Recalcularea pensiilor militare va diminua pensiile acordate unui număr total de 7.250 persoane, calculate la un cuantum cuprins între 3.000 lei şi peste 5.000 lei, din 82.000 pensii militare aflate în plată în cadrul Ministerul Apărării Naţionale, a declarat premierul Emil Boc.
La dezbaterile parlamentare privind proiectul legii pensiilor, şeful Guvernului a prezentat o serie de date din care rezultă că aproximativ 82.000 persoane din cadrul Ministerului Apărării Naţionale beneficiază de pensii militare şi a susţinut că toate simulările Ministerului Muncii relevă că pensiile aflate în jurul valorii de 3.000 lei nu vor fi reduse în urma procesului de recalculare.
"Cu pensii sub 1.000 lei sunt 13.164 pensionari, care nu vor avea nicio problemă. Între 1.000 şi 2.000 lei sunt 45.667 pensionari, care nici ei nu vor avea nicio probelmă, nu scade pensia militară. Între 2.000 şi 3.000 sunt 15.956 persoane, nici aceştia nu vor avea prin recalculare nicio problemă", a susţinut Boc, citat de Mediafax.
El a precizat că în sistemul militar sunt acordate şi pensii cuprinse între 3.000 şi 4.000 lei (pentru un total de 6.245 persoane), între 4.000 şi 5.000 lei (797 persoane) şi de peste 5.000 lei (208 persoane), rezultând un total de 7.250 persoane ale căror pensii ar urma să fie diminuate.
"Aici este posibil într-adevăr ca la unii dintre ei, prin recalculare, să scadă pensia pe care o au astăzi, în baza aplicării principiului contributivităţii", a spus Boc.
Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, a precizat la începutul lunii aprilie, într-un răspuns la o interpelare publicat pe site-ul Senatului că, potrivit unei simulări făcute la sugestia Ministerului Muncii, rezultă că, în urma aplicării sistemului unitar de pensii, pensiile militare s-ar reduce cu valori între 19 şi 69%.
"La solicitarea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, prin programul informatic asigurat de Casa Naţională de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale, au fost efectuate simulări pentru determinarea cuantumului pensiei în cazul aplicării metodei de calcul a pensiilor conform noii legi. Pentru toate situaţiile care au fost analizate, cuantumul pensiilor obţinut prin aplicarea prevederilor proiectului de Lege privind sistemul unitar de pensii publice a fost mai mic cu un procentaj cuprins între 19% şi 69% faţă de cuantumul pensiilor stabilite conform actualei legislaţii", se arată în documentul public transmis Senatului şi afişat pe site-ul acestei Camere.
În aceste condiţii, după cum arată răspunsul transmis de ministrul Oprea la Senat, "vor fi afectate toate pensiile aflate în plată, dar şi cele viitoare", iar cuantumul economiilor care s-ar face nu poate fi stabilit.
Luni, într-un discurs rostit în plenul Senatului, cu ocazia dezbaterii legii sistemului unitar de pensii, Oprea a susţinut că recalcularea pensiilor militare ar presupune o perioadă de 15 ani pentru consultarea ştatelor de plată aflate în arhivele din ţară, iar aplicarea legii unitare a pensiilor ar costa instituţiile din domeniul apărării 2,5 miliarde de lei numai pentru 2011.