Ordonanţa de rectificare a bugetului pe 2010 a fost respinsă de comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe, după ce reprezentanţii opoziţiei au criticat în special modul în care au fost diminuate sumele acordate comunităţilor locale, în timp ce bugete ale unor instituţii precum serviciile speciale au rămas neatinse.
La dezbateri a participat secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Gheorghe Gherghina, care a fost încolţit de deputaţii PNL şi PSD cu întrebări legate de avizul Consiliului Fiscal. "Opinia Consiliului Fiscal este negativă. În document se arată că Guvernul este imprudent din punct de vedere fiscal şi exagerează veniturile bugetare", a declarat deputatul PNL Eugen Nicolăescu, în timp ce Gherghina încerca să evite să răspundă dacă Guvernul are sau nu opinia Consiliului Fiscal legată de rectificare. Discuţia s-a centrat pe bugetele locale, la articolul 49 deputatul PSD Iuliu Nosa a propus un amendament prin care bugete locale să nu poată fi diminuate cu mai mult de 25%, adică cota pe trimestrul patru, amendament adoptat cu unanimitate de voturi. Reprezentanţii PDL au dezertat de la şedinţa comisiei întrucât se desfăşura în plen şedinţa de vot final, iar în lipsa lor PNL şi PSD au adoptat raport de respingere pe ordonanţă. Prin această rectificare bugetară se majorau bugetele unor instituţii precum Camera Deputaţilor, MAE - pentru participarea la Expoziţia de la Shangai, MDRT, dar şi bugetul SRI - 1.068 lei.
Ulterior, senatorii au mai dat o mână de ajutor strategiei fiscale a Guvernului Boc, aprobând, tot în Comisia de buget-finanţe, o propunere legislativă care modifică Codul Fiscal, prevăzând reducerea cotei unice de la 16% la 10%. Interesant este însă că propunerea legislativă vine tocmai din partea grupului senatorilor PDL. Ei au motivat decizia prin nevoia de a atrage investitorii, în condiţiile în care cota unică în ţările vecine este de 10% şi în Ungaria şi în Bulgaria. Cota de 10% ar trebui să se aplice pentru venituri din salarii, investiţii, închirieri, pensii, agricultură, premii. Reprezentanţii Ministerului de Finanţe nu au susţinut propunerea, susţinând că aplicarea măsurii ar aduce pierderi la buget estimate pentru 2011 la 5,2 miliarde de lei. Propunerea legislativă are însă drum lung până la aplicare, Senatul fiind prima Cameră sesizată.
Citește pe Antena3.ro