Rămas în paragină după Revoluţia din 1989, sediul Bibliotecii Naţionale
părea ultimul bastion care ne amintea de evenimentele petrecute în urmă
cu două decenii. Anume, imensa placă pusă pe frontispiciul clădirii, pe
care este trecut sec ... 1989! Ei bine, de mâine, se pare că va răsări
soarele pe strada edificiului. Ministrul Culturii, Cultelor şi
Patrimoniului Naţional, Theodor Paleologu, a declarat astăzi că
lucrările de refacere a Bibliotecii Naţionale a României vor începe
miercuri şi vor dura, potrivit contractului semnat cu firma Aedificia
Carpaţi, 30 de luni.
Noul sediu al Bibliotecii va avea 120.000 de metri pătraţi, beneficiind, pe lângă sălile de lectură şi de împrumut, şi de cafenele sau librării, după modelul centrelor culturale. Cele aproximativ 70 de milioane de euro necesare finalizării lucrărilor Bibliotecii Naţionale provin dintr-un împrumut cerut de Ministerul Culturii, când ministru era Adrian Iorgulescu, Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei. "Am semnat contractul pe 12 martie, iar lucrările vor începe mâine. Este un lucru extrem de important pentru noi. Sunt prevăzute penalizări pentru orice zi de întârziere, este vorba de 0,15% pe zi din valoarea lucrărilor rămase de executat. Ministerul Culturii poate rezilia contractul în mod unilateral dacă nu se face treaba. Ne-am luat toate precauţiile ca să nu asistăm la prelungirea lucrărilor", a declarat Paleologu, citat de Agerpres.
Ministrul a menţionat faptul că Biblioteca Naţională se mai confruntă şi cu alte probleme, precum salariile mici ale personalului bibliotecii şi chiar unele boli profesionale care au apărut în anumite cazuri. "Va fi nu numai o bibliotecă naţională, ci şi un aşa-zis mall cultural care va arăta la nivelul secolului XXI. Se va începe cu o îngrădire a terenului, astfel încât să nu poată pleca ceva de acolo, să se păzescă cât mai bine toate bunurile care există acolo. Nu se va acţiona cu nimic în depozitele în care sunt păstrate bunurile, fără prezenţa reprezentanţilor bibliotecii. Se va lucra pentru finalizarea, în primul rând a depozitelor şi a anumitor laboratoare absolut necesare pentru începerea transporturilor de carte din celelalte locaţii către Biblioteca Naţionale", a declarat Bogdan Ştefan Trîmbaciu, director al Unităţii de Management al Proiectului (UMP).
În prezent, cărţile Bibliotecii Naţionale sunt depozitate în trei - patru locaţii diferite din Capitală, în condiţii nu tocmai bune, după cum a precizat Paleologu, care speră, totuşi, să nu se piardă nici măcar o carte din cauza acestui lucru. Bucureştenii se vor putea familiariza cu noul aspect al Bibliotecii Naţionale, începând de mâine, când va fi pusă pe clădire o pânză de faţadă.
Citește pe Antena3.ro