x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Recomandarea privind Procedura de Deficit Excesiv în cazul României, adoptată vineri în cadrul Reuniunii ECOFIN

Recomandarea privind Procedura de Deficit Excesiv în cazul României, adoptată vineri în cadrul Reuniunii ECOFIN

18 Iun 2021   •   19:13
Recomandarea privind Procedura de Deficit Excesiv în cazul României, adoptată vineri în cadrul Reuniunii ECOFIN

Recomandarea privind Procedura de Deficit Excesiv în cazul României a fost adoptată vineri, în cadrul Reuniunii Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), de la Luxemburg, iar angajamentul ţării noastre este de a reveni la un deficit bugetar de maxim 3% din PIB, până în 2024, conform unui comunicat de presă al Ministerului de Finanţe (MF).

Potrivit recomandării adoptate de Consiliul European, România ar trebui să atingă o ţintă de deficit guvernamental general de 8% din PIB în 2021, 6,2% din PIB în 2022, 4,4% din PIB în 2023 şi 2,9% din PIB în 2024, ceea ce este în linie cu obiectivele guvernului român.

Consiliul European precizează că a luat în calcul modificările din situaţia fiscală a României, evoluţiile bugetare din 2020 şi noua strategie bugetară adoptată şi cere reforme, inclusiv în gestionarea finanţelor publice. "În acest context, Facilitatea de Revenire şi Rezilienţă poate oferi României o oportunitate de a-şi îmbunătăţi situaţia fiscală în condiţiile în care continuă să susţine creşterea economică şi crearea de locuri de muncă", se arată într-un comunicat de presă al Consiliului European.

Recomandarea adoptată vineri ţine cont de recentele evoluţii şi fixează un nou termen limită pentru corectarea deficitului excesiv al României în 2024. România este aşteptată să prezinte un raport Consiliului European până la data de 15 octombrie 2021 cu privire la strategia de consolidare pentru atingerea ţintelor stabilite în recomandare. 

×