x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Redeschiderea şcolilor și întărirea DSP-urilor, primele măsuri ale lui Alexandru Rafila ca prim-ministru desemnat

Redeschiderea şcolilor și întărirea DSP-urilor, primele măsuri ale lui Alexandru Rafila ca prim-ministru desemnat

16 Dec 2020   •   21:34
Redeschiderea şcolilor și întărirea DSP-urilor, primele măsuri ale lui Alexandru Rafila ca prim-ministru desemnat
Sursa foto: Hepta

Candidatul nominalizat de PSD pentru conducerea unui guvern de uniune naţională a fost întrebat, miercuri, la „Punctul de întâlnire”, despre măsurile pe care le-ar lua, cu prioritate, dacă ar fi desemnat să formeze noul cabinet.

„Cu singuranţă, ar fi în domeniul medical. Dl. Ciucă (premierul interimar, nr.), este primul care a înţeles că DSP trebuie întărite şi făcute funcţionale. Dl. Ciucă, nu ministrul Sănătăţii, a înţeles că DSP-urile sunt cheia controlului acestei pandemii (...) Mi s-au pus cuvinte în gură, cum că aş fi susţinător al lockdown-ului (carantinării totale). Nu sunt susţinător al lockdown-ului, dar este foarte curios că nimeni nu a discutat despre situaţia reală din România, care, din punctul meu de vedere, este foarte îngrijorătoare (...) Supraaglomerarea spitalelor şi un bilanţ de 5.000 de morţi pe lună nu sunt o glumă. Există măsuri medicale, de sănătate publică, ce pot fi luate rapid şi care să ducă la oprirea acestui lucru (...)

Mi se pare incredibil să discutăm de o săptămână despre tot felul de împărţiri de posture, iar sectorul de sănătate să fie pur şi simplu abandonat, fără a exista nicio măsură concretă de oprire a transmiterii (...) Cu siguranţă, primele măsuri ar fi în zona de sănătate publică. Aceasta ar trebui să treacă sub coordonarea Institutului de Sănătate Publică, pentru că au profesionişti acolo. Iar DSP-urile să primească personal suplimentar, care să facă anchete epidemiologice iar testarea să fie reluată la nivele asemănătoare cu cele de acum două luni”, a continuat Rafila.

„Apoi, trebuie o analiză serioasă pentru redeschiderea şcolilor. Şcolile trebuie să redeschidă din primele zile din ianuarie în condiţii de siguranţă pentru elevi. Cel puţin şcolile generale. N-am văzut măsuri de pregătire a şcolilor pentru reluarea activităţii şcolare şi cred că şi aceasta este o mare prioritate, cel puţin pentru părinţi”, a mai precizat Rafila în direct, la Antena3.

×
Subiecte în articol: Alexandru Rafila