată.
Cum s-a şi demonstrat până acum că multe perioade din activitatea militarilor – cel mai scandalos caz fiind al astronautului Dumitru Prunariu – lipsesc din actele pentru recalculare, din ordonanţă reiese că militarii în rezervă n-au decât să aştepte până la sfârşitul anului să li se recalculeze pensiile, apoi s-o ia de la capăt cu goana după dovezi. Asta după ce preşedintele Traian Băsescu aproape ne convinsese pe 23 ianuarie că instituţiile statului se vor ocupa de-acum înainte de tot ce este nevoie pentru recalcularea pensiilor militare: "Nu ştiu exact cum va formula Guvernul noua hotărâre, dar este clar, greutatea, responsabilitatea principală a strângerii datelor trebuie să revină instituţiilor statului pentru a respecta Hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", declara şeful statului, care anunţa totodată că Guvernul va da o nouă hotărâre în locul celei suspendate de instanţa supremă.
Drepturile de pensii revizuite se acordă de la 1 ianuarie 2011 dacă cererea, împreună cu actele doveditoare, a fost depusă în termenul general de prescripţie sau de la data întâi a lunii următoare celei în care cererea a fost depusă la casa de pensii peste acest termen general. În cazul pensiilor recalculate pentru care până cel târziu la 31 decembrie 2011 nu pot fi identificate veniturile realizate lunar pentru anumite perioade, la stabilirea punctajului mediu anual va fi utilizat cuantumul soldelor lunare corespunzătoare gradelor militare deţinute, a funcţiei minime corespunzătoate gradului, dar nu mai puţin decât salariul mediu brut pe economie.
Ordonanţa de urgenţă reglementează metodologia de recalculare a pensiilor militare, care stabileşte că procesul de recalculare a pensiilor calculate pe baza salariului mediu brut pe economie, nu pe baza veniturilor individuale, va fi prelungit până la sfârşitul acestui an şi că instituţiile din sistemul de apărare vor fi cele obligate ca până cel târziu la 31 octombrie 2011 să identifice şi să transmită către casele de pensii adeverinţele privind veniturile obţinute de militari.