x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reducerea emisiilor de CO2/România insistă pentru 1990

Reducerea emisiilor de CO2/România insistă pentru 1990

17 Oct 2008   •   00:00

România a susţinut la Consiliul European de la Bruxelles că, în ceea ce priveşte planul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, să se stabilească 1990 ca an de referinţă.



România a susţinut la Consiliul European de la Bruxelles că, în ceea ce priveşte planul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, să se stabilească 1990 ca an de referinţă.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut ca în cazul ţării noastre să nu fie stabilit 2005, deoarece, în acest din urmă caz, economia românească şi în special industria ar avea mult de suferit. Ţara noastră, potrivit angajamentelor europene trebuie să reducă emisiile de gaze cu efect de seră comparativ cu emisiile anului 1990. În ultimii ani, mai multe voci din cadrul Uniunii au sugerat că UE ar trebui să se raporteze la anul 2005, astfel încât volumul de gaze care nu mai ajung în atmosferă să fie semnificativ mai mare.

FERM PARTIZANI
"Suntem ferm partizani ai soluţiei realizării acordului în decembrie anul acesta şi al asumării responsabilităţilor, dar dorim un sistem de compensare şi de recunoaştere a efortului din 1990, nu din 2005. Am plătit sume uriaşe în procesul de restructurare, bani pe care îi dăm înapoi Băncii Mondiale, plătim şi acum costuri sociale enorme, care provin din deciziile din perioada anilor ’90. Din acest motiv cerem recunoaşterea acestui efort", a declarat şeful statului român. Băsescu a subliniat că România nu doreşte să blocheze ajungerea la un acord în luna decembrie, în privinţa schimbărilor climatice şi a stabilirii obligaţiilor asumate de fiecare stat în reducerea emisiilor de dioxid de carbon. El a arătat că toate ţările foste comuniste au avut costuri uriaşe pentru a realiza reducerea emisiilor încă din 1990, când au început procesele de restructurare, şi că aceste state sunt ataşate în mod deosebit de atingerea obiectivelor acordului de la Kyoto.

EFORT RĂSPLĂTIT
"Cert este că noi, şi acum, avem costurile acelor operaţiuni de închidere a industriilor poluante în procesul de restructurare a industriei româneşti. Am pensionat oameni la 35 de ani, la 40 de ani, acum avem două milioane de pensionari care nu sunt pe limită de vârstă, ci pensionaţi cu anticipaţie. Este un cost pe care îl plătim şi astăzi pentru acţiunea de atunci, iar statele acestui grup cer ca efortul lor să fie compensat într-un fel", a mai declarat Băsescu.

×
Subiecte în articol: verde!