Ziua trecută ar putea fi numită Joia neagră pentru politicienii romăni de toate culorile. In cadrul a două conferinţe internaţionale, atăt ambasadorul SUA la Bucureşti, căt şi inalţi oficiali din justiţia romănească au criticat diplomatic şi, respectiv, dur reforma sistemului judiciar romănesc.
CONFERINŢE INTERNAŢIONALE - bălbăieli la schimbările legislative
Ziua trecută ar putea fi numită Joia neagră pentru politicienii romăni de toate culorile. In cadrul a două conferinţe internaţionale, atăt ambasadorul SUA la Bucureşti, căt şi inalţi oficiali din justiţia romănească au criticat diplomatic şi, respectiv, dur reforma sistemului judiciar romănesc.
Obiectul criticilor au fost atăt ultimele modificări la codurile justiţiei, căt şi cele operate sub mandatul la Justiţie al Monicăi Macovei.
AMBASADORUL SUA, DIN NOU LA ATAC. Trimisul SUA la Bucureşti a ieşit ieri din nou la rampă cu o serie de declaraţii foarte severe la adresa anumitor aspecte din viaţa politică şi din societatea civilă din Romănia. Criticat in repetate rănduri de unii politicieni pe motiv că face afirmaţii care ii depăşesc atribuţiile de diplomat, ambasadorul Nicholas Taubman a apreciat că propunerile de amendamente pentru Codul penal şi Codul de procedură penală "sunt destul de ingrijorătoare, pentru romăni şi pentru prietenii Romăniei". El s-a referit atăt la ridicarea pragului pagubei cauzate de o infracţiune la peste 9 milioane de euro pentru a indeplini condiţia consecinţelor "deosebit de grave", căt şi la modificările care fac practic imposibilă efectuarea cu succes a unei percheziţii, ca şi la limitarea la şase luni a termenului unei anchete penale.
PAS INAPOI. El s-a arătat "destul de ingrijorat" cu privire la recentele acţiuni ale Parlamentului pentru a slăbi capacitatea procurorilor in combaterea infracţiunilor grave. "Instrumentele şi tehnicile de anchetă pe care aceşti parlamentari doresc să le elimine in Romănia sunt exact cele care sunt folosite la scară largă atăt in Europa, căt şi in Statele Unite in scopul de protejare a bunului public şi de tragere la răspundere a oficialilor de la toate nivelurile", a mai spus Taubman, opinănd că promulgarea acestor modificări ar reprezenta un pas inapoi pentru Romănia.
FaRa TRANSPARENŢa. El s-a declarat preocupat şi de faptul că amendamentele au fost adoptate intr-un mod lipsit de transparenţă şi fără responsabilitate faţă de opinia publică, apreciind că "nu ar fi trebuit mers pe astfel de căi scurte". Potrivit lui Taubman, n-au avut vreun cuvănt de spus in această problemă nici autorităţile judiciare, nici cele responsabile de aplicarea legii, iar ONG-urile nu au avut ocazia să evalueze impactul amendamentelor şi să promoveze o dezbatere publică. Referindu-se la ONG-uri, Nicholas Taubman a atenţionat că rolul lor este acela de a solicita tragerea la răspundere şi transparenţa şi că, in acest fel, ele pot ameninţa unele "grupuri de interese".
"NU UCIDEŢI MESAGERUL!". Trimisul Washingtonului la Bucureşti nu a avut aprecieri favorabile nici faţă de scandalul iscat in jurul TVR după difuzarea imaginilor din "cazul Remeş". El s-a arătat surprins neplăcut de cei care au reacţionat la transmiterea reportajului prin atacuri la adresa instituţiei de presă şi a jurnaliştilor care au obţinut şi realizat materialul. Mult mai importante in acest caz, spune Taubman, sunt acuzaţiile grave aduse fostului ministru al Agriculturii. "Ştim că există intotdeauna tentaţia de a omori mesagerul. Dar rolul jurnalismului de investigaţie este mult prea important pentru a fi pus in pericol in acest mod", a spus ambasadorul american. El a adăugat că Parlamentul "ar trebui să-şi consolideze propriul sentiment al responsabilităţii, in loc să incerce să restricţioneze eforturile unei prese libere de a-şi exercita rolul legitim in Romănia, prin incriminarea eforturilor jurnalistice sau prin intimidarea presei independente".
