x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Reforma" Nicolaescu - Consecinte criminale

"Reforma" Nicolaescu - Consecinte criminale

de Magda Marincovici    |    15 Dec 2005   •   00:00
"Reforma" Nicolaescu - Consecinte criminale

Viata unui pacient de la Fundeni atarna de un transplant hepatic. Interventia a fost amanata din cauza declaratiilor ministrului Nicolaescu privind datoriile Institutului Clinic. Pacientul a marturisit Jurnalului National, cu vocea stinsa, de pe patul spitalului, ca este disperat.

Cum arata reforma lui Nicolaescu la Fundeni. Viata unui pacient atarna de un transplant hepatic. Interventia a fost amanata din cauza datoriilor Institutului Clinic Fundeni.

Luni, 12 decembrie 2005, pacientul Ion Leata era programat pentru o operatie de transplant hepatic la Clinica de Transplant Hepatic a Institutului Fundeni. Interventia chirurgicala a fost amanata din cauza anunturilor lansate de ministrul Sanatatii in legatura cu datoriile acumulate de Institutul Fundeni, puse in mod special pe seama transplanturilor efectuate in aceasta unitate spitaliceasca. Trebuie precizat ca Institutul Fundeni este unicul din Romania unde se realizeaza transplant de ficat, de rinichi si de maduva.

CONFIRMARE. Profesorul doctor Irinel Popescu, singurul specialist din Romania care realizeaza transplant hepatic, ne-a confirmat cazul. "Din pacate, pacientul nu va fi operat in cursul lunii decembrie, deoarece colaboram cu specialisti germani, care nu vor mai putea veni in Romania decat dupa 1 ianuarie 2006", spune prof. dr. Popescu.

Pacientul Ion Leata din Tg. Jiu a fost adus la Institutul Fundeni, Clinica de Transplant Hepatic, in urma cu patru luni. Pacientul a fost internat cu diagnosticul de ciroza hepatica decompensata cu noduli displazici evolutivi, avand indicatie de transplant de ficat, donator fiind chiar sotia lui. Pentru pacient singura sansa de supravietuire este transplantul.

Profesorul Irinel Popescu a purtat o discutie lamuritoare cu ministrul Nicolaescu privitoare la aceste cazuri disperate. "Am solicitat pentru 2006 un program de transplant finantat corect, la costurile reale, care in tara noastra sunt la jumatatea celor din alte tari europene. I-am aratat ministrului ca cele 120-130 de transplanturi efectuate in Fundeni se ridica la aproximativ 6 milioane euro, suma mai mica decat in cazul in care acesti pacienti ar fi fost operati in strainatate". De asemenea, prof. dr. Popescu ne-a mai precizat ca transplantul hepatic la care va fi supus acest pacient costa intre 40.000 si 45.000 de euro. In conditiile in care el va fi operat in luna ianuarie, suma ar trebui decontata, in asa fel incat Institutul sa nu mai acumuleze alte datorii. Dar pana atunci, pacientul ne-a marturist cu vocea stinsa de pe patul spitalului ca este disperat.

MIRCEA CINTEZA: "UN CONTROL DE IMAGINE"
Ex-ministrul Sanatatii, profesorul doctor Mircea Cinteza, critica rezultatele obtinute de controlul facut de ministrul Nicolaescu in 146 de spitale.

Raportul intocmit acum sase luni de Corpul de Control al primului-ministru in urma evaluarii unitatilor sanitare a avut rezultate diferite de cel despre care vorbeste acum Nicolaescu, a declarat profesorul Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR). "In raportul de atunci erau semnalate cateva nereguli, dar mici, se vorbea la modul general, nu stiu cum ele puteau deveni majore in numai cateva luni", a mai spus presedintele CMR.

Cinteza este de parere ca un control al primului-ministru nu poate fi inferior celui realizat de echipa ministeriala si de cea a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. In opinia lui Mircea Cinteza, actualul ministru al Sanatatii alearga numai pentru imagine. "Faptul ca anunta la tv fara ca medicii sa fi fost anuntati inainte dovedeste ca ceea ce face nu vizeaza esenta problemei, ci propria imagine."

Controlul spitalelor realizat la nivel national, in ultima perioada, s-a soldat cu destituirea a 15 directori de unitati medicale si inlocuirea a 24 de Consilii de Administratie.

PACIENTII, IN INSTANTA
Spitalele din Timisoara au inceput sa actioneze in instanta pacientii neasigurati medical pe care i-au tratat, dar care nu si-au platit tratamentele. Printre datornici exista si cetateni straini care au beneficiat de tratamente chirurgicale, dar nu au achitat notele de plata. Directorul Spitalului Judetean Timisoara, dr. Mihai Ionac, a declarat, ieri, ca unitatea are de recuperat 1.000.000 RON de la 154 de pacienti, internati in ultimii doi ani, dar care nu au dovedit ca sunt asigurati la Casa Asigurarilor de Sanatate. In aceeasi situatie mai sunt si alti 700 de bolnavi internati in acest an, care nu sunt asigurati. (R.C.)
×
Subiecte în articol: observator transplant fundeni