Reinhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, care urma sa aiba loc, azi, la Odorheiu Secuiesc, a fost anulata, urmand sa se desfasoare doar o slujba de pomenire a acestuia, au anuntat organizatorii.
Purtatorul de cuvant al PCM, Molnar Miklos, a declarat ca reinhumarea lui Nyiro nu va mai avea loc, motivul fiind autorizatia de reinhumare contestata de Prefectura Harghita.
"Inmormantarea lui Nyiro Jozsef nu va mai avea loc, programul nu se va modifica, insa in loc de inmormantare va fi oficiata o slujba de pomenire, in memoria scriitorului, si potrivit ultimei sale dorinte, ca macar sufletul sa i se odihneasca la Odorheiu Secuiesc. Inmormantarea a fost anulata pe motiv ca dragul nostru de primar a dat o autorizatie gresita, iar Prefectura a contestat-o in contencios-administrativ. In acest moment autorizatia a fost anulata, iar noi a trebuit sa renuntam la reinhumare. Inca nu stim daca primarul a facut aceasta greseala intentionat sau nu", a spus Molnar Miklos.
Intrebat daca cenusa lui Nyiro se afla in Odorheiu Secuiesc, Molnar Miklos a declarat ca la aceasta intrebare nu poate raspunde decat Parlamentul Ungariei, care nu lucreaza sambata, duminica si luni, cand se sarbatoresc Rusaliile.
Duminica dimineata, in fata Gradinii Preotilor din Odorheiu Secuiesc s-au adunat peste 20 de persoane, cu flori, care au dorit sa aduca un ultim omagiu scriitorului Nyiro Jozsef.
Prefectul de Harghita, Augusta Cristina Urzica, a declarat, sambata, ca a atacat in contencios-administrativ autorizatia de reinhumare a lui Nyiro Jozsef eliberata de primarul din Odorheiu Secuiesc, astfel ca, din punctul de vedere al insitutiei pe care o reprezinta, reinhumarea este suspendata.
Contestatia a fost depusa la Tribunalul Harghita.
"Contestatia s-a depus in 26 mai, la ora 00.22. In 25 mai, domnul Frater Oliver Balazs, cetatean al statului ungar, a solicitat Primariei municipiului Odorheiu Secuiesc o adeverinta de inhumare pentru defunctul Nyiro Jozsef, decedat la 16 octombrie 1953. In urma verificarilor facute legat de actele depuse pentru a sustine eliberarea adeverintei de inhumare, am constatat ca in acestea se face referire la un act 218 din 2012, act care nu are nicio legatura cu certificatul de deces al defunctului, inregistrat sub numarul 642 din 18 octombrie 1953, eliberat de Compartimentul de stare civila si pastrat la Sectia 3 din Madrid. In acest context, ofiterul de stare civila din Odorheiu Secuiesc ar fi fost autorizat, conform legislatiei romane in vigoare, sa inscrie in adeverinta de inhumare umatorul text: "Adeverim prin prezenta, la data de 25 mai 2012, ca in actul 642 din 1953 s-a inregistrat decesul lui Nyiro Jozsef, decedat in 16 octombrie 1953?", a spus prefectul.
De asemenea, Augusta Cristina Urzica a afirmat ca, din punctul de vedere al institutiei pe care o reprezinta, "orice actiune de reinhumare" a poetului Nyiro Jozsef este suspendata.
"Actul este nul si oficial orice act legat de inhumare se suspenda de drept pana la judecarea in completul de contencios. In cursul zilei de astazi (sambata - n.r.) atat primarul Bunta Levente, cat si apartinatorii si preotul paroh vor fi informati printr-o adresa scrisa asupra faptului ca s-a depus actiune in contencios si se suspenda orice actiune legata de inhumare. In mod legal, maine (duminica - n.r.) inhumarea nu are loc", a spus prefectul.
Presedintele PCM, Szasz Jeno, afirma insa ca el nu crede ca autorizatia de inhumare a scriitorului Nyiro Jozsef eliberata de Primaria Odorheiu Secuiesc a fost atacata de Prefectura Harghita in contencios, astfel ca evenimentul de duminica nu ar avea de ce sa fie suspendat.
Liderul PCM, Szasz Jeno, declara, sambata, ca intr-un stat de drept niciun tribunal nu sta la dispozitia prefectului la miezul noptii. "Nu mai traim in comunism, eu nu cred ca tribunalul unei tari, intr-un stat de drept, sta deschis la ora 00.22, intr-o zi de sambata, la dispozitia prefectului. De aceea, eu cred ca prefectul nu a atacat acest act (autorizatia de inhumare a lui Nyiro - n.r.), pana luni nu are cum sa il atace si intentia de a ataca un act in contencios-administrativ nu are efecte juridice", spunea Szasz.
El adauga ca abia atunci se poate vorbi despre suspendarea din oficiu a adeverintei de inhumare "cand citatia este primita de emitentul actului administrativ, daca exista aceasta actiune in contencios-administrativ".
Szasz afirma ca trebuie sa verifice daca adeverinta de inhumare, pe care a denumit-o "o adeverinta de doi lei", intra sau nu in categoria actelor administrative care pot fi atacate de prefect.
"Eu cred ca o adeverinta de doi lei nu este un act administrativ. Cand vorbim despre acte administrative, vorbim despre hotarari ale Consiliului Local, de dispozitii de primar, dar nu de adeverinte de doi lei", spunea el.
Liderul PCM adauga ca un comunicat de presa al prefectului nu este un act juridic si nici nu are efecte juridice.
Tot sambata, intr-o masina cu care un oficial ungar se deplasa spre Sumuleu Ciuc a fost gasita o urna in care se presupunea ca s-ar afla cenusa scriitorului.
Purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Harghita, Gheorghe Filip, a declarat insa ca in momentul in care urna a fost deschisa s-a constatat ca aceasta este goala.
"Procurorul a dispus desigilarea si deschiderea urnei, moment in care s-a constat ca aceasta este goala", a spus Filip.
El a precizat ca acest fapt a fost o surpriza pentru politisti intrucat oficialul ungar declarase ca in urna era cenusa umana, iar din documentele de insotire ale acesteia reiesea acelasi lucru.