Claudiu Cercel si Aurel Saramet, doua nume grele din domeniul bancar romanesc, au intrat la sfarsitul saptamanii in atentia DIICOT pentru implicarea intr-o frauda de 22 mil. euro. Respectati si cu averi semnificative, este greu de inteles motivul pentru care cei doi ar fi acceptat sa se implice in a doua cea mai mare escrocherie din sistemul bancar romanesc. Care sunt principalele motive identificate de psihologi in cazul unor asemenea fraude?
Lacomia irationala
Lacomia este la prima vedere cea mai simpla explicatie a unei fraude, insa nevoia rationala de reusi sa acumulezi bani se opreste la un anumit punct, dupa care aceasta nu mai este bazata pe realitate, spun psihologii.
„Nevoile financiare ale unei persone merg pana la un anumit prag. Dincolo de acest prag vorbim doar despre o necesitate psihologica care nu mai este bazata pe realitate. Vorbim deja despre ceva inconstient: banul devine un element de colectie si, indiferent de situatia lor financiara, persoanele care comit astfel de fraude urmaresc doar sa obtina acel element de colectie”, spune Claudiu Gangiu, seful Centrului de Psihologie, Actiune si Psihoterapie (CPAP).
Un studiu al Insitutului Australian de Criminologie releva ca persoanele cu averi peste medie considera in anumite cazuri ca au venituri prea mici in comparatie cu standardul de viata perceput de ei relevant, acesta fiind unul dintre motivele care duc la aparitia fraudelor financiare.
Citeste articolul intreg pe wall-street.ro