x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Regimul Băsescu, înfrânt de "Mătuşa Tamara"

Regimul Băsescu, înfrânt de "Mătuşa Tamara"

de Robert Veress    |    Gabriela Antoniu    |    15 Dec 2011   •   21:00
Regimul Băsescu, înfrânt de "Mătuşa Tamara"

Instanta suprema l-a achitat ieri pe fostul premier Adrian Nastase in dosarul "Matusa Tamara", dupa un proces care a durat patru ani si jumatate. Acest dosar a fost judecat in 22 de termene. DNA a anuntat ca va face recurs.

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) l-au achitat ieri pe Adrian Nastase in dosarul "Matusa Tamara", in care fostul premier, fostul sau consilier Ristea Priboi si fostul sef al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) Ioan Melinescu sunt acuzati de fapte de coruptie. Decizia a fost atacata cu recurs de procurorii DNA.

In acest dosar, DNA l-a trimis in judecata pe Adrian Nastase la 31 mai 2007, pentru savarsirea infractiunii de dare de mita, precum si a lui Ioan Melinescu, presedinte al ONPCSB intre anii 2001-2004, pentru sa­var­si­rea infractiunilor de sustragere sau dis­trugere de inscrisuri, luare de mita si divulgare de informatii. Procurorii sus­tin ca, in cursul lunii noiembrie 2000, Ioan Melinescu, in acea pe­ri­oa­da membru al plenului ONPCSB, l-a contactat pe Adrian Nastase sa-i spu­na ca la Oficiu se afla in lucru un do­sar avand ca obiect depunerea su­mei de 400.000 dolari intr-un cont al Danei Nastase. Melinescu i-ar fi promis lui Nastase ca va bloca dosarul pana dupa alegeri. Potrivit DNA, la doar doua zile dupa ce a fost numit in functia de prim-ministru, in 30 decembrie 2000, Adrian Nastase a semnat HG nr. 1399 prin care Ioan Melinescu este numit in functia de presedinte al ONPCSB. Ulterior, Ioan Melinescu a sustras lucrarea pe care i-ar fi inmanat-o lui Ristea Priboi, la acea data consilier al lui Adrian Nastase. De fata s-ar fi aflat si controversatul om de afaceri Genica Boerica, care apare ca martor al acuzarii. Conform rechizitoriului, informatiile din dosarul sustras de Melinescu ar fi demonstrat ca suma depusa de Dana Nastase nu era justificata de venituri. Procurorii DNA au cerut o pedeapsa de 3 ani de in­chi­soare cu suspendare pentru Adrian Nastase in acest caz.

Inceputul ...
Scandalul "Matusa Tamara" a insemnat marginalizarea lui Adrian Nastase in PSD pana in februarie 2008, cand fostul premier a fost ales presedinte al Consiliului National al PSD. Acest scandal a izbucnit la sfarsitul lui 2005 cand, in declaratia de avere depusa la Camera De­pu­ta­tilor, fostul premier scria ca a mos­tenit de la Tamara Cernasov, matusa sotiei sale, sume de bani, bijuterii si imo­bile in valoare de 1 milion de do­lari. Din 9 ianuarie 2006, ziaristii de la Evenimentul Zilei declanseaza o cam­panie centrata pe matusa Tamara si mostenirea familiei Nastase. Ul­te­rior, in presa centrala apar informatii ca Dana Nastase s-a aflat in atentia ONPCSP pentru o tranzactie ban­cara de 400.000 dolari, iar Evenimentul Zilei scrie ca documentele care faceau referire la provenienta acestei sume au disparut pur si simplu din dosarul de cercetare deschis pe numele acesteia la ONPCSB. La o luna de la izbucnirea scandalui, pe 9 februarie 2006, ministrul Justitiei de atunci, Monica Macovei, anunta ca a trimis la Camera Deputatilor ce­rerea de incuviintare a efectuarii per­che­­zitiei la doua imobile, din Bu­cu­resti si din comuna Cornu, ju­de­tul Prahova, apartinand lui Adrian Nas­ta­se, perchezitie respinsa insa de forul legislativ. In aceste conditii, si­tu­atia lui Adrian Nastase in PSD de­venea tot mai ne­confortabila, liderii social-de­mo­crati temandu-se de efectele acestui scandal asupra imagi­nii partidului. Desi, in disperarea de a-i convinge de nevinovatia sa, Nas­tase a chemat pre­sa la el acasa lasand-o sa-i vada ave­rea, tavalugul mazilirii lui a fost pornit, astfel ca la 15 mar­tie 2006 fostul premier ramanea doar un simplu membru de partid in urma celebrei "nopti a cutitelor lungi" de la hotel Confort, din Otopeni. Pre­se­dinte al PSD in acea perioada, Mir­cea Geoana, a de­cla­rat, cu o zi ina­in­te, ca "cel mai bun lucru pentru PSD, dar si pentru persoana lui Adrian Nastase este ca acesta sa faca un gest de demnitate si de curaj si sa-si dea demisia din functia de presedinte executiv al PSD si din functia de pre­sedinte al Ca­merei De­pu­tatilor". Nas­tase a apreciat ca "a fost vorba despre o varianta care a ca­u­tat un tap is­pa­sitor pentru pro­ble­me mai complicate ale partidului".

