x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reducerea cheltuielilor MAI, fără disponibilizări

Reducerea cheltuielilor MAI, fără disponibilizări

de Diana Scarlat    |    14 Mar 2011   •   20:29
Reducerea cheltuielilor MAI, fără disponibilizări
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

156287-mr-20090811101450001.jpgSindicaliştii din Poliţie propun redu­cerea cheltuielilor MAI altfel decât prin disponibilizări. Ministrul Traian Igaş declara săptămâna trecută că ar trebui să se reducă 9.000 de posturi din toate structurile MAI până la 1 aprilie. Reprezentanţii Sindicatu­lui Naţional al Poliţiştilor şi Va­me­şi­lor (Pro Lex), ai Sindicatului Naţional al Poliţiştilor DIAMANT şi ai Corpului Naţional al Poliţiştilor susţin că este vorba despre aproximativ 10.000 de posturi care ar trebui reduse conform Legii bugetului, dintre care 3.000 sunt posturi vacante.

Dacă se vor face reduceri de perso­nal, vor pleca aproximativ 7.000 de angajaţi din Poliţie, Jandarmerie şi ISU. Riscurile sunt foarte mari dacă pleacă oameni din structurile operative, iar efectele se vor vedea în stradă, prin creşterea infracţionalităţii susţine Vasile Lincu, preşedintele sindicatului ProLex. Sindicaliştii spun că personalul auxiliar din MAI reprezintă aproximativ o treime din totalul angajaţilor, iar dacă nu se pot ocoli disponibilizările, ar trebui făcute astfel încât să nu fie afectată Ordinea Publică. În acest moment sunt 275 de poliţişti la suta de mii de locuitori, nu 500, cum s-a spus susţine Emil Păscuţ, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor DIAMANT.

Reprezentanţii sindicatelor din Poliţie au declarat în cadrul unei conferinţe de presă de ieri că în acest moment sunt în total 53.000 de poliţişti şi aproximativ 30.000 de jandarmi, dintre care ar trebui să fie disponibilizate 7.000 de cadre până la 1 aprilie şi încă 8.000 până la sfârşitul anului. Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor (Pro Lex) a trimis şi o scrisoare deschisă către Admi­nistraţia Prezidenţială, în care arată cum s-ar putea face reorganizarea MAI fără disponibilizări inutile. Pro Lex propune suspendarea sporului pentru lucrări de excepţie (sala­riul de excelenţă) acordat unui procent de 5% din personal, în cuantum de 50% din salariul de bază şi sistarea plăţii sumei care reprezintă echivalentul salariului de merit inclus în salariul celor care au beneficiat de această sumă în 2010.

Este de neacceptat să punem în discuţie disponibilizări cauzate de constrângerile bugetare, atât timp cât se menţin adaosuri de 50%, respectiv 20% din salariu, pentru 5%, respectiv 25% dintre efective subliniază Pro Lex. Vasile Lincu a subliniat că dacă aceste două propuneri ar fi luate în considerare, s-ar face o economie mai mare decât dacă s-ar face disponibilizările anunţate. Potrivit lui Lincu, doar din Poliţia Română ar pleca, dacă se vor face disponibilizări, aproximativ 1.600 de angajaţi. Pro Lex propune transformarea poliţiştilor în funcţionari pu­blici cu statut special, incluzând poliţişti, funcţionari publici şi personal contractual, în funcţie de specificul activităţii desfăşurate.

Ministerul de Interne nu renunţă la criteriile de evaluare
Jurnalul Naţional a cerut Biroului de presă al MAI un punct de vedere referitor la problema disponibi­lizărilor şi la poziţia sindicatelor care susţin că nu au fost consultate aşa cum ar fi trebuit înainte de luarea unor decizii. „Proiectul a fost făcut public, potrivit regulilor transparenţei decizionale, încă din data de 24 decembrie 2010. Măsurile speciale, de reducere a numărului de posturi ale personalului din MAI, vor fi aplicate având în vedere criterii obiective, care au fost discutate inclusiv cu sindicatele şi au fost reţinute multe dintre propunerile acestora. Criteriile, modul de constituire a comisiilor care le vor aplica şi componenţa acestora vor fi deta­liate printr-o hotărâre de guvern. Din comisii vor face parte inclusiv reprezentanţi ai sindicatelor. Se va asigura un cadru unitar în ceea ce priveşte evaluarea, pentru a nu ge­nera o aplicare diferită a regle­mentării. Raportat la situaţia din Uniunea Europeană, România se situează printre ţările cu cel mai ridicat număr de poliţişti la suta de mii de locuitori. Suntem mult peste media europeană: Avem aproximativ 450 de poliţişti (lucrători în sistemul de ordine publică, mai precis) la suta de mii de locuitori, fără a socoti Poliţia locală, care ar creşte cota la peste 500. În Europa, media este de 347 de poliţişti la suta de mii de locuitori (date Eurostat, statistica oficială a UE 2008). Exemple: Austria: 319 poliţişti la suta de mii de locuitori, Franţa 355, Germania 302, Polonia 268. Procesul de modernizare şi eficientizare oferă ocazia de a îndepărta din sistem nepro­fesioniştii şi pe acei lucrători care au încălcat legea. Vor exista măsuri cu caracter social pentru cei care părăsesc sistemul (ajutor financiar similar indemnizaţiei pentru ajutor de şomaj) şi cursuri de calificare, recalificare sau alte forme de pregătire profesională” au precizat pentru ziarul nostru oficiali ai MAI.
• Mara Răducanu

×
Subiecte în articol: observator