x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator REFERENDUM 2012. Numărul-cheie: 9.154.307 - PREZENŢA necesară pentru validarea votului de astăzi

REFERENDUM 2012. Numărul-cheie: 9.154.307 - PREZENŢA necesară pentru validarea votului de astăzi

28 Iul 2012   •   21:00
REFERENDUM 2012. Numărul-cheie: 9.154.307 - PREZENŢA necesară pentru validarea votului de astăzi

Peste 18 milioane de alegatori sunt asteptati duminica in cele peste 18 mii de sectii de votare deschise in tara si cele 306 in strainatate, pentru a se pronunta in favoarea sau impotriva demiterii presedintelui Traian Basescu.
Buletinul de vot in care stampila este aplicata in afara unuia dintre patrulatere sau aplicata de mai multe ori este considerat nul.

Romanii sunt chemati la referendumul de duminica, 29 iulie, pentru a raspunde la intrebarea "Sunteti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu?". Alegatorii pot opta pentru raspunsul "DA" sau "NU" din buletinul de vot, aplicand stampila o singura data in interiorul unuia dintre cele doua patrulatere aferente celor doua optiuni.

Sectiile de votare se vor deschide duminica pentru alegatori incepand cu ora 07.00 si se vor inchide la ora 23.00. Cei care la ora inchiderii urnelor se afla in sectia de votare isi pot exprima optiunea la referendum.

La referendumul de duminica, cetatenii romani pot vota la orice sectie din tara sau din strainatate, in baza documentelor de identitate. Singura restrictie consta in faptul ca cei care se afla in localitatea de domiciliu trebuie sa voteze la sectia de votare la care sunt arondati.

In situatia alegatorilor cu domiciliul in Romania, acestia isi pot exprima optiunea electorala pe baza cartii de identitate valabila, a cartii de identitate provizorie sau a buletinului de identitate. Cetatenii cu domiciliul in Romania nu pot vota insa la una dintre sectiile de votare din Romania pe baza pasaportului.

La nivelul tarii se vor organiza 18.242 de sectii de votare, iar totalul de cetateni cu drept de vot inscrisi in listele electorale este de 18.308.612.

Cele mai multe dintre sectiile de votare sunt inregistrate la nivelul Capitalei, respectiv 1.235 de sectii, numarul total al bucurestenilor inscrisi in listele electorale fiind de 1.793.982. Astfel, in Ssectorul 1 sunt 207.318 persoane cu drept de vot, in Sectorul 2 - 324.171, in Sectorul 3 - 402.227, in Sectorul 4 - 275.501 de cetatenii care au varsta legala pentru a vota, in Sectorul 5 - 249.294, iar in Sectorul 6 - 335.381 de cetateni cu drept de vot.

In cazul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, acestia isi pot exprima optiunea la o sectie de votare din tara pe baza pasaportului, cu mentiunea privind stabilirea domiciliului in strainatate.

De asemenea, romanii aflati in strainatate isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare din diaspora pe baza pasaportului simplu, a pasaportului de serviciu, a pasaportului diplomatic sau a cartii de identitate. Pentru cetatenii aflati in strainatate vor fi organizate 306 sectii de votare.

In cazul persoanelor spitalizate, netransportabile sau retinute, acestea pot solicita prin intermediul conducerii spitalelor sau penitenciarelor folosirea urnei speciale de la o sectie de votare aflata in proximitate. Solicitarile celor care doresc sa voteze prin intermediul urnei speciale se depun pana cel tarziu sambata, 28 iulie, ora 20.00, la biroul electoral al sectiei de votare.

Administratia Nationala a Penitenciarelor a anuntat vineri ca un numar de 19.958 de detinuti si-au exprimat intentia de a vota la referendumul pentru demiterea presedintelui, din 24.154 de persoane private de libertate care au drept de vot.

La referendumul din 29 iulie pot vota persoanele arestate preventiv, inclusiv cele condamnate prin hotararea primei instante, detinutii condamnati carora nu le-au fost retrase drepturile electorale prin hotararea judecatoreasca si tinerii care au implinit 18 ani aflati intr-un centru de reeducare. Astfel, pot vota la referendum 24.154 de persoane private de libertate, iar dintre acestea si-au exprimat intentia de vot 19.958, a precizat ANP. Reprezentantii sectiilor de votare vor merge la unitatile penitenciare cu urna speciala.

In cadrul procesului electoral, votantilor le este interzis accesul in cabina de votare cu aparate de inregistrat cu ajutorul carora sa fotografieze sau sa filmeze buletinul electoral, ori optiunea electorala. Cei care incearca sa imortalizeze buletinul de vot cu optiunea la referendum risca o pedeapsa cu inchisoarea intre 6 luni si 3 ani.

Spre deosebire de alte scrutine, la referendumul din 29 iulie, Biroul Electoral Central a stabilit ca "nu se justifica adoptarea masurii de obligare a cetatenilor care vor vota pe listele suplimentare de a completa o declaratie pe propria raspundere cu privire la faptul ca nu au mai votat in alta sectie".

BEC precizeaza ca in completarea listelor suplimentare va fi cuprins in dreptul fiecarui alegator venit la vot Codul Numeric Personal, in baza caruia se vor verifica situatiile de vot multiplu, pedepsite cu inchisoare intre 6 luni si cinci ani.

Pentru a fi validat referendumul din 29 iulie, astfel incat acesta sa produca efecte juridice, trebuie sa se prezinte la urne cel putin 50% plus unu din numarul alegatorilor, adica 9.154.307 de alegatori din totalul de 18.308.612 de cetateni cu drept de vot inscrisi in listele electorale.

Dupa centralizarea voturilor de catre Biroul Electoral Central si solutionarea eventualelor contestatii privind frauda electorala, Curtea Constitutionala este institutia care constata validitatea sau invaliditatea referendumului de demitere a presedintelui Romaniei, prin hotarare. In situatia in care referendumul este declarat valid, iar majoritatea cetatenilor au votat pentru demiterea presedintelui, Curtea constata incetarea mandatului acestuia, urmand organizarea alegerilor prezidentiale in termen de trei luni de zile.

In cazul in care la urne se prezinta mai putin de jumatate din alegatori, scrutinul este declarat invalid de catre Curtea Constitutionala, iar, potrivit Hotararii Parlamentului din 6 iulie privind convocarea referendumului, Legislativul "va lua act de hotararea acesteia si va decide asupra procedurii de urmat".


×