Ambasadorul a făcut aceste declaraţii cu ocazia ceremoniei de inchidere a programului "Consolidarea societăţii civile din Romănia".
ŞEFUL INSTANŢEI SUPREME. Preşedintele instanţei supreme din Romănia, judecătorul Nicolae Popa, a criticat ieri foarte dur reforma justiţiei iniţiată de fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, in cadrul conferinţei internaţionale organizate la Palatul Parlamentului, cu tema "Separaţia şi echilibrul puterilor in stat - garanţie a independenţei justiţiesi".
EFECTUL MACOVEI. La evenimentul organizat de CSM şi de Fundaţia Germană pentru Cooperare Juridică Internaţională au participat 20 de inalţi reprezentanţi ai autorităţilor judiciare din Europa. Reforma justiţiei din ultimii ani este o "caricatură", a spus Nicolae Popa, criticănd dur atăt pe iniţiatorul modificărilor legislative, Monica Macovei, căt şi CSM-ul, pentru că n-a putut impiedica dezastrul legislativ. Popa este supărat pe el "şi pe colegii din CSM" că nu au intervenit pe lăngă Monica Macovei, pe lăngă oamenii de taină ai fostului ministru al Justiţiei pentru a atenţiona cu privire la efecte. Oficialul a subliniat că "trebuia vorbit şi insistat la Macovei" pentru a demonta rănd pe rănd ceea ce provoca rău sistemului judiciar. Nici judecătorii, nici procurorii nu sunt de vină pentru restituirea dosarelor, a spus Nicolae Popa, făcănd trimitere la inflaţia de modificări legislative din anul 2006, cănd Romănia ajunsese in situaţia aberantă de a avea trei coduri penale. "Nu sunt de vină procurorii care au aplicat o dispoziţie legală, insă judecătorii nu puteau intoarce spatele să nu remarce neconstituţionalitatea legilor", a afirmat Popa.
Â
AMBASADA BRITANICÃ.... La răndul său, Ambasada Marii Britanii afirmă intr-un comunicat remis redacţiei: "Impărtăşim ingrijorarea guvernului SUA că, in cazul in care sunt aprobate in forma actuală, amendamentele propuse la Codul penal şi Codul de procedură penală ar putea diminua capacitatea autorităţilor romăne de a investiga şi urmări in justiţie persoanele suspectate intr-o gamă largă de infracţiuni grave, dar şi eficienţa cooperării dintre Marea Britanie şi Romănia impotriva fenomenului infracţional care ne afectează pe noi toţi".
irina.cristea@jurnalul.ro
violeta.fotache@jurnalul.ro
Reacţie
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a reacţionat ieri dur la criticile diplomatului american. El a declarat pentru Mediafax că Nicholas Taubman şi-a obţinut mandatul de ambasador intr-un mod in care in Romănia ar fi considerat "corupţie", prin donaţiile către un candidat. "Dacă doreşte să se pronunţe asupra constrăngerilor asupra libertăţii aduse prin recenta legislaţie din SUA, după 2001, este liber să o facă", a declarat Olteanu. "In Romănia, legislaţia o fac romănii. Faptul că domnul Taubman şi-a obţinut mandatul de ambasador intr-un mod in care, in Romănia, ar fi considerat corupţie nu-i permite să facă declaraţii care, făcute de un ambasador European in SUA, ar fi dezavuate de Congresul American", a conchis Bogdan Olteanu.