x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rectorul şi prorectorul UMF Târgu Mureş, acuzaţi de plagiat

Rectorul şi prorectorul UMF Târgu Mureş, acuzaţi de plagiat

de Mediafax    |    13 Ian 2012   •   10:01
Rectorul şi prorectorul UMF Târgu Mureş, acuzaţi de plagiat

Un reprezentant al Comitetului de Initiativa Bolyai (CIB), Hantz Peter, ii acuza pe rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Targu Mures, Constantin Copotoiu, si pe prorectorul stiintific, Klara Branzaniuc, de plagiat, el cerand ARACIS sa ia masuri care sa duca la demisia celor doi.

Hantz Peter, reprezentant al CIB, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta online, ca a sesizat Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) despre acest caz si ca a primit confirmarea ca mai multe lucrari ale unor profesori din strainatate au fost copiate de rectorul, respectiv de prorectorul UMF Targu Mures.

"Doresc sa atrag atentia asupra faptului ca doi lideri ai UMF Targu Mures, rectorul Constantin Copotoiu si prorectorul Klara Branzaniuc, au comis mai multe acte grave de plagiat. Un articol publicat de cei doi in 2011 in revista Acta Medica Marisiensis a fost in intregime copiat din capitolul 4 al tezei de doctorat a lui Wendy Kelder, de la Universitatea din Groningen, Olanda, publicat in 2008. E grav ca s-a copiat si partea de concluzii. De asemenea, un alt articol din aceeasi revista, publicat de Branzaniuc, a fost in mare parte copiat din alte articole scrise in 2006 si 2010 de mai multi autori straini, din Franta si Anglia, articolele originale nefigurand in lista referintelor", a spus Hantz.

Reprezentantul CIB a precizat ca a primit declaratiile a trei profesori din strainatate - prof. Wiggers, dr. Kelder si dr. Hayan - prin care acestia califica faptele comise de Copotoiu si Branzaniuc ca fiind "acte de plagiat".

"Conform regulamentului scolii doctorale a UMF Targu Mures, conducatorii stiintifici, in acest caz prof. Copotoiu si prof. Branzaniuc, sunt responsabili pentru calitatea articolelor publicate sub indrumarea lor. Ca si cercetator stiintific, consider ca, dupa cele intamplate, persoanele in cauza nu mai pot ramane lideri ai unei universitati din UE. Cer ca ARACIS sa ia masuri cat mai urgente care ar putea avea ca rezultat demisia rectorului si prorectorului UMF Targu Mures despre care am aratat ca au plagiat", a spus Hantz Peter.

CIB a fost infiintat la Cluj-Napoca si a pledat pentru amplasarea de placute in limba maghiara la Universitatea "Babes-Bolyai" din municipiu, dar si pentru reinfiintarea Universitatii "Bolyai" ca universitate de stat, cu limba maghiara ca limba principala de predare. De asemenea, CIB a militat si ca UMF Targu Mures sa aiba mai multe facultati separate in limba maghiara.

Hantz Peter a fost vicepresedinte al CIB si lector universitar la UBB, de unde a fost dat afara in anul 2007. El este in prezent cercetator stiintific la un institut din Basel, Elvetia.

×