x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rechizitoriu - Mohammad Munaf, martorul-cheie

Rechizitoriu - Mohammad Munaf, martorul-cheie

de Miruna Pasa Petru    |    19 Oct 2005   •   00:00
Rechizitoriu - Mohammad Munaf, martorul-cheie

Mohammad Munaf, deferit Justitiei in cazul rapirii jurnalistilor romani in Irak, ar putea sa execute doar jumatate din pedeapsa primita daca va fi gasit vinovat.

Mohammad Munaf, deferit Justitiei pentru rapirea jurnalistilor romani in Irak, ar putea sa execute doar jumatate din pedeapsa primita daca va fi gasit vinovat. El a intrat sub "umbrela" legii de protectie a martorilor.

Dincolo de propria sa importanta, cazul rapirii ziaristilor romani in Irak s-a transformat pe timpul anchetei intr-o adevarata sursa de noi cazuri penale "grele". Mohammad Munaf a dezvaluit procurorilor romani, cu prilejul audierilor, informatii despre incalcarea sigurantei nationale. Pentru aceste date, Munaf a primit imediat protectia Parchetului ca martor-cheie si ar putea beneficia de injumatatirea pedepsei primite, daca va fi condamnat in cazul rapirii ziaristilor. Si nu e putin lucru atunci cand risti 20 de ani de inchisoare pentru acte de terorism. Munaf ar putea sa fie adus in Romania in cateva luni, dupa ce vor fi incheiate procedurile de extradare cu Statele Unite ale Americii.

DEZVALUIRI. Rechizitoriul intocmit de procurorii Parchetului General in cazul luarii de ostatici lasa doar printre randuri sa se intrevada "greutatea" dezvaluirilor facute de Mohammad Munaf din arestul fortelor armate americane. Potrivit documentului, procurorii au pe masa un dosar penal, creat in 2005, cu privire la "infractiuni care aduc atingere sigurantei nationale a Romaniei, precum si a Fortei Multinationale din Irak".

In acest caz Munaf a "facilitat identificarea si documentarea activitatii infractionale a mai multor persoane care apartin unor organizatii internationale de criminalitate organizata si terorism", se arata in rechizitoriu. Surse judiciare ne-au declarat ca infractiunile respective erau "pipaite" de ceva timp, dar Munaf a fost cel care le-a largit autoritatilor romane aria de cercetare. Deocamdata cazul se afla in faza cercetarilor premergatoare urmaririi penale si vizeaza cinci cetateni romani si straini, ne-au spus sursele citate.

Dezvaluirile lui Munaf ar putea sa aiba legatura si cu mai multe tranzactii de armament efectuate in zona Orientului Apropiat si a Orientului Mijlociu, chiar in momente de conflict, cu sprijinul unor persoane aflate pe teritoriul Romaniei.

ORGANIZAREA RAPIRII = 30.000 DE DOLARI
Organizarea rapirii celor trei jurnalisti romani in Irak a costat 30.000 de dolari, potrivit rechizitoriului. Informatia a fost publicata in exclusivitate in Jurnalul National, inca din data de 7 septembrie 2005.

Tot din rechizitoriu reiese faptul ca rapitorii urmau sa incaseze doar 200.000 de dolari, restul de pana la 4 milioane de dolari fiind bani pe care sirianul Omar Hayssam, trimis in judecata in acest caz, incerca sa-i scoata din Romania. De asemenea se precizeaza ca Hayssam a intentionat initial sa organizeze rapirea unor senatori si deputati romani, printre care senatorul Ion Vasile (tatal jurnalistei Marie-Jeanne Ion), cu care era in relatii destul de apropiate, sau a unor oameni de afaceri influenti. Acestia urmau a fi invitati in Irak de catre oficiali din aceasta tara pentru a discuta despre recuperarea de catre Romania a datoriei de la Irak si rapiti de Ibrahim Al Giuburi (cumnatul lui Mohammad Munaf) sau de membri ai tribului Kubeisi, implicati si in alte actiuni de rapire.

Hayssam urma sa fie contactat de rapitori, care trebuiau sa-i ceara o rascumparare de un milion de dolari pentru fiecare rapit. Ideea rapirii unor jurnalisti i-a venit lui Hayssam in ianuarie 2005, dupa ce a urmarit la Al-Jazeera cazul jurnalistei Giulliana Sgrena.

AL DOILEA CAZ IMPLICA SI ALTE NUME
Dosarul rapirii a scos la iveala si nume politice de prima marime, din fosta guvernare, verificate in prezent pentru presupuse fapte de coruptie.

Aceste cercetari au fost desprinse din dosarul rapirii si vor continua individual. Pagina 119 din rechizitoriu ii si nominalizeaza: Viorel Hrebenciuc, Ovidiu Musetescu, fost sef al APAPS, Gabriel Oprea, fost prefect de Bucuresti, si Mircea Ursache, fost presedinte al AVAS. Acestia au negat orice legatura de afaceri cu Omar Hayssam.
×
Subiecte în articol: observator munaf mohammad munaf rapirii