x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reforma: epurare politica in spitale

Reforma: epurare politica in spitale

de Magda Marincovici    |    17 Dec 2005   •   00:00
Reforma: epurare politica in spitale

Ministrul Nicolaescu a numit, pe criterii politice, noii directori de spitale. In ceea ce il priveste pe Sorin Oprescu, este evidenta razbunarea politica. Reforma anuntata pare sa fie doar un cutremur de cadre.

Ministrul Nicolaescu a inlocuit pe criterii politice, intr-o prima faza, 15 directori de spital. Cu toata pregatirea superioara in management sanitar pe care majoritatea noilor directori o au, misiunea lor e imposibila: cu bani putini, performante in sanatate.

Ieri, actiunea de inlocuire a directorilor de spitale, aflati pe lista neagra a ministrului Sanatatii, era practic definitivata. Reforma gandita de Nicolaescu s-a facut mai degraba pe criterii politice decat pe cele manageriale.

PRIMII NOMINALIZATI. Silviu Radulescu si Vlad Romano. Silviu Radulescu, medic primar, specialist in management sanitar, in prezent reprezentantul Bancii Mondiale in Ministerul Sanatatii, ia locul lui prof. dr. Sorin Oprescu ca director general la Spitalul Universitar de Urgenta. Vlad Romano, specialist in management sanitar, director al Directiei de Sanatate Publica intre 1997 si 1998, este succesorul lui Sorin Oprescu, la "Elias". La Spitalul Clinic de Urgenta "Dimitrie Bagdasar" a fost numit, in locul prof. dr. Vlad Ciurea, dr. Claudiu Turculet, la Institutul de Cardiologie "C.C. Iliescu", dr. Serban Bradisteanu este inlocuit cu prof. dr. Cezar Macarie, adjunct Serban Bubenec. La Institutul Clinic "Fundeni", in locul prof. dr. Dan Tulbure a fost numit prof. dr. Serban Marinescu, medic militar, si adjuncti prof. dr. Irinel Popescu si prof. dr. Ionel Sinescu.

La conducerea Spitalului Pantelimon, in locul prof. dr. Florian Popa, este dr. Dan Serban, ortoped, absolvent al Academiei de Studii Economice, consilier in Ministerul Sanatatii in perioada guvernarii CDR, iar dr. Bogdan Jansen, stomatolog, membru PNL, este director al Spitalului Caritas, in locul prof. dr. Bratucu.

PARERE. Misiunea noilor directori nu e deloc usoara, in conditiile in care Nicolaescu sustine ca sistemul de sanatate nu este subfinantat, ci cheltuirea "eronata si uneori legala a banului public este cauza esecului in sistemul sanitar". "Lipsa de bani este urmare a cheltuielilor inutile facute de manageri. Chiar daca nu sunt niciodata bani suficienti pentru investitii, problema este ca banii pe care ii ai sa ii folosesti eficient. Nu mai accept sa dam banii oamenilor in gauri negre. Spitalul sa-si faca datoria, sa recupereze banii", a mai spus Nicolaescu.

Sanatatea in Uniunea Europeana

Sanatatea publica este un subiect de mare interes pentru Uniunea Europeana. In Tratatul de la Maastricht, Articolul 152 stabileste ca actiunea Uniunii in domeniul sanatatii publice se va concentra asupra prevenirii imbolnavirii, inclusiv dependenta de droguri, prin promovarea cercetarii stiintifice, a informarii si educatiei. Tratatul de la Amsterdam intareste aceste obiective, cerand ca toate politicile si activitatile Uniunii sa asigure un inalt nivel de protectie a sanatatii cetatenilor.

NU SE AMESTECA. Uniunea nu se implica in nici un fel in chestiuni de "bucatarie interna" a spitalelor sau clinicilor, preferand sa mearga pe principiul subsidiaritatii. Aceasta inseamna ca Uniunea vrea sa se asigure ca deciziile sunt luate pe cat posibil cat mai aproape de cetateni.

EXEMPLUL GERMAN. In ceea ce priveste atributiile statelor in gestionarea sistemului de sanatate, majoritatea tarilor din Europa de Vest au infiintat institute superioare de invatamant, pentru formarea personalului ce urmeaza sa conduca diverse institutii, de la clinici si spitale la ministere sau directii de sanatate. Acest tip de institutie de invatamant postuniversitar, precum "Nations Health Center School of Management" din Frankfurt, Germania, se adreseaza formarii noilor manageri din sistemul sanitar. Sunt admisi atat medicii, cat si economistii, care doresc sa ocupe o functie de director in sistemul sanitar. Cursul dureaza un an si jumatate si se concentreaza pe management, in general, cu accent pe conducerea eficienta a spitalelor.

FRANTA. O persoana care doreste sa ocupe o slujba de manager al unui spital public trebuie sa obtina o diploma de la Scoala Nationala de Sanatate Publica (SNSP). Legislatia franceza prevede ca posturile de director de spital pot fi ocupate doar de catre absolventii SNSP, care dureaza trei ani. Rolul principal in administrarea sistemului de sanatate revine statului, garant al interesului public si al ameliorarii starii de sanatate a populatiei. Statul intervine direct in buna functionare si finantare a ingrijirii medicale, exercitand controlul asupra relatiilor dintre institutiile financiare, profesionale si bolnavi. Franta a alocat anul acesta 9,5 % din PIB sanatatii, aceasta fiind una dintre cele mai mari cote din Europa. (Ana Ilie, Camelia Muntean)

MEDICII DEMISI, RENUMITI IN FUNCTIE
Patru dintre cei sase membri demisi ai Comitetului Director de la Spitalul Clinic Judetean Mures, au fost renumiti in functii, ieri, in prezenta ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Cei patru sunt directorii adjuncti medicali Constatin Florea si Szabo Bela, directorul economic Vasile Nistor si asistentul-sef Liliana Goga. Din componenta Comitetului Director au fost schimbati directorul general Bogdan Paltineanu, care a fost inlocuit cu medicul anestezist Lucian Baila, si directorul administrativ Florin Buicu, inlocuit de Marius Dohon. Referitor la deciza de renumire a celor patru, ministrul Sanatatii a declarat, ieri, ca in Comitetul Director "exista oameni considerati cu performanta si altii fara performanta". Nicolaescu a precizat ca l-a numit pe noul director, Lucian Baila, pentru ca i-a apreciat "spiritul critic" si faptul ca impartaseste cu el "capacitati, idei si valori". (Radu Crivat)

ORDIN CONTESTAT
Medicul Sorin Oprescu a contestat ieri ordinele ministrului Sanatatii prin care a fost demis de la conducerea Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti si a Spitalului Elias. Prima solicitare a fost depusa, prin avocati, la Ministerul Sanatatii si are, potrivit legii, un termen de 30 de zile pentru solutionare. Prin document se cere ministrului Eugen Nicolaescu sa-si retraga deciziile de inlaturare a lui Oprescu din functiile detinute la cele doua spitale. Tot ieri, aparatorii medicului au solicitat Curtii de Apel Bucuresti - Sectia de Contencios Administrativ, sa dispuna suspendarea ordinelor de demitere, pana la solutionarea plangerii adresate ministrului de resort. Instanta a stabilit ca termen de judecata ziua de 21 ianuarie 2006. (Miruna Pasa)
×