Noaptea cutitelor lungi
Primii care au dat semnalul mazilirii au fost pesedistii de la Sectorul 1, organizatie al carei membru era Adrian Nastase, chiar inaintea reuniunii de la hotel Confort. Ei au decis sa-i retraga lui Nastase spriji­nul politic pentru functia de pre­se­dinte executiv al PSD si cea de pre­se­dinte al Camerei Deputatilor. Inaintea deciziei de la Sectorul 1, deputatii PSD au semnat un document prin care si-au manifestat sustinerea pentru Adrian Nastase la sefia Camerei Deputatilor. 84 de deputati din totalul de 112 au semnat pentru sustinerea lui Nastase ceea ce arata ca o eventuala su­punere la vot in grupul deputatilor PSD a revocarii acestuia de la sefia Ca­merei nu ar fi avut castig de cauza. Jo­curile au fost insa facute la reuniu­nea de la hotel Confort, unde au fost adu­nati liderii filialelor centrale si ju­de­tene ale PSD. Dupa o sedinta maraton de 9 ore, Adrian Nastase a decis in noaptea de 14 spre 15 martie sa isi dea demisia din functia de presedinte exe­cutiv al PSD si din cea de pre­se­dinte al Camerei Deputatilor dupa ce liderii filialelor partidului s-au pronuntat in acest sens prin vot secret. Decizia a fost luata cu 37 de voturi "pentru", 16 "impotriva" si o abtinere.

Adrian Nastase: "Totul se bazeaza pe fictiune"
● Jurnalul National: Domnule Nastase, va asteptati la un asemenea verdict?
● Adrian Nastase: Speram sa fie pozitiv. Era mai curand un gand pornit din ceea ce stiam. Nu avea temei acest dosar, pornea de la un denunt al lui Genica Boerica si s-a vazut atunci la testul poligraf ca acesta avea un comportament disimulat. Iar celelalte probe erau extrem de firave, nu sprijineau afirmatiile lui Genica Bo­e­ri­ca. Totul se bazeaza pe fictiune. In plus, inainte de alegerile din 2004 am primit de la mai multe institutii, in­clusiv DNA, confirmarea ca nu am nici un fel de problema. Toate argumentele prezentate de avocatii mei au contat in aceasta decizie.

● Ati spus mereu ca a fost un dosar politic. In acest caz, poate fi considerata decizia instantei un act de curaj?
● Sigur, urmarind o serie de lucruri gra­ve – presiunile Puterii asupra ju­de­ca­torilor pentru anumite lucruri, o anu­mita campanie impotriva lor, legi prin care se urmareste sa se subjuge Justitia – am apreciat aceasta decizie mai ales ca a fost un dosar politic care a condus in acesti ani la hartuirea mea politica, la un adevarat linsaj si la crearea unei le-gende mediatice in jurul matusii sotiei mele.
Considerandu-l un dosar fara te­mei, credeti ca procurorii vor re­nunta la recurs?
Nu cred. Probabil ca vor face re­curs. Cred insa ca e foarte greu ca un complet de recurs sa gaseasca un alt drum, o alta solutie. Sper ca hotararea defi­nitiva sa consemneze achitarea. Sunt increzator ca exista o temeinicie pentru achitare.

