x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reducerea personalului administrativ central, discutată cu partenerii sociali

Reducerea personalului administrativ central, discutată cu partenerii sociali

de Veronica Micu    |    23 Ian 2009   •   00:00

Propunerea de reducere a numărului personalului bugetar de la nivelul aparatului central al ministerelor urmează să să fie discutată vineri cu partenerii sociali, la nivelul fiecărui minister, spune preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex, Vasile Marica, citat de Agerpres.



Fiecare minister trebuie să analizeze situaţia şi să decidă, până săptămâna viitoare, cum îşi stabileşte organigrama, putând reduce până la 20 la sută din posturile aparţinând aparatului birocratic. Aproximativ 2.300-2.400 de angajaţi din administraţia centrală ar putea fi concediaţi dacă se va aplica un procentaj mediu de 20 la sută. În aparatul central sunt 14.000 de posturi, din care 11.700 sunt ocupate şi 2.300 vacante, a declarat pentru Agerpres preşedintele Sed Lex. Din cele 11.700 de posturi ocupate, 10.000 sunt posturi de execuţie şi 1.700 de conducere. Reducerea de 20 la sută va fi aplicată la numărul de posturi ocupate - 11.700, iar cele 2.300 de posturi neocupate vor fi eliminate, în cadrul celor circa 140.000 de posturi din administraţie, bugetate, dar neocupate, pe care Executivul a anunţat că le va elimina.

Executivul urmează să adopte o serie de măsuri de reducere a personalului din instituţiile aflate în subordinea Guvernului, care vizează doar aparatul birocratic, a declarat, joi, Ionuţ Popescu, consilierul pe probleme economice al primului-ministru. El a precizat că aceste măsuri sunt în stadiul de propunere, nefiind emis vreun act normativ în acest sens, până acum. "Nu este vorba despre un act normativ, premierul le-a cerut miniştrilor să vină cu propuneri pentru reducerea aparatului birocratic. În momentul de faţă nu vorbim de o hotărâre de guvern sau de o ordonanţă. Nu înseamnă că, dacă vorbim despre Ministerul Sănătăţii, ar însemna că se reduce numărul asistentelor şi al doctorilor cu 20 la sută. Vorbim doar de aparatul birocratic din ministere, pentru că este un aparat care în ultimii ani s-a umflat excesiv", a declarat Ionuţ Popescu, la un post de televiziune.

El a precizat că procentul avansat pentru reducerile de personal, respectiv 20 la sută, reprezintă o ţintă a măsurilor, disponibilizările urmând să fie operate în funcţie de necesităţile fiecărei instituţii. "Acest 20 la sută este o ţintă, nu-i un "Pat al lui Procust", adică unii vor veni cu propuneri de 17 la sută, de 21 la sută, dar ţinta este de 20 la sută. Înainte de a se lua o decizie se face o analiză. Ca să poţi face o analiză întâi trebuie să vii cu nişte propuneri şi propunerile le pot face exact miniştrii. Deci, miniştrii vor veni cu astfel de propuneri, având ca ţintă reducerea aparatului birocratic din centrala ministerelor cu 20 la sută", a mai spus Ionuţ Popescu.

×
Subiecte în articol: romania sută