● Decizia instantei nu i-a bucurat pe unii reprezentanti ai Puterii. Elena Udrea a declarat ca se astepta la o condamnare.
● Am vazut o anumita nervozitate si la Traian Basescu si la alti colegi ai sai. Ar trebui sa fie fericiti ca exista o hotarare in instanta. Nu asa spu­neau? Ca nu-i intereseaza verdictul, ci sa se dea o hotarare. Personal nu inteleg de ce o asemenea nervozitate. Aceasta declaratie (n.r. – a Elenei Udrea) confirma inca o data ca este vorba despre un dosar politic.

● Mai aveti alte doua dosare. Cand asteptati un verdict si in cazul lor?
● Nu stiu. In cel cu afisele au fost audiati si 40-50 de martori intr-o zi si au fost si trei sedinte de judecata intr-o saptamana. Au fost audiati 800 de martori, mai sunt 200. Acum exista o discutie daca sa mai fie audiati sau nu cei 200. Eu cred ca trebuie sa fie audiati toti.

Elena Udrea astepta o condamnare
Presedintele Traian Basescu a refuzat sa comenteze decizia ICCJ de achitare a fostului premier Adrian Nastase. Intrebat ieri cum comenteaza aceasta decizie, Traian Basescu a raspuns: "Nu comentez deciziile Justitiei". In schimb, vicepresedintele PDL Elena Udrea a declarat ca se astepta la o solutie de condamnare in cazul lui AdrianNastase. "Probabil ca sunt dezamagiti toti cei care asteapta sa vada ca dosare de mare coruptie se finalizeaza cu solutii in instanta", a spus Udrea. Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, s-a declarat surprinsa de decizia ICCJ in dosarul "Matusa Tamara", avand in vedere ca a fost un caz mult mediatizat, ea precizand ca este curioasa sa vada motivarea instantei. Ceilalti lideri importanti ai PDL au refuzat sa comenteze decizia instantei.

Ion Iliescu: o decizie corecta
Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declara ieri la RFI ca instanta suprema a judecat "cum trebuie" in dosarul "Matusa Tamara". El e de parere ca achitarea fostului premier in acest dosar este corecta. "Cel mai suparator lucru este aceasta tracasare in justitie a lui Nastase. Altminteri, cred ca oamenii au judecat cum trebuie", a declarat Iliescu. La randul sau, presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca se astepta si era normal ca Adrian Nastase sa fie achitat. "Nastase a facut lucruri bune, a facut si greseli, dar nu merita sa fie prigonit cu institutiile statului. Cei care folosesc institutiile statului pentru razboaie personale, cum a facut Traian Basescu, si cum fac si alti oameni ai lui Traian Basescu, ar trebui sa-si asume aceasta uriasa greseala", a spus Ponta.

"O judecata dreapta"
Avocatul lui Adrian Nastase, Ion Cazacu, a declarat dupa pronuntarea deciziei ca "nu e vorba de victorie aici. Vorbim de o judecata dreapta si o solutie corecta. Asta s-a intamplat in acest dosar. O sa vedem daca DNA intelege sa atace solutia cu recurs". Intrebat ce solutii suspecteaza ca se vor da in celelalte doua dosare penale in care Nastase a fost deferit justitiei de catre procurorii anticoruptie, avocatul a spus ca nu face pronosticuri, dar ca in aceste dosare se lucreaza intens, se dau termene de pe o zi pe alta sau de pe o saptamana pe alta, astfel ca, in opinia sa, ele vor fi solutionate la inceputul lui 2012.

×
Subiecte în articol: matusa tamara adrian